پول تو جيبي را از چه سني بايد به کودک بدهيم؟
پنجشنبه 15 تير 1396 - 4:17:14 PM
چه خبر -

آشنا کردن کودکان با پول و زمان مناسب پول توجيبي دادن به آن‌ها، يکي از موارد مهمي است که والدين بايد با آگاهي و رفتاري مناسب نسبت به آن اقدام کنند. سوالات زيادي در اين زمينه وجود دارد مبني بر اين که از چه زماني بايد به فرزندمان پول بدهيم؟ چطور آن را مديريت کنيم؟ هر چند وقت يک بار به او پول بدهيم و تا چه اندازه مي‌توانيم پول دراختيارش بگذاريم.

از چه زماني مي‌توان به کودکان پول توجيبي داد؟

کودکان وقتي با مفاهيم شمارش، پول، قيمت، مقايسه کردن و ارزش‌گذاري اشيا آشنا مي‌شوند، مي‌توانند پول توجيبي دريافت کنند. زماني که کودک تشخيص دهد در ازاي پرداخت مبلغ مشخصي پول مي‎تواند کالا يا خدمات مشخصي دريافت کند، آن‎گاه از اين پول به‎عنوان پاداش نيز مي‎توان برايش استفاده کرد؛ مثلا براي انجام کار و فعاليتي که باعث موفقيت چشمگير يا پيشرفت بزرگي براي او شده باشد. آنان در ابتدا نمي‌توانند تشخيص دهند که مثلا دوهزار تومان دوبرابر هزارتومان ارزش دارد و مقايسه کردن برايشان سخت است. براي اين کار ابتدا بايد کودک را با مفهوم شمارش و مقدار آشنا کنيد؛ مثلا کودک بتواند پول را بشمارد؛ اما براي شروع مي‎توانيد مقادير اندک و مشخصي از پول را براي خريد چيز خاصي در اختيار کودک قرار دهيد؛ مثلا هزار تومان براي خريد.

چقدر پول توجيبي مناسب است؟

از 6 سالگي به بعد مي‌توان به کودکان پول توجيبي داد؛ اما به مقدار اندک و براي خريد چيزهايي که با اجازه پدر و مادر باشد؛ مثلا اولين پولي که به فرزندتان مي‌دهيد مي‌تواند براي خريد بستني باشد. شما دقيقا همان مبلغ را به فرزندتان مي‌دهيد و همراه او براي خريد به مغازه مي‌رويد. اجازه مي‌دهيد پول را به فروشنده بدهد و بستني را تحويل بگيرد. وقتي که کودک بزرگ‌تر شد؛ مثلا در سن 8 سالگي مي‌توانيد مخارج کودک را براي مدتي محاسبه کنيد و مبلغي را به صورت آزمايشي در اختيارش قرار دهيد تا خودش آن را مديريت کند. در ابتدا کمکش کنيد و راهکارهايي ارائه دهيد؛ مثلا راهنمايي‌اش کنيد.

روال کار بر اين است که کودکان تا سن ده سالگي از طريق تقويت‌کننده‌هاي غير نقدي مانند: ژتون، جدول ستاره و ... به خواسته‌هاي خود مي‌رسند؛ براي مثال کودک به‌ازاي رفتارهاي خوبش ستاره مي‌گيرد و با جمع شدن اين ستاره ها آنچه را که مي‌خواهد برايش تهيه مي‌کنند. يعني آنجا ستاره يا ژتون حکم پول را دارد؛ اما پولي که فقط در نزد پدر و مادر تعريف شده و فقط به کمک پدر و مادر يا افراد مورد اعتماد مي‌توان چيزي را خريداري کرد؛ مثلا از قبل تعريف شده که يک خوراکي به ازاي دو ستاره، رفتن به شهربازي با مثلا 5 ستاره و به همين ترتيب ساير خواسته‌هاي کودک برآورده مي‌شود. حال با بزرگ‌تر شدن کودکان و آشنايي بيشتر آن‌ها با پول مي‌توان به جاي ژتون پول به آنان داد ولي دقيقا مشخص کرد که اين پول براي خريد چه چيزهايي مي‌تواند خرج شود و بعدا اختياراتي به کودک مي‌دهيم تا خودش تصميم‌گيري کند؛ مثلا اگر هر روز 5 هزار تومان پول توجيبي داشته باشد، مي‌تواند آن را پس‌انداز کند تا آخر هفته تفنگ آبي دلخواهش را بخرد يا اين که هر روز کارتون مورد علاقه‌اش را از سي‌دي فروشي تهيه کند يا ممکن است هر روز بخشي از اين پول را پس‌انداز کند تا پايان ماه لباس ورزشي مورد علاقه‌اش را خريداري کند. کودک متوجه مي‌شود که اگر پولش را بيهوده خرج کند ديگر پولي نخواهد داشت تا خرج کند. اين کار باعث مي‌شود تا با برنامه‌ريزي مالي از همان دوران کودکي آشنا و مسئوليت‎پذير شود.

مقدار پول متناسب با سن کودکان متفاوت است

پول توجيبي و ميزان آزادي عمل يک کودک 11 ساله با 8 ساله متفاوت خواهد بود. همچنين مقدار آن در خانواده‌هاي مختلف متفاوت است. يک خانواده ممکن است در توانش باشد که هر روز 20 هزار تومان به فرزندش پول بدهد وخانواده ديگر پانصد تومان هم نتواند؛ اما براي اين مبلغ بايد سقفي در نظر گرفت. ممکن است خانواده‎اي در توانش باشد روزي دويست هزار تومان به کودک 7 ساله بدهد اما اين کار صحيح نيست. حداقل تا زماني که کودکان به سن نوجواني نرسيده‎اند، بايد براي ميزان پول توجيبي آنان سقفي را در نظر گرفت. در ادامه نکاتي آورده مي‎شود که در اين رابطه به شما کمک کند.

* قبل از اين که بخواهيد به فرزندتان پول توجيبي بدهيد، زمان خريد او را با خود همراه کنيد و برخي از کارها را از او بخواهيد؛ مثلا براي خريدهاي کوچک پول را به کودک بدهيد تا همراه شما به فروشنده بدهد و بقيه پول را تحويل بگيريد.

* کودکان را از هفت سالگي به بعد با دستگاه عابر بانک و دستگاه کارت خوان آشنا کنيد. براي اين کار هنگام برداشتن پول از دستگاه او را با خود ببريد تا فرايند اين کار را مشاهده کند.

* گاهي براي موفقيت‎هاي چشمگير فرزندتان مي‎توانيد علاوه بر پول توجيبي مبلغي را به‎عنوان پاداش به او بدهيد. فقط مراقب باشيد که با پول توجيبي يکي نشود؛ مثلا اگر مي‎خواهيد ده هزار تومان پاداش به فرزندتان بدهيد آن را با پنج هزار تومان پول توجيبي‎اش قاطي نکنيد بلکه جداگانه بدهيد و تاکيد کنيد که اين پول، پاداش فلان کار است.


seemorgh.om/lifestyle
منبع : khorasannews.com

http://www.CheKhabar.ir/News/71675/پول تو جيبي را از چه سني بايد به کودک بدهيم؟
بستن   چاپ