گرگرفتگي در مردان و آندروپوز يا اصطلاح نادرست يائسگي مردانه
چهارشنبه 4 مرداد 1396 - 5:39:49 PM
چه خبر - آيا آقايان هم يائسه مي شوند؟

هنگامي كه زنان مرحله يائسگي را طي مي‌كنند، همه آنها توانايي باروري را در شکل طبيعي از دست مي‌دهند و کم کم پريود آنها قطع ميشود، در حالي كه مردان آندروپوز هنوز توانايي باروري را دارند. سالانه بيش از 408 ميليون مرد در سراسر جهان گزارش علائم آندروپوز يا يائسگي مردانه را داده اند . يکي از شايع ترين علائم آندروپوز با گرگرفتگي همراه هست. مردان بين 40 و 55 سال معمولا دچار آندروپوز ميشوند که با گرگرفتگي و تعريق شبانه همراه است. ديگر علائم ميتواند افزايش وزن، بي خوابي، و رشدکم مو، احساس افسردگي و اضطراب، ناتواني جنسي، خستگي و بي‌ حوصلگي، كاهش حافظه و سطح كارايي، تكرر ادرار، يبوست، دردهاي استخواني باشد. آندروپوز به آرامي از سي سالگي نيز ميتواند بروز کند.

 

آنچه بايد در مورد آندروپوز رعايت کرد

رژيم غذايي مناسب، حمايت‌هاي روحي از سوي خانواده، خواب کافي و فعاليت‌هاي ورزشي، انجام تفريحات سالم و مهيج، گذراندن اوقات بي‌کاري با دوستان، مواردي است که اقايان بايد در مد نظر داشته باشند. همچنين بايد از چاي، قهوه، غذاهاي پرادويه و بسيار شيرين پرهيز نمايند و از مايعات فراوان استفاده کنند. استفاده از حبوبات، غلات، شير، سويا، ماست کم ‌چرب، ماهي آزاد، سبزيجات سبز رنگ، انجير و غذاهاي حاوي روغن امگا3 سودمند است. مردان در اين دوره نبايد تحت فشار باشند و لازم است که زنان در صورت وقوع اين مشکل، همسر خود را بيشتر مورد حمايت عاطفي خود قرار دهند.

 

آندروپوز و تغييرات هورموني

وقتي مردان سالمندتر مي شوند، توليد تستوسترون و آندروژن در بدن آنها کمتر ميشود. کمبود جزئي آندروژن با سالمند شدن مرد، زماني اتفاق مي افتد که سطح آندروژن زير حد نرمال باشد و در نتيجه باعث کاهش توليد تستوسترون مي شود. هنگامي که آندروژن و تستوسترون زير حد نرمال باشد، آقايان ممکن است گرگرفتگي و تعريق شبانه را تجربه کنند. کمبود جزئي آندروژن با سالمند شدن مرد، ممکن است موجب کاهش ميل جنسي نيز شود. اين حالت اغلب حدودا در پنجاه سالگي رخ مي دهد، اما مي تواند در اواسط دهه سي يا اواخر دهه شصت زندگي بروز کند.

 

عوامل ديگري که باعث گرگرفتگي مي شوند

سرطان يا تومور: در برخي موارد علت گرگرفتگي مردان، سرطان پروستات و يا بيضه است. سرطان پروستات و يا بيضه مي توانند بر سطح هورمون مردان تاثير گذارند. نوسان در سطح هورموني مي تواند باعث گرگرفتگي شود. علاوه بر اين، گرگرفتگي در مردان ممکن است ناشي از تومور در غده هيپوفيز يا هيپوتالاموس باشد.

 

بيماري و دارو: گرگرفتگي در مردان گاهي اوقات در نتيجه عفونت يا واکنش به درمان هاي پزشکي باشد. از جمله ايدز و سل مي تواند موجب گرگرفتگي در زنان و مردان شود. برخي از درمان هاي پزشکي از قبيل هورمون درماني در سرطان پروستات ممکن است باعث گرگرفتگي شود. داروهايي مانند کلسي تونين (calcitonin) و نيفديپين (nifedipine) و عارضه جانبي برخي از آنتي بيوتيکها باعث گرگرفتگي در مردان ميگردند.

 

رژيم غذايي: در برخي موارد، واکنش به افزودني هاي غذايي چنان مونوسديم گلوتامات (Monosodium glutamate) ممکن است دليلي براي گرگرفتگي باشد. براي تعيين اينکه بدانيد علت گرگرفتگي چنين موادي است، يادداشتي از خوراکي هاي خود براي چند روز بنويسيد. و به ترکيب مونوسديم گلوتامات غذا توجه داشته باشيد . اگر دچار گرگرفتگي در ظرف 24 ساعت پس از خوردن مواد غذايي حاوي مونوسديم گلوتامات شويد، سعي کنيد مونوسديم گلوتامات را از رژيم غذايي خود را به مدت 48 ساعت حذف نمائيد. مونوسديم گلوتامات از معروف‌ترين تشديدکننده‌هاي طعم است . ظاهر اين ماده شبيه کريستال‌هاي نمک است و به‌ خودي خود مزه‌اي ندارد، اما موجب افزايش ساير مزه‌ها مي‌شود و طعم خوبي به ‌وجود مي‌آورد.

 

نکاتي که در آندروپوز (و همينطور در يائسگي بانوان ) بايد رعايت کرد

– دماي پائين اتاق در زمستان، خنكي اتاق در تابستان

– مصرف اسيدهاي چرب امگا – 3

– پوشيدن لباس پنبه اي نازک و کاهش لباسهاي اضافي براي خنکي بدن

– دوري از سيگار يا الکل

– نوشيدن آب خنک

– پياده‌روي و شنا

– مصرف سويا و ساير فرآورده‌هاي آن

– کشيدن آب سرد به سر و صورت و پا

– کاهش مصرف چاي و قهوه، غذاهاي ادويه‌دار و تند و نوشابه‌هاي کولادار

– دوش‌گرفتن با آب خنک جهت کاهش برافروختگي و گرگرفتگي

– شيوه‌هاي آرام‌سازي و تنفس عميق

 

نکاتي در مورد تستوسترون درماني

هورمون تستوسترون به عنوان جايگزين هورمون طبيعي بدن در آندروپوز شديد توصيه ميشود. درمان انتخابي براي آندروپوز شامل درمان جايگزين تستوسترون (Testosterone Replacement Therapy) براي مردان با سطح تستوسترون پائين است. در مورد بکارگيري اين روش هنوز بحثهايي وجود دارد.

مزاياي آن عبارت است از: بهبود در نگرش، افزايش اعتماد به نفس و عزت نفس، افزايش سطح انرژي، بهبود خلق و خو، افزايش ميل جنسي و بهبود خواب.

عوارض جانبي آن عبارت است از : سکته مغزي، سرطان پستان، اختلال در توليد اسپرم و مسموميت کبدي، بيماريهاي کبدي، قلب و عروق، بيماري کليوي ، ادم ، ديابت و بزرگ شدن پروستات.

 



منبع: pezeshk.us


http://www.CheKhabar.ir/News/74087/گرگرفتگي در مردان و آندروپوز يا اصطلاح نادرست يائسگي مردانه
بستن   چاپ