بيماري دستگاه گوارش و کبد و پاسخ به سوالات کاربران
چهارشنبه 14 تير 1396 - 8:17:17 AM
چه خبر - پاسخ به مشکلات گوارشي و کبد

1- زهرا:

همسر من ميوه فروشه. 13 روز نوروز رو در استراحت به سر مي برد از ديروز که به سرکارش برگشته رنگ پوستش زرد زرد شده بي حال و کسل است. خيلي نگرانشم نميدونم چيکار کنم راهنمايمم کنيد.

پاسخ کارشناس:

سلام. بيحالي و از رنگ رو رو افتادن يک موضوع است که به دنبال فعاليت شديد و تعريق زياد بدن، پس از يک دوره استراحت، اتفاق مي افتد و براي درمان نياز به مصرف مايعات و کالري داره و به همين علت قديميان ما آب قند يا چاي نبات مي دادن، موضوع دوم زرد شدن پوست به همراه زرد شدن سفيدي چشم است که موضوع مهمي است و بايد از طريق پزشک پيگيري بشه، زردي يا يرقان علايم همراه داره و بيماري هاي متعددي سبب بروز زردي مي شوند.

اگر مي خواهيد بيشتر بدانيد : زردي يا يرقان چيست ؟ علت و درمان آن را بدانيد

2- مرتضي:

من 43 سال سن دارم. تقريبا يک سال است دچار مشکل گوارشي مي باشم. به خاطر عفونت پلکي دکتر چشم برام قرص داکسي سيکيلين تجويز کرد و من مصرف کردم و همزمان دچار ناراحتي روحي زيادي شدم. اول احساس سنگيني معده و درد قفسه سينه داشتم و احساس سوزش در سر. با مراجعه به دکتر مغز و اعصاب داروي نوريپتيلين و کلر دياز پوکسايد 5 تجويز کردند و يک ماه استفاده کردم و کليه مشکلاتم بر طرف شد ولي بعد از مدتي دوباره ناراحتي گوارش به صورت آروغ زدن و قار و قور شکم و درد قولنج چپ و دست چپم برگشته. گاهي قطع ميشه و کم، و گاهي زياد. شکمم هر دو روز يکبار اکثرا کار ميکنه. يبوست و اسهال ندارم و کاهش وزن نيز نداشتم. من مشکل ديابت نيز دارم. قند ناشتا در حدود160 مي باشد و قند بعد از ظهر در حدود 130. قرص گلي بن گلاميد مصرف ميکنم 2 بار به فوق تخصص گوارش نيز مراجعه نمودم ايشان گفتند از اعصاب است. لطفا راهنمايي بفر ماييد. مشکل من چيست؟ آيا به سرطان روده بزرگ دچار هستم؟

پاسخ کارشناس:

با سلام و احترام. علايمي که شما توضيح دادين، به بيماري سايکوژنيک Psychogenic مرتبط است و همانطور که پزشک شما گفته است، بيماري شما از دستگاه گوارش نيست و نياز به تنظيم اعصاب دستگاه گوارش شما مي باشد که متخصص اعصاب و روان به خوبي آن را درمان مي کند. دوست عزيز شما ابدا سرطان نداريد. و افراد از سن بالاي 55 سال مي بايست براي غربالگري سرطان روده به فوق تخصص گوارش مراجعه کنيد و در سن شما نياز به بررسي نمي باشد.

3. بهار

خانمي هستم 28 ساله. دو سالي هست که بيماري لوپوس گرفتم و به خاطر داروهايي که مصرف ميکنم ( لوزاتن-هيدروکسي کلروکين سولفات- پردنيزولون-سلسپت-آتروواستاتين- آلندرونيت ) بيشتر اوقات دچار يبوست هستم. تقريبا شش ماهي ميشه که موقع دفع با سوزش همراه هست و پنج يا شش بار خون خيلي کم در مدفوع ديدم. ولي چند وقتيه ديگه نديدم.بعضي اوقات در قسمت هاي پهلوم دچار درد ميشم يا بعضي وقتا سوزش داره. دچار دلپيچه هم ميشم ولي دکترم ميگفت اين داروها اين عوارض رو داره به خاطر همين تا الان به دکتر مراجعه نکردم به دکتر خودم هم که گفتم ميگه احتمالا مربوط به هموروئيد هست مي خواستم ببينم اين علائم که گفتم مربوط به سرطان روده بزرگ ميشه؟ ضمنا به تازگي هم يک برآمدگي در ناحيه مقعد بوجود آمده است.

پاسخ کارشناس:

نکته اول: اينکه علايم شما بسيار يه بيماري بواسير يا همون هموروئيد شبيه است و علت اصلي اين بيماري رژيم بدون ميوه و سبزيجات و مايعات کافي است. اکثر افراد مبتلا، در رژيم روزانه خود، 2 بار ميوه و سبزيجات را مصرف نمي کنند. آب به ميزان کافي و در فواصل روز استفاده نمي کنند. اگر نمي توانيد آب بخوريد از آبميوه يا دمنوش هاي گياهي در فواصل روز استفاده کنيد و سعي کنين تنها در يک موقع از روز مثلا صبح ها يا شب ها مايعات نخوريد و به طور متناوب در طول روز 3 تا 4 بار مايعات بخوريد (مثلا صبح ، قبل از ظهر، عصر و شب قبل از خواب).

نکته دوم: داروهايي که شما استفاده مي کنيد از جمله لوزاتن، هيدروکسي کلروکين و سلسپت مي توانند درد شکمي ايجاد کنند و اين کاملا طبيعي است، اما يبوست از عوارض داروهاي شما نيست و يبوست از عوارض رژيم شما و تا حد کمي هم به علت بيماري شماست. اما با رژيم صحيح مي تواند بسيار بهبود پيدا کند اما در صورتي که بيرون زدگي بافت نرم از مقعد داريد، از پمادهاي آنتي هموروئيد و بالشتک بادي براي نشستن استفاده کنيد. اگر رژيم مناسب را در کنار دارو استفاده کنيد، بهبودي پس از حدود دو هفته حاصل ميشه. در ضمن فکر به سرطان روده بزرگ رو فراموش کنيد.

اگر مي خواهيد بيشتر بدانيد : مشخصات افرادي که به سرطان روده بزرگ مبتلا مي شوند

4. فائزه

من يکي دو سال پيش به پزشک مراجعه کردم و تشخيص کوليت عصبي دادن ولي بعد از مدتي به دليل درد در سمت راست شکم و بالا بودن گلبولهاي سفيد به پزشک گوارش مراجعه کردم و گفتن يک زخم دو يا سه ميليمتري در روده دارم که فعلا درماني لازم نداره. علائم رو کمابيش داشتم تا اينکه الان حدود دو ماهه علائم شديد و دائمي شده. شامل: نفخ، صداي شکم، عدم تخليه کامل، اسهال و غيره.
آيا ممکنه سرطان باشه؟
و اگر کوليته نوعش عصبي هست يا اولسراتيو؟

پاسخ کارشناس:

کوليت عصبي يا سندرم روده تحريک پذير (IBS) در خانوم ها و آقايان جوان شايع است. علايم کوليت عصبي:

- درد شکمي متناوب- احساس دفع ولي وقتي به توالت مي روند دفع زيادي ندارند و معمولا احساس عدم تخليه دارند.- به صورت متناوب به نفخ، اسهال يا يبوست مبتلا مي شوند و عادات اجابت مزاج يکساني ندارند و متغير است.

مبتلايان به کوليت عصبي امکان دارد به زخم معده يا دئودنوم Duodenum هم مبتلا بشوند که احتمالش زياده و شما هم اشاره کرديد در دوره اي زخم هم داشتيد. کوليت عصبي يک بيماري طولاني مدت است ولي ابدا خطر سرطان روده و سرطان معده نداره. براي درمان کوليت عصبي بايد تحت نظر بود و آموزش تکنيک هاي مقابله با استرس و دوري از شرايط اضطراب آور به شما بسيار کمک مي کند، و صرف مصرف يک دوره دارو مثل کولوفاک باعث درمان دايمي شما نمي شود.

کوليت اولسراتيو يا کوليت زخمي يا کوليت اولسروز يا پس‌روده‌آماس (UC) Ulcerative يا کوليت جوانان بيماري خود ايمني است و از علايم اصلي آن دفع خون به همراه اسهال شديد است که بيمار را به طور دوره اي به بستري در بيمارستان مجبور مي کند و با علايم شما هم خواني ندارد.درمان کوليت اولسراتيو و زخم معده بايد تحت نظر متخصصين داخلي يا فوق تخصصين گوارش انجام شود.

اگر مي خواهيد بيشتر بدانيد : همه آنچه بايد درباره روده ها و کوليت يا سندروم روده تحريک پذير بدانيد

اگر مي خواهيد بيشتر بدانيد : درمان گياهي کوليت روده با خاکشير, شويد و بارهنگ

5. نسرين

پدرم چند روزي هست که درد شديد در ناحيه شکم دارن و امروز سونوگرافي دادن و بند آخرش نوشته بود دو لنف نود در مجاورت کولون صعودي به ابعاد ... و ... رويت شد و برجسته است و لنف ها از نوع هتروژن هستند. ميشه بگيد چه اتفاقي براش افتاده؟

پاسخ کارشناس:

*لنف نود در اطراف روده بزرگ (کولون) بايد تحت بررسي بيشتر قرار بگيره، به ويژه در افراد بالاي 50 سال. به پزشک فوق تخصص گوارش مراجعه کنيد و احتمالا در مرحله بعد پدر رو تحت *کولونوسکوپي قرار مي دهند که با وجود بيهوشي توسط پزشکان متخصص بيهوشي، امروزه ديگه از کولونوسکوپي ترسي وجود ندارد و بدون درد و اضطراب انجام مي شود. نکته مهم ديگر، در بعضي موارد، بيماريهاي خوش خيم هم مي توانند سبب بزرگ شدن لنف نود در روده بزرگ شوند و از الان جاي نگراني نيست. فورا پيگيري کنيد چون در صورت بدخيم بودن سرطان روده بزرگ هم در مراحل اوليه به طور کامل قابل درمان است و نبايد زمان را از دست داد.

* لنف نود يا غدد لنفاوي يا گره هاي لنفاوي Lymph node: اندام بيضي شکل از سيستم ايمني بدن هستند که به طور گسترده‌اي در سراسر بدن از جمله زير بغل و معده و مرتبط با عروق لنفاوي پخش شده‌اند.تغييرات ظاهري غدد لنفاوي مي‌تواند يک علامت از يک بيماري باشد. گره هاي لنفاوي براي عملکرد مناسب سيستم ايمني مهم هستند و به عنوان فيلتر براي ذرات خارجي و سلول هاي سرطاني عمل مي کنند. تبديل شدن آنها به التهاب يا بزرگ شدن در شرايط مختلف، ممکن است علامت يک مشکل ساده مانند عفونت گلو تا تهديد کننده حيات مانند سرطان باشد.

*کولونوسکوپي، پس‌روده‌بيني يا کولون‌بيني colonoscopy : معاينه و بررسي داخل پس‌روده‌ (کولون) و انجام اقدامات تشخيصي و درماني با دستگاه پس‌روده‌بين (کولونوسکوپ) را مي‌گويند.براي اينکار معمولاً ابتدا بيمار با مصرف مسهل يا تنقيه (انما) روده خويش را خالي مي‌کند. سپس با دستگاه کولونوسکوپ که لوله‌اي شکل بوده و سر آن دوربيني دارد از راه مقعد وارد روده بزرگ مي‌شوند و به بررسي مخاط کولون و راست روده از نظر وجود زخم يا بدخيمي مي‌پردازند. اغلب دستگاه‌هاي کولونوسکوپ امکان نمونه‌برداري همزمان از مخاط روده و ضايعات مشکوک را به پزشک مي‌دهند.

6.هليا

دختري 13 ساله اي هستم و در ناحيه بالاي ناف احساس درد و سوزش ميکنم و تقريبا 3 ماهه اينجوري شدم به نظرتون من زخم معده گرفتم؟

پاسخ کارشناس:

با سن و علايمي که ذکر کرديد ، شما احتمالا به بيماري ريفلاکس معده به مري (GERD) مبتلا هستيد.

اگر مي خواهيد بيشتر بدانيد : درمان رفلاکس معده يا ترش کردن

گروه سايت سلامت دات لايف/ دکتر مهدي زماني

منبع: سيمرغ

http://www.CheKhabar.ir/News/71561/بيماري دستگاه گوارش و کبد و پاسخ به سوالات کاربران
بستن   چاپ