دانشمندان در آستانه امکان پاک‌کردن خاطرات تلخ انسان/فناوري جنجالي جهان
سه شنبه 13 تير 1396 - 12:47:52 AM
چه خبر - فناوري جنجالي جهان

به گزارش بي‌بي‌سي، دانشمندان کانادايي مي‌گويند اساس نظري پاک کردن حافظه را با آزمايش‌هايي که روي موش‌ها انجام داده‌اند ثابت کرده‌اند. به گفته دکتر جاسلين، "تحقيقات قبلي نشان داده که وقتي خاطره‌اي شکل مي‌گيرد مجموعه‌اي از سلول‌هاي مغز به نام انگرام به شکلي خاص عمل مي‌کند." "از ميليون‌ها سلول مغز فقط تعداد کمي براي شکل گيري خاطرات ترس يا تهديد لازم است" بنابراين "وقتي مشکل خاطرات است، لازم نيست تمام بدن يا مغز را هدف بگيريم."

بنابراين آنها با جراحي انگرام‌هاي موش‌ها را برداشتند و ديدند که خاطره بد از ذهن آنها پاک شد. آنها حتي به اين ترتيب موش‌هاي معتاد به کوکائين را درمان کردند، با حذف حافظه عاطفي مرتبط به استفاده از کوکائين. آنها همچنين با فعال کرردن انگرام‌ها خاطرات بد را در ذهن موش‌ها زنده کردند. به اين ترتيب مي‌توان به درمان بيماري‌هايي مثل ضربه روحي پس از اتفاق بسيار وحشتناک (PTSD) اميدوار بود: "يافته‌هاي ما اين امکان را مطرح مي‌کنند با پاک کردن خاطرات بد مي‌توان اختلال استرس پس از ضربه روحي را درمان کرد...در اين افراد خاطرات مزاحمند و زندگي روزمره فرد را مختل مي‌کنند."

"براي مواردي که خاطرات واقعا مخل زندگي روزمره هستند، من فکر مي‌کنم درماني که فقط همان سلول‌ها را هدف بگيرد مي‌تواند کار درستي باشد."

"تحقيق ما نشان مي دهد که پاک کردن حافظه ممکن است. اما جامعه بايد سياست هاي اخلاقي در باره آن استفاده احتمالي از آن تدوين کند."

هدف دکتر جاسلين اين است که بتوان داروهايي ساخت که مثل موشکي که فقط به سمت هدف مي رود سلولهاي خاصي را هدف قرار داد و خاطره‌اي بد را غير فعال کرد.
با اين حال برخي دانشمندان غير از ملاحظات اخلاقي ترديدهاي ديگري هم دارند.

پروفسور سر سايمون وسلي رييس انجمن سلطنتي روانپزشکان بريتانيا مي‌گويد: "اين پيشرفت جالبي در تحقيقات علمي است اما بايد احتياط کنيم... فراموش کردن، يا پاک کردن حافظه، يکي از کارکردهاي مهم و طبيعي سيستم حافظه مغز است اما ما نمي‌دانيم پاک کردن عمدي خاطرات آيا عواطف و احساساتي هم که آن خاطره را دربرگرفته پاک مي‌کند."

"حتي اگر هم بشود من نمي‌دانم با توجه به ملاحظات اخلاقي اين کار درستي باشد. من فکر نمي‌کنم کار درستي باشد... اما از يک چيز مي‌توانيم مطمئن باشيم و اينکه فيلم‌هاي بيشتر و بيشتري از اين احتمال الهام خواهند گرفت."

به جز اين از يک چيز ديگر هم مي‌توانيم مطمئن باشيم، به قول دکتر جاسلين، "ما مجموعه خاطراتمان هستيم."

اما در موارد ديگر چه؟ اگر رابطه‌اي شکست‌خورده و دردناک را تجربه کرده‌ايم مي‌توانيم با اين شيوه آن را براي هميشه از ذهن خود پاک کنيم؟ مثل فيلم "درخشش ابدي ذهن پاک" با بازي کيت وينسلت که در آن او به کلينيکي مراجعه مي‌کنند و با دست کاري ژنتيکي خاطرات يک رابطه بد را از ذهنش پاک مي‌کند.
دکتر جاسلين مي‌گويد: "همه ما از اشتباهاتمان ياد مي گيريم. اگر خاطره اين اشتباهات را از ذهن پاک کنيم چه چيزي مي تواند مانع از تکرار آن شود؟
"ملاحظات و پيامدهاي اخلاقي بسيار جدي مطرح است. اينکه کاري ممکن است به اين معني نيست که بايد انجام شود."

البته در مورد انسان نمي‌توان به جراحي براي غيرفعال کردن اين سلول‌ها فکر کرد، بلکه بايد داروهايي ساخت که مثل موشکي که فقط به سمت هدف مي‌رود سلولهاي خاطره بد را هدف قرار داد و آن خاطره‌ را غير فعال کرد.

منبع: خبرآنلاين




http://www.CheKhabar.ir/News/71429/دانشمندان در آستانه امکان پاک‌کردن خاطرات تلخ انسان-فناوري جنجالي جهان
بستن   چاپ