علائم تب کريمه کنگو و نحوه پيشگيري از تب کريمه
دوشنبه 8 خرداد 1396 - 1:30:00 PM
چه خبر - با تب کريمه کنگو آشنا شويد

در طول چند روز گذشته، خبرهاي زيادي در مورد شيوع تب کريمه‌ کنگو در نقاط مختلف کشور به‌خصوص در اصفهان منتشر شده است. اين اخبار از انتشار ويدئويي کوتاه از خاک‌سپاري جواني در روستاي ديزچه‌ي استان اصفهان شروع شد. با اين حال، رئيس دانشگاه علوم پزشکي اصفهان در مصاحبه‌اي بدون اشاره به اين ويدئو، شمار مبتلايان به تب کريمه را در اصفهان يک نفر اعلام کرده است که در مراحل پاياني درمان خود قرار دارد. افرادي که تابه‌حال در استان اصفهان به اين ويروس مبتلا شده بودند، درمان و از بيمارستان مرخص شده‌اند. بر اساس اعلام مقامات رسمي، از ابتداي سال جاري تا به امروز 28 نفر به ويروس تب کريمه‌ کنگو مبتلا شده‌اند که دو نفر از آن‌ها به دليل تأخير در شناسايي و درمان، از دنيا رفته‌اند. يکي در استان کرمانشاه و ديگري در استان هرمزگان. اگرچه ايران در نقشه‌ي پراکندگي اين ويروس يکي از نقاط مستعد به شمار مي‌رود، اما شايعه‌ي طغيان اين ويروس در ايران خيلي نزديک به واقعيت به نظر نمي‌رسد.

تب خونريزي دهنده کريمه کنگو چيست؟ راه‌هاي انتقال و نحوه‌ي پيشگيري از آن چگونه است؟

تب خون‌ريزي‌ دهنده‌ي ويروسي کريمه‌ کنگو (CCHF)، يک بيماري مشترک بين انسان و حيوانات به شمار مي‌رود. اين بيماري در اصل مخصوص حيوانات است. طيف گوناگوني از حيوانات شامل حيوانات وحشي و اهلي مثل گوسفند، بز و گربه قابليت ميزباني ويروس تب کريمه را دارند. بيماري CCHF در بيشتر مواقع توسط کنه منتقل مي‌شود که همه‌گيري بالايي هم دارد. شش ماه اول سال و در طول گرماي هوا، شرايط مناسبي براي رشد اين ويروس به‌حساب مي‌آيد. خوشبختانه با تشخيص به‌موقع اين ويروس مي‌توان فرد مبتلا را به‌طور کامل درمان کرد و تمام داروهاي آن در کشور موجود است.

با اين حال رئيس مرکز مديريت بيماري‌هاي واگير وزارت بهداشت در مصاحبه‌اي بيان مي‌کند: بيماري تب کريمه کنگو در 30 درصد موارد حتي با اقدامات درماني با مرگ‌ومير مواجه بوده و کشنده است.

در سال 1944 و در خلال جنگ جهاني دوم، اولين شيوع تب خون‌ريزي‌ دهنده‌ي ويروسي در منطقه‌ي کريمه‌ي اوکراين به‌ وقوع پيوست. بعدها و در سال 1956، در منطقه‌ي زئير در کنگو ويروسي شايع شد که به‌عنوان ويروس کنگو معرفي مي‌شود. با بررسي‌هاي بيشتر، مشابهت‌هاي زيادي بين ويروس کنگو و ويروس کريمه يافت که در نهايت، بيماري ناشي از اين ويروس به اسم «تب کريمه‌-کنگو» در جوامع پزشکي شناخته شد.

راه هاي آلوده شدن به ويروس تب کريمه کنگو

1- اولين راه ابتلا به اين ويروس، تماس مستقيم فرد با خون يا ترشحات بدن حيوان يا لاشه‌ي حيوان آلوده به ويروس است.

2- در روش دوم، فرد به‌طور غيرمستقيم توسط کنه‌اي آلوده‌اي مي‌شود که از خون حيوان آلوده تغذيه کرده باشد. اين روش در بين حيوانات اهلي و انسان‌ها شيوع بالايي دارد.

3- در روش سوم، ويروس از انسان به انسان منتقل خواهد شد؛ بنابراين فرد سالم با تماس مستقيم با خون يا ترشحات بدن فرد بيمار به اين ويروس مبتلا مي‌شود که سرايت آن در بيمارستان‌ها و مراکز درماني احتمال بالاتري دارد.

علائم تب کريمه کنگو

علايم باليني اين بيماري شامل 4 مرحله مي‌شود.

در مرحله‌ي اول بيماري نهفته است. به‌طور معمول و بر اساس نوع انتقال، دوره‌ي کمون (نهفتگي) بيماري بين يک تا سه روز طول مي‌کشد.

در مرحله دوم و بعد از مرحله اول، فرد دچار علائمي همچون تب، اسهال، استفراغ، حالت تهوع، درد عضلاني، گيجي يا حتي سفتي گردن مي‌شود.

مرحله‌ي سوم بيماري به نقطه‌ي بحراني خود نزديک مي‌شود و به‌صورت خون‌ريزي در نواحي مختلف بدن خود را نشان مي‌دهد. خون‌ريزي در مخاط‌ها، خون‌ريزي‌هاي زيرپوستي و کبود شدگي به‌خصوص در نواحي بالايي بدن، خون‌ريزي از لثه يا بيني، همه از نشانه‌هاي مرحله‌ي سوم بيماري به‌حساب مي‌آيند. بيماران که سرنوشت آن‌ها به مرگ منجر مي‌شود، معمولا مراحل اين بيماري را با سرعت طي و خون‌ريزي‌هاي وسيعي در تمامي بافت‌ها و اعضاي بدن تجربه مي‌کنند.

مرحله چهام، مرحله‌ي آخر بيماري و دوره‌ي نقاهت است. بيماران معمولا بعد از 10 تا 12 روز شاهد بهبود در ضايعات پوستي خود خواهند بود که بر طبق آمار عارضه‌ي خاصي هم در بلندمدت در پي ندارد.

افراد مستعد براي ابتلا به تب کريمه کنگو

بر اساس آنچه گفته شد، افرادي که به‌طور مداوم با دام و حيوانات سروکار دارند، از بيشترين ريسک دريافت ويروس برخوردارند. قصاب‌ها، کارگران کشتارگاه‌، افرادي که حيوان اهلي را در خانه يا در مجاورت خود نگه‌داري مي‌کنند، از جمله افراد با ريسک بالاي ابتلا به‌حساب مي‌آيند. در نتيجه مهم‌ترين کاري که اين افراد بايد انجام دهند، رعايت نکات بهداشتي اوليه و عدم تماس مستقيم با حيوان است.

مصرف‌کنندگان نيز بايد محصولات بهداشتي مطمئن با تأييد سازمان دامپزشکي را خريد و مصرف کنند. خوشبختانه اين ويروس از طريق گوشت پخته به انسان منتقل نمي‌شود، بنابراين نبايد اين‌گونه مواد غذايي را به‌صورت خام استفاده کرد.

اگرچه شيوع اين بيماري سريع و جزو بيماري‌هاي کشنده به‌حساب مي‌آيد، اما تشخيص زودهنگام تب کريمه‌ کنگو قابل درمان است. از طرف ديگر زيرساخت‌هاي سيستم بهداشتي ايران هم قابليت کنترل و درمان اين بيماري ويروسي را دارا هستند و نبايد نگراني خيلي بالايي از آن داشت. با اين حال رعايت نکات بهداشتي خاص براي مصرف‌کنندگان نهايي و تهيه‌ي بهداشتي گوشت از جمله‌ موارد مهم پيشگيري به‌حساب مي‌آيد.



منبع: zoomit.ir


http://www.CheKhabar.ir/News/67415/علائم تب کريمه کنگو و نحوه پيشگيري از تب کريمه
بستن   چاپ