انواع فتق را بشناسيم
جمعه 2 تير 1396 - 9:15:40 AM
چه خبر - انواع معمول فتق يا هرني Hernia

هنگام بروز فتق، ديواره شکم که خود لايه اي محافظ در برابر روده و بافت داخلي است، خاصيت نگه دارندگي خود را در برابر فشار احشا از دست مي دهد و روده ها از قسمت ضعيف تر به زير چربي ها و عضلات پشت پوست راه مي يابد.

مردان بيشتر با خطرات فتق درگيرند. ممکن است توده اي که در اين ناحيه خود را از شکاف پديد آمده بيرون مي اندازد، بزرگ و بزرگ تر شود و حتي به شکلي درآيد که به داخل کيسه بيضه بيفتد.

حبس احشاء منجر به نارسايي خوني در قسمت بيرون زده مي شود و مشکلات بيشتري چون سياه شدگي، سوراخ يا چرکين شدن روده و ... را پديد مي آورد.

هر چند با دراز کشيدن يا فشردن ناحيه بيرون زده، مي توان برجستگي فتق را ناديده گرفت، ولي هر چه زمان بيشتري بگذرد، درمان آن سخت تر مي شود و بهبودي ديرتر حاصل خواهد شد.

1- فتق مغبني (فتق کشاله ران)

اين فتق در مردان، 20 برابر زنان است و در جدار تحتاني شکم ايجاد مي شود و دو نوع مستقيم و غيرمستقيم دارد.

فتق مستقيم کشاله ران معمولا بيشتر مخصوص آقايان بالاي 40 سال است و در افرادي که با سرفه هاي مزمن بيماري آسم روزها را سپري مي کنند و يا چاق هستند و دچار يبوست مي شوند و در توالت زور مي زنند شايع تر است. اين فتق بيشتر در دو طرف کشاله ران وجود دارد و بايد جراحي شود، زيرا در جدار شکم نوعي نقص آناتومي وجود دارد.

در نوع غير مستقيم که در زنان نيز مشاهده مي شود، به صورت يک توده برآمده در کشاله ران، به ويژه در هنگام سرفه زدن مشاهده مي شود ودر کودکان و جوانان گاهي مادرزادي بوده و مي تواند هيدروسل ايجاد کند.

درمان فتق کشاله ران نوع غيرمستقيم هم جراحي است. فتق کشاله ران در نوزادان را به محض تشخيص بايد جراحي کرد.

2- فتق راني

اين فتق در طرف داخل ران تشکيل مي شود و بيشتر در زنان مشاهده مي شود، ولي در مردان و کودکان نيز وجود دارد. درمان فتق راني نيز جراحي است، زيرا مي تواند سبب اختناق روده ها شود.

3- فتق نافي

اين فتق در شير خواران، بالغين مرد و زنان چاق و چندزا شايع تر است. در نوزاداني که کم کاري غده تيروئيد دارند و يا نارس هستند نيز اين فتق شايع است.

درمان فتق نافي نيز جراحي است.

4- فتق دستگاه تناسلي زنان

اين نوع فتق ها به سيستوسل (فتق ديواره مثانه به داخل واژن که مي تواند باعث بي اختياري و تکرر ادرار شود) و رکتوسل (فتق رکتوم به داخل واژن) و آنتروسل (فتق روده به داخل واژن) مشهورند. درمان هر سه نوع فتق جراحي است.

5- فتق هاي کم شايع

فتق قسمت فوقاني معده (تحتاني مري)، فتق ديافراگمي (ورود روده ها به داخل ريه) و فتق جناغي دنده اي نيز همگي به جراحي نياز دارند.

فتق هاي مغزي از نوع فتق مخچه و ساقه مغز و فتق ديسک بين مهره ها که به طرف کانال نخاعي رفته و دردهاي ديسک و سياتيک را به ويژه در هنگام سرفه زدن و خم شدن و کار کردن ايجاد مي کند.

درمان فتق

درمان فتق به اندازه و نوع آن وابسته است.

بستري شدن در بيمارستان، ترميم و بخيه زدن عضله شکافته شده، يا جراحي سرپايي که با بي حسي موضعي همراه است، معمولا در درمان فتق هاي کوچک کاربرد دارد.

جراح بسته به تشخيص ممکن است شکاف کوچک يک يا دو بند انگشتي در ناحيه مورد نظر پديد آورد و از طريق دستگاه آندوسکوپي، غلافي باريک به نام مش (mesh) را به محل بيرون زدگي احشاء وارد کرده و با بخيه زدن آن را ترميم کند.

مش مقاوم تر از بخيه است و نه تنها دوران استراحت را کوتاه تر مي کند، بلکه با چسبيدن به محل، احتمال بازگشت فتق را کاهش مي دهد.

در اين صورت حتي کساني که کارهاي سنگين مي کنند هم معمولا مي توانند در پي عملي موفقيت آميز، پس از دو يا سه هفته کار خود را از سر بگيرند.



منبع: tebyan.net


http://www.CheKhabar.ir/News/70369/انواع فتق را بشناسيم
بستن   چاپ