مواد غذايي را براي چه مدت مي توانيم در يخچال و فريزر نگه داريم؟
چهارشنبه 7 تير 1396 - 8:15:04 AM
چه خبر -

اين روزها يخچال و فريزر جزو وسايل پرمصرف و جدايي‌ناپذير هر خانواده‌اي محسوب مي‌شوند، زيرا علاوه بر حفظ تازگي مواد غذايي، مانع از فاسد شدن آنها مي‌شوند. اولين تجربه ساخت يخچال به قرن هفدهم ميلادي برمي‌گردد، اما تا پيش از سال 1850 چندان کارايي نداشت. در آن زمان جيمز‌ هاريسون که در چاپخانه فعاليت داشت، متوجه تاثير خنک‌کنندگي اتر شد. او با فشرده‌سازي اين گاز نخستين يخچال را اختراع و در کافه‌اي در استراليا امتحان کرد، اما اين طرح قابل‌اجرا نبود زيرا توليد يخ‌ گران تمام مي‌شد. البته اختراع يخچال بارها توسط افراد ديگري ادامه يافت تا اين که در سال 1922 بالتاز ون پلاتن به اين موفقيت دست يافت.

امروز به راحتي مي‌توان انواع خوراکي‌ها را بدون نياز به خريد روزانه در منزل داشت، مشروط بر اين که مدت نگهداري مطلوبشان را بدانيم. در واقع هر نوع خوراکي مدت زمان نگهداري مخصوص به خود دارد و پس از آن ممکن است کيفيت مطلوبش را از دست بدهد و از ارزش غذايي‌اش کاسته شود.

مدت زمان مطلوب نگهداري مواد غذايي در يخچال و فريزرلبنيات

شير، خامه، ماست: 3 تا 5 روز (پس از باز شدن بسته‌بندي) در يخچال.

پنير: 3 تا 4 هفته در يخچال/ 3 ماه در فريزر.

دوغ: يک هفته در يخچال.

کشک: 3 تا 4 روز در يخچال.

ميوه‌ها

ميوه‌هاي قرمز: 2 روز در يخچال / 12 ماه در فريزر.

طالبي: 4 روز در يخچال.

انگور و آلو: 5 روز در يخچال.

هلو و زردآلو: 1 هفته در يخچال / 12 ماه (خردشده) در فريزر.

آبميوه‌ها: 1 هفته در يخچال.

سيب: 2 ماه در يخچال.

سبزي‌ها

لوبيا سبز: 5 روز در يخچال/ 12 ماه در فريزر.

قارچ و کلم بروکلي: 5 روز در يخچال.

گل‌کلم و کلم بروکسل: 6 روز در يخچال.

فلفل، پيازچه، تربچه، شلغم، کاهو، گوجه‌فرنگي، کدو مسمايي، خيار و تره فرنگي: 1 هفته در يخچال.

کلم برگ و کرفس: 2 هفته در يخچال.

چغندر: 3 هفته در يخچال.

پياز: 3 تا 4 هفته در يخچال.

هويج: 3 ماه در يخچال/ 8 ماه در فريزر.

سبزيجات برگي پخته: 3 تا 4 روز در يخچال/ 4 تا 6 ماه در فريزر.

نخودفرنگي: 6 ماه در فريزر.

گوشت، ماهي و تخم‌مرغ

تخم‌مرغ خام: 3 هفته در يخچال.

تخم‌مرغ آب‌پز: 1 هفته در يخچال.

گوشت گوسفند: 3 تا 5 روز در يخچال/4 تا 6 ماه در فريزر.

گوشت گوساله: 3 تا 5 روز در يخچال/ 8 ماه در فريزر.

گوشت چرخ‌کرده: 5 تا 6 روز در يخچال/ 3 ماه در فريزر.

ماهي و ميگو: 1 تا 2 روز در يخچال/ 3 تا 4 ماه در فريزر.

گوشت پخته: 3 تا 4 روز در يخچال.

مرغ و ماکيان: 1 تا 2 روز در يخچال / 4 ماه در فريزر.

گوشت دودي: 5 تا 6 روز در يخچال.

نان و شيريني

نان باگت: 3 روز در يخچال/ 1 هفته در فريزر.

نان سبوس‌دار: 1 تا 2 روز در يخچال/ 1 ماه در فريزر.

کيک اسفنجي: 3 روز در يخچال/ 3 تا 4 ماه در فريزر.

شيريني تر: 3 تا 4 روز در يخچال/ 2 ماه در فريزر.

تارت: 2 روز در يخچال/ 2 ماه در فريزر.

ساير خوراکي‌ها

سس کچاپ، خيارشور: 1 سال (از تاريخ توليد) در يخچال.

سس مايونز: 2 ماه (از تاريخ توليد) در يخچال.

کره: 3 هفته (پس از باز شدن بسته‌بندي) در يخچال/ 4 ماه (در بسته‌بندي اصلي) در فريزر.

کنسرو بازشده: 2 روز در يخچال.

مايونز و دسرهاي خانگي بر پايه تخم‌مرغ: يک روز در يخچال.

سوپ و آش: 5 تا 6 روز در يخچال.

چيدمان مناسب مواد غذايي در يخچال

ضرورت چيدمان مواد غذايي در طبقات مختلف يخچال به اين دليل است که هر قسمت، سطح مختلفي از برودت را دارد که ممکن است براي بعضي از خوراکي‌ها مناسب نباشد. بايد دانست که هر طبقه چه درجه برودتي دارد و مناسب چه خوراکي‌هايي است.

جايخي: 12- 2 درجه سانتي‌گراد/ مناسب براي مواد غذايي منجمد.

طبقه بالايي: 0 تا 2 درجه سانتي‌گراد/ مناسب براي غذاهاي پخته، ماست، پنير تازه، دسرهاي شيري، خامه تازه، کنسرو بازشده و تخم‌مرغ.

طبقه مياني: 3 تا 5 درجه سانتي‌گراد/ مناسب براي سوپ و آش، کمپوت، نان و شيريني تازه، سس‌هاي خانگي.

طبقه پاييني و جاميوه‌اي: 5 تا 8 درجه سانتي‌گراد/ مناسب براي انواع پنيرها، کره، شير، سبزي‌ها و ميوه‌ها.

در يخچال: 7 تا 8 درجه سانتي‌گراد/ مناسب براي سس‌هاي آماده، نوشيدني‌ها.

کلام آخر:

- در صورتي که بسته‌بندي مواد غذايي آسيب‌ديده، برآمده يا غيرعادي باشد يا خوراکي بوي نامطبوع و ذرات کپک هر چند جزيي داشته باشد، بايد از مصرفش اجتناب کرد.

- همه خوراکي‌ها بايد در ظروف دربسته يا پاکت فريزر بسته‌بندي شوند.

- پس از باز کردن بسته‌بندي خوراکي‌هاي تازه مانند ژامبون و پنير، آنها را در ظرف يا پاکت مناسب بچينيد. همچنين باقيمانده کمپوت و کنسرو نيز بايد از قوطي خارج شده و در ظرف ديگري نگهداري شود.

- بين مواد غذايي در يخچال و فريزر فاصله قرار دهيد تا هوا ميانشان جريان داشته باشد.

- پيش از چيدن تخم‌مرغ در يخچال نبايد آنها را شست.

- يک يا دو بار در ماه يخچال را با آب و صابون بشوييد و در صورت نياز با مواد ضدعفوني‌کننده تميز کنيد.

- قبل از چيدن بسته‌بندي‌ها در فريزر، ابتدا آنها را در يخچال بگذاريد تا خنک شوند. به اين ترتيب فرايند انجماد بهتر انجام مي‌گيرد. براي انجماد بهتر، مواد غذايي را در فويل آلومينيومي و پاکت فريزر مخصوص بچينيد و هواي ميان آن را کاملا خارج کنيد. همچنين فضايي بين بسته‌بندي‌ها بگذاريد تا اگر مايعي از آن بيرون آمد، روي ديگر مواد غذايي نريزد.

- در هر بسته بيش از 4 تا 6 تکه خوراکي نگذاريد و روي بسته را نيز تاريخ بزنيد تا بيش از حد مطلوب در فريزر نماند. البته مواد غذايي که زودتر بسته‌بندي شده‌اند را زودتر مصرف کنيد.

- پاکت‌هاي وکيوم بدون منفذ، نسبت به پاکت‌هاي معمولي برتري دارند، زيرا با چيدن مواد غذايي و خارج کردن هوا، در پاکت کاملا بسته مي‌شود.




منبع: هفته نامه سلامت



http://www.CheKhabar.ir/News/70688/مواد غذايي را براي چه مدت مي توانيم در يخچال و فريزر نگه داريم؟
بستن   چاپ