چرا وقتي مراسم‌ مهمي داريم جوش مي‌زنيم
پنجشنبه 5 مرداد 1396 - 8:36:54 PM
چه خبر -

چگونه از پوست خود در برابر استرس محافظت کنيم

آيا شما هم هميشه قبل از فرارسيدن مراسم‌هاي مهم يا رويدادهاي خاص با جوش‌هاي عجيب‌وغريب روي صورت مواجه مي‌شويد؟ يا اين‌که هميشه بعد از اضافه‌کاري و تحمل استرس شديد، تشديد خشکي پوست را تجربه مي‌کنيد؟ يا حتي در مواقع خستگي و بي‌حالي، احساس مي‌کنيد که چين‌وچروک‌هاي پوستي‌تان عميق‌تر مي‌شوند؟

دکتر ليندا پاپادوپولوس (روان‌شناس) مي‌گويد که يک دليل مهم براي اين اتفاقات وجود دارد:‌ افکار ما و سلامتي ما با هم مرتبط هستند. اصطلاح سايکودرماتولوژي (psychodermatology) به شاخه علمي نوظهوري اشاره دارد که تعامل‌هاي ذهن و بدن را از تمامي جنبه‌ها در ارتباط با شروع و پيشرفت انواع اختلالات پوستي بررسي مي‌کند.

درواقع، ارتباط‌هاي مختلفي بين روان و پوست انسان‌ها وجود دارد. پوست و سيستم عصبي مرکزي از قسمت مشابهي در دوره رشد جنيني به‌وجود مي‌آيند. اين دو قسمت مهم از بدن حتي هورمون‌ها، انتقال‌دهنده‌هاي عصبي و گيرنده‌هاي مختلفي را با هم به اشتراک مي‌گذارند. قسمت‌هاي انتهايي عصبي در پوست هم دائما با مغز ارتباط دارند و درنتيجه استرس مي‌تواند در عملکرد سيستم ايمني تداخل ايجاد کند و به قابليت پوست براي التيام خودش آسيب برساند.

استرس مزمن، يکي از عواملي است که مي‌تواند عملکرد لايه‌هاي دفاعي پوست را مختل کند. اين لايه‌ها در حالت عادي بايد عناصر مضر را از پوست دور نگه دارند و اجازه ندهند که آب موجود در لايه‌هاي سلولي پوست تحليل برود. بنابراين، وقتي که ناگهان با آکنه روي پوست خودمان مواجه مي‌شويم، بايد نقش استرس را هم در نظر بگيريم. استرس در اين وضعيت، سطح هورمون‌هاي کورتيزول و تستوسترون را افزايش مي‌دهد و درنتيجه بر توليد چربي‌هاي بدن نيز تاثير مي‌گذارد. اين روند، شانس انسداد منافذ پوستي را بيشتر مي‌کند و درنهايت به شکل‌گيري جوش‌هاي آزاردهنده منجر مي‌شود.

براي اين‌که تاثير وضعيت ذهني و عاطفي خودتان بر پوست را درک کنيد، بايد با 5 نکته مهم آشنا شويد:

حواس‌تان به چرخه‌هاي باطل باشد

مطالعات متعددي نشان مي‌دهند که در بعضي از مشکلات و بيماري‌هاي پوستي، پتانسيل نهفته‌اي براي شکل‌گيري چرخه‌هاي باطل وجود دارد. در اين موارد، هرچه وضعيت ظاهري پوست بدتر مي‌شود، فرد استرس بيشتري را تجربه مي‌کند، و هرچه با استرس بيشتري مواجه مي‌شود، وضعيت ظاهري پوستش نيز حالت بدتري به خود مي‌گيرد. بنابراين، مداخله‌هاي بيروني با کمک درمان‌هاي موضعي کافي نيستند، بلکه بايد مداخله‌هاي دروني با کمک مديريت استرس و مراقبت از خود را هم در نظر بگيريد.

به پوست خودتان گوش کنيد

يک دفترچه يادداشت برداريد و يکي از صفحات آن را از وسط به دو بخش تقسيم کنيد. در يک سمت، تمام مواقعي که مشکلات پوستي‌تان تشديد مي‌شود را ثبت کنيد و در طرف ديگر، اتفاقاتي را که در زندگي روزمره تجربه مي‌کنيد (مانند ميزان مشغله کاري،‌ احساسات دروني، ميزان اضطراب، استرس و...). با اين ترفند، الگوهاي احتمالي‌اي که وضعيت دروني شما را با مشکلات پوستي مرتبط مي‌کنند، پيدا مي‌کنيد.

زندگي خودتان را متوقف نکنيد

براي برگشتن به زندگي عادي و دلخواه، لازم نيست تا بهبودي کامل وضعيت پوستي‌تان صبر کنيد. شما نبايد اجازه بدهيد که پوست‌تان، زندگي و جهان شما را محدود کند. درواقع، صرف نظر از وضعيت پوست‌تان بايد به زندگي طبيعي ادامه بدهيد و تاثيرات ناشي از مشکلات پوستي بر زندگي روزمره را به حداقل برسانيد. اين روند در درازمدت، استرس شما را به حداقل مي‌رساند.

استراتژي داشته باشيد

يکي از سخت‌ترين مسائل در مقابله با مشکلات پوستي،‌ مجبور بودن فرد به سازگار کردن خودش در مواجهه با تغييرات ظاهري و اصلاح تصوير ذهني از بدنش است. بنابراين، بايد براي عبور از اين مسائل، دو نوع استراتژي داشته باشيد: ‌

استراتژي کوتاه‌مدت (مانند شيوه‌هاي پنهان کردن مشکلات پوستي با کمک لوازم آرايش يا پيگري درمان‌هاي پوستي) و استراتژي بلندمدت (مانند مشارکت در فعاليت‌هاي لذت‌بخش و صحبت کردن با عزيزان درباره احساسات دروني).

شما مساوي با مشکلات پوستي خودتان نيستيد

برخلاف ديگر بيماري‌ها، مشکلات و بيماري‌هاي پوستي معمولا قابل مشاهده هستند و درنتيجه فرد بيمار احساس مي‌کند که اين مشکلات بر هويت او تاثير مي‌گذارند. با اين‌حال، هويت هيچ فردي براساس بيماري‌اش تعيين نمي‌شود و هيچ فردي مجبور نيست به سوالات ديگران درباره اين مشکلات توضيح بدهد.



منبع: salamatism.com


http://www.CheKhabar.ir/News/74168/چرا وقتي مراسم‌ مهمي داريم جوش مي‌زنيم
بستن   چاپ