چه داروهايي را سحر و چه داروهايي را افطار بخوريم؟
سه شنبه 16 خرداد 1396 - 9:02:59 AM
چه خبر - چگونگي مصرف داروها در زمان روزه‌داري

دکتر علي فاطمي عضو هيات مديره انجمن داروسازان ايران، در خصوص مصرف داروها در ماه مبارک رمضان گفت: اين اثر عمدتا با تغييرات شبانه روزي PH معده و تغييرات الگو و کيفيت وعده غذايي در ماه رمضان توجيه مي‌شود. به عنوان مثال داروهايي مانند انالاپريل، پروپرانولول، نيفديپين و ديگوگسين در صورتي که صبح‌ها مصرف شوند، اثربخشي بهتري دارند. به همين دليل مصرف اين داروها در سحرهاي ماه رمضان ارجح است. اما داروهايي مانند تئوفيلين، کورتيکواستروييدها، H2 بلوکرها و ديلتيازم در بعد از ظهرها اثربخشي بهتري دارند و بهتر است بعد از افطاري مصرف شوند.

فاطمي در پاسخ به اين پرسش که برنامه دارو درماني بيماراني که دو يا تعداد بيشتري دوز روزانه از دارو مصرف مي‌کنند، در ماه رمضان چه تغييري مي‌کند؟ اظهار داشت: به طور کلي توصيه مي‌شود در صورت در دسترس بودن فرمولاسيون‌هاي طولاني اثر، تعداد دوزها کاهش داده شده و دارو در فواصل طولاني‌تري مثلا يک بار در روز مصرف شود. به عنوان مثال مصرف قرص آهسته رهش تئوفيلين در يک دوز واحد و ترجيحا در پايان شب، مي‌تواند در ماه رمضان چاره بهتري براي بيماران مبتلا به آسم باشد؛ يا جايگزيني با داروهايي که مصرف آنها تک دوز باشد. مثل جايگزين کردن دوز واحد روزانه ناپروکسن و يا پيروکسيکام به جاي مصرف 3 يا 4 دوز داروي ايبوپروفن.

عضو هيات مديره انجمن داروسازان ايران اضافه کرد: بيماراني که لازم است دو دوز دارو مصرف کنند، مي‌توانند نخستين دوز را هنگام باز کردن روزه و دوز دوم را قبل از آغاز روزه مصرف کنند.

وي افزود: بيماران بايد توجه داشته باشند که در اين حال زمان‌بندي دوزها و بازه زماني بين دوزها، هر دو تغيير خواهند کرد. اين تغييرات مي‌تواند وضعيت غلظت دارو در خون و در نتيجه اثربخشي و تحمل آن را تحت تاثير قرار دهد.

وي با اشاره به اين موضوع که برخي داروها بهتر است قبل از غذا مصرف شوند، تصريح کرد: در صورتي که لازم است دارو با معده خالي مصرف شود، بهترين زمان مصرف دارو براي بيمار، يک ساعت قبل از سحري و يا دو ساعت بعد از افطاري است. مانند داروهايي نظير Alendronate، Ampicillin، Astemizole، Bethanechol، Bisacodyl، Captopril، Etidronate، Lansoprazole، Levothyroxine، loratadine، Methotrexate، Mycophenolate، Omeprazole،Repaglinide ، Rifampin، Sucralfate، Co-trimoxazole، Tetracycline

فاطمي در مورد داروهايي که بهتر است بعد يا به همراه غذا مصرف شوند نيز گفت: بعضي از اين داروها عبارتند از Allopurinol، Amoxicillin، Aspirin، Amiodarone، Baclofen، Bromocriptine، Carvedilol، Carbamazepine، Chloroquine، Cimetidine، Diclofenac، Doxycycline، Griseofulvin، Glibenclamide، Hydrocortisone، Indomethacin، Iron preparations ، Itraconazole ، Ketorolac، Lithium، Metronidazole، Misoprostol، Mebendazole، Naproxen، Nitrofurantoin، Niacin، Perphenazine، Pentoxifylline، Piroxicam، Prednisone، Procainamide، Spironolactone، Sulfasalazine، Ticlopidine، Tolmetin، Trazodone، Valproic acid

عضو هيات مديره انجمن داروسازان ايران ادامه داد: در مصرف داروهايي که بعد غذا تجويز مي شوند بايد به اين نکته توجه داشته باشيم که در صورت مصرف بعد از سحري احتمال بروز عوارض تحريک گوارشي نسبت به مصرف بعد از افطار بيشتر است. علاوه بر آن گرسنگي باعث القاي آنزيمي و تغيير در فعاليت آنزيم‌ها مي‌شود به همين دليل ممکن است در اثربخشي و عوارض دارو با مصرف بعد سحر و افطار تفاوت‌هايي را مشاهده کنيم.

فاطمي اضافه کرد: جدا از توصيه‌هاي کلي ياد شده که مي‌توانيم براي بيماران در داروخانه داشته باشيم، بهتر است براي بيماراني که ممکن است تغيير برنامه مصرف دارو روي سلامت و کيفيت زندگي آنها تاثير زيادي داشته باشد مانند بيماران صرعي، ديابتي و ....تصميم نهايي بر عهده پزشک معالج است.



منبع: isna.ir


http://www.CheKhabar.ir/News/67679/چه داروهايي را سحر و چه داروهايي را افطار بخوريم؟
بستن   چاپ