با دوران بلوغ نوجوانم چه کنم؟
پنجشنبه 18 خرداد 1396 - 8:55:10 PM
چه خبر - بلوغ با شکوه ترين مرحله زندگي

يکي از با شکوه ترين و البته سخت ترين مراحل رشدي هر فرد، دوران بلوغش مي باشد. در اين مرحله فرد نه در دوران خردسالي هست و نه در دوران بزرگسالي، کم کم از کودکي فاصله مي گيرد تا بزرگ شود. کودک کم توان ديروز، حالا احساس قدرت مي کند و خود را بزرگ مي بيند. هر روز احساس هاي جديدي را تجربه مي کند و دوست دارد مستقل تر بشود. اين درحالي هست که ممکن است والدينش جلوي استقلال او را بگيرند و همين امر باعث ايجاد خشم و پرخاشگري در او شود. والديني که نوجوان در حال بلوغ دارند، بايد سطح اطلاعات و آگاهي هاي خودشان را نسبت به بلوغ و تغييراتي که در نوجوان ايجاد مي کند، بالا ببرند تا بتوانند ارتباط بهتري را با نوجوانشان برقرار کنند و همچنين با او همانند يک دوست باشند.

بلوغ چيست؟

بلوغ به مجموعه اي از تغييرات رشدي جسماني و عقلاني گفته مي شود. رشد جسماني زودتر از رشد عقلاني شروع مي شود و به ناگهان نوجوان از نظر ظاهري تغييرات زيادي را نشان ميدهد که ممکن است برايش خوش آيند نباشد. کافيست نوجواني اعتماد به نفس پايين هم داشته باشد همين مساله باعث گوشه گيري و منزوي شدن نوجوان مي شود.

معمولا اين بحران از حدود 9 الي 19 سالگي در دختران و حدود 13 الي 19 سالگي در پسران اتفاق مي افتد. پس بهتر است والدين قبل از رسيدن فرزندشان به اين سن، سطح آگاهي خودشان را درباره بلوغ و نحوه ارتباط با نوجوانشان بالا ببرند.

بزرگ ترين کمک والدين به نوجوان در حال بلوغ

يکي از مهم ترين کارهايي که پدر و مادر بايد براي فرزندشان از کودکي و به ويژه در نوجواني انجام بدهند، بالا بردن اعتماد به نفس و عزت نفس نوجوان است. عزت نفس به معناي دوست داشتن خود است. والدين بايد کاري کنند تا نوجوانشان خودش را دوست داشته باشد و در نهايت به اعتماد به نفس يعني جرات ورزي، برسد. راهکارهاي زير مي توانند در بالا بردن اعتماد به نفس نوجوانان کمک کننده باشد:

به فرزندتان بگوييد همه ي افراد تغييرات دوران بلوغ راتجربه مي کنند تا آنها کمتر از ظاهرشان ناراحت باشند.

1- در زماني که نوجوانتان قصد صحبت کردن با شما را دارد، حتما با او تماس چشمي برقرار کنيد.

2- هيچ گاه از ظاهر نوجوانتان، منفي نگوييد. به او آرامش بدهيد و بگوييد که شما هم در دوران بلوغ چه تغييرات ظاهري را تجربه کرده ايد. نشان دادن عکس هايتان در دوران بلوغ مي تواند براي نوجوانتان خوشايند باشد.

3- محبت کردن را فراموش نکنيد. با توجه به جنسيت فرزندتان و همچنين با توجه به نوع محبتي که فرزندتان نياز دارد، حتما به او محبت کنيد.

4- فراهم کردن امنيت نيز بسيار مهم است. هر زوجي ممکن است در زندگيشان با يکديگر مشکلاتي را داشته باشند. اما مراقب باشيد که مشکلات و تعارض هايتان را در حضور فرزندان مطرح نکنيد و در مکاني به صورت خصوصي با يکديگر راجع به تعارضتان صحبت کنيد.

5- تشويق کردن اصل ديگري است. حتما نوجوانتان را به دلايل مختلف، و با توجه به موفقيت هايي که به دست آورده است، تشويق کنيد و به او انگيزه پيشرفت بدهيد.

6- به فرزندانتان مسئوليت هاي با توجه به تواناييشان بدهيد. اين کار مي تواند اعتماد به نفس آنها را بسيار بالا ببرد.

7- اگر نوجوانتان کار نامناسبي را انجام داد، هيچ گاه نگوييد که دوستش نداريد و يا از دستش ناراحت هستيد بهتر است به او

8- والدين بايد قبل از رسيدن فرزندشان به سن نوجواني، سطح اطلاعات و آگاهي هاي خودشان را بالا ببرند.

9- بگوييد که از کار يا رفتاري که انجام داده ايد ناراحت شده ايد.

برنامه ريزي کنيد و زمان هايي را به فرزندانتان اختصاص بدهيد

يکي ديگر از مسئوليت هاي والدين در قبال فرزندشان، اين است که براي آنها وقت بگذارند. با توجه به شغلتان، جنسيت و سن فرزندتان حتما برنامه ريزي نماييد. راهکارهاي زير مي تواند براي داشتن يک برنامه خوب با هم بودن به شما کمک کند:

1- زمان مشخصي را از قبل تعيين کنيد و به فرزندتان بگوييد که مي خواهيد با او باشيد.

2- در تمام مدتي که در کنار فرزندتان هستيد سعي کنيد به هيچ چيز ديگري الا فرزندتان و فعاليتي که قرار است انجام بدهيد، فکر نکنيد.

3- نظر فرزندتان را بپرسيد که بيشتر تمايل دارد که به چه کاري با يکديگر بپردازيد. سينما، تئاتر، ورزش و ... .

والدين عزيز! گوش به زنگ باشيد... شما يک الگو هستيد

سعي کنيد که الگوي رفتاري خوبي براي فرزندانتان باشيد. طرز لباس پوشيدن، صحبت کردن، رفتار کردن شما به راحتي مي تواند بر روي فرزندتان تاثير گذار باشد. فرزندتان اگر ببيند که شما در موقعيت هاي خشم آور به راحتي خشم خود را کنترل مي کنيد، طبيعتا او هم مي تواند با تکرار و تمرين به اين مهارت دست پيدا کند.

جلسات نقد ماهيانه

معمولا نوجوانان از نقد شدن خوششان نمي آيد. بهترين راهکار براي اينکه بتوانيد رفتار نوجوانتان را نقد کنيد اين است که در ابتدا مهارت هاي انتقاد کردن را بياموزيد و در وهله بعدي اجازه دهيد فرزندتان هم از شما انتقاد کند. هنگامي فرزند شما مي بيند پدر و مادرش اجازه انتقاد شدن مي دهند، اينجاست که نوجوان نيز راحت تر اين مساله را مي پذيرد. داشتن جلسات ماهيانه انتقاد مي تواند کمک موثري باشد.

شفاف و بي پرده صحبت کنيد

والدين حتما بايد بدون کنايه با فرزندشان صحبت کنند و تمام انتظاراتشان را به صورت شفاف و واضح به فرزندشان بيان کنيد.



منبع : tebyan.net

http://www.CheKhabar.ir/News/68319/با دوران بلوغ نوجوانم چه کنم؟
بستن   چاپ