چگونه بعد از ماه رمضان جاق نشويم؟
چهارشنبه 7 تير 1396 - 11:18:04 AM
چه خبر - جلوگيري از چاق شدن بعد از ماه رمضان

ماه رمضان به پايان رسيده است و فرآيند تغذيه نيز عادي مي‌شود. ممکن است براي برخي از روزه‌داران اين سوال مطرح باشد که بعد از اتمام ايام روزه‌داري آيا لازم است براي عادي سازي شيوه تغذيه خود نکاتي را رعايت کنند؟ آيا مي‌توانند در تمام وعده‌ها غذا صرف کنند يا بازگشت به شرايط عادي بايد به مرور و مثلا در عرض يک هفته انجام بگيرد؟

دکتر محمدرضا وفا، متخصص تغذيه، رژيم درماني و استاد دانشگاه علوم پزشکي ايران در پاسخ به اين پرسش‌ها مي‌گويد: اگر فرد در يک وضعيت طبيعي و عادي روزه گرفته و در تمام اين مدت الگوهاي کلي و صحيح تغذيه را رعايت کرده باشد، بعد از ماه رمضان هم مي‌تواند همانند قبل از ماه مبارک، در فواصل زماني مناسب و منظم، سه وعده اصلي و سه ميان وعده را مصرف کند. به گونه‌اي که احساس سيري مطلوب را داشته باشند و کليه املاح و ويتامين‌ها را نيز به اندازه کافي دريافت کند.

وي تأکيد مي‌کند: بازگشت يکباره مصرف غذا در وعده‌هاي غذايي هيچ اشکالي ندارد. البته به شرطي که افراد مراقب ميزان دريافت چربي، نمک و شکر باشند و نبايد هيچ يک از اين مواد بخصوص شکر را بيش از اندازه مصرف کنند. استفاده از چهار گروه غذايي ميوه‌ها و سبزي‌ها، نان و غلات، گوشت، حبوبات و مغزها و شير و لبنيات حتما بايد در برنامه روزانه افراد باشد.

مصرف مايعات را جدي بگيريد

همان‌گونه که مي‌دانيد60 درصد وزن بدن را آب تشکيل مي‌دهد. البته سن و جنس در تعيين ميزان آب مورد نياز بدن تاثير دارد. آنچنان که ميزان آب در بدن افراد مسن کمتر از نوزادان و در زنان کمتر از مردان است.

از آنجا که ميزان مصرف آب در ايام روزه‌داري کاهش مي‌يابد، يکي از توصيه‌هاي مورد تأکيد دکتر وفا مصرف مايعات در فاصله زماني مناسب است تا بدن دچار کم آبي نشود.

وي ادامه مي‌دهد: آب، مهم‌ترين منبعي است که مصرف آن در فصل گرما، توصيه مي‌شود.

رژيمتان را رعايت کنيد

افرادي که مبتلا به چاقي و اضافه وزن هستند، بدون شک قبل از ماه رمضان رژيم غذايي متناسب با شرايط اين ايام را دريافت کرده‌اند. حال اين سوال مطرح است که با تمام شدن ماه رمضان اين افراد بايد چگونه عمل کنند، آيا مراجعه به پزشک تغذيه الزامي است؟

دکتر وفا مي‌گويد: اين افراد مي‌توانند رژيم غذايي قبل از ماه رمضان خود را دوباره اجرا کنند. براي اين افراد نيز منظم غذا خوردن، مصرف صيفي‌جات و ميوه بسيار حائز اهميت است، چرا که روزه‌داران در ماه رمضان اغلب با کمبود مصرف اين مواد غذايي مواجه هستند، به همين دليل با پايان ماه رمضان بايد 2 تا 3 وعده سبزي و صيفي‌جات را به اندازه کافي در برنامه غذايي خودشان بگنجانند.

چگونه چاق نشويم؟

برخي روزه‌داري را علاوه بر فيوضات معنوي آن، فرصتي مناسب براي کاهش وزن و آب شدن چربي‌هاي اضافه مي‌دانند. اين افراد نگراني نيز دارند و آن بازگشت وزن و تجمع مجدد چربي‌هاست.

اين متخصص تغذيه درباره راه‌هاي پيشگيري از چاقي بعد از ماه رمضان مي‌گويد: چاقي به زبان ساده، بهم خوردن تعادل بين مجموع کالري‌هاي دريافتي از طريق خوراکي‌ها و آشاميدني‌هاست. در صورتي که بدن بيش از حد مورد نياز کالري دريافت کند و ميزان فعاليت‌هاي روزانه نيز کمتر از حجم کالري‌هاي دريافتي باشد، در اين صورت فرد با تراکم کالري و در نتيجه اضافه وزن مواجه مي‌شود.

وي ادامه مي‌دهد: اين تراکم کالري اغلب با ميزان چربي مصرفي مرتبط است. افراد بايد مصرف مواد غذايي که منابع اصلي چربي‌هاي آشکار و پنهان هستند را کنترل کنند و مصرف انواع روغن، کره، مارگارين، شير پرچرب و گوشت چرخ کرده را در برنامه غذايي روزانه خود کم کنند. همچنين توصيه مي‌شود ميزان مصرف شربت و نوشيدني‌هاي حاوي شکر نيز بشدت کاهش يابد.

به گفته اين استاد دانشگاه علوم پزشکي ايران، ميزان مصرف چاي و قهوه نيز بهتر است به اندازه سه استکان تازه دم و کمرنگ باشد.

رفلاکس معده ربطي به روزه‌داري ندارد

در مواقعي با افرادي مواجه هستيم که با وجود مشکلات گوارشي در ناحيه معده اما به دليل تعلقات مذهبي، همچنان روزه مي‌گيرند و بعد از پايان ماه رمضان با واکنش‌هايي همچون سوزش و رفلاکس معده مواجه مي‌شوند و چون گمان مي‌کنند اين حالات ناشي از روزه‌داري است و بعد از اين ايام رفع مي‌شود، به پزشک مراجعه نمي‌کنند.

دکتر وفا مي‌گويد: برخلاف تصور اشتباه برخي مردم که مشکلات گوارشي همچون رفلاکس معده يا يبوست را ساده تلقي مي‌کنند، اين مشکلات مي‌تواند نشانه‌هاي اوليه و فوق‌العاده خطرناک انواع بيماري‌هاي گوارشي باشد. يبوست مي‌تواند به سرطان کولون ورکتوم و رفلاکس معده به سرطان مري و معده منجر شود.

چقدر آب مصرف کنيم؟

مصرف روزانه شش تا هشت ليوان آب، يک الگوي ايده‌آل است. ميزان مصرف آب توسط هر فرد با توجه به تماس‌هاي محيطي با آفتاب، تعريق و فعاليت‌هاي روزانه مي‌تواند تغيير کند. مهم‌ترين نکته درباره مصرف آب، ميزان خشکي آب دهان است. در صورت بروز کوچک‌ترين خشکي در مخاط دهان و لب، بايد يک يا دو جرعه آب بنوشيد. اين گمان بسيار اشتباه است که بگوييم الان يکي دو تا ليوان آب مي‌خورم و ديگر خيالم نسبت به ميزان مصرف آب راحت است.



منبع : jamejamonline.ir

http://www.CheKhabar.ir/News/70716/چگونه بعد از ماه رمضان جاق نشويم؟
بستن   چاپ