احساس توده اي در گلو به چه علت است؟
شنبه 6 خرداد 1396 - 11:24:33 AM
چه خبر - چرا احساس وجود توده يا گلوله اي در گلو مي کنيم؟

احساس توده در گلو را نبايد با اشکال در بلع (ديسفاژي) اشتباه کرد. اشکال در بلع علامت مهمي است که در آن شخص هنگام بلع مايعات يا غذاي جامد مشکل دارد و يا اين که مجبور است لقمه را با آب فرو دهد. ديسفاژي علل مختلفي دارد که بعضي از آنها مانند سرطان مري خطرناک مي باشد، درحالي که گلوبوس علامت بيماري خطرناکي نيست.

احساس وجود توده يا گلوله در گلو مشکلي آزار دهنده براي افراد است. در چنين شرايطي هر چه فرد سعي مي کند با سرفه کردن و يا بلع زياد اين مشکل را حل کند موفق نمي شود. اين احساس گلوبوس ناميده مي شود. گلوبوس بر اثر برگشت اسيد به داخل حنجره به وجود مي‌آيد و در همه سنين رخ مي‌دهد، اما شيوع آن در کودکان کمتر بوده و در بزرگسالان طي دوران ميانسالي شايع مي‌شود. زنان به علت زودرنج بودنشان بيشتر در معرض تحريک عصب معده قرار دارند.

بيمار مبتلا به گلوبوس هيچگونه مشکلي از نظر بلع غذا ندارد و معمولاً حالت توده در گلو سر ميز غذا يا سر سفره فراموش شده و احساس نمي شود. احساس توده در گلو معمولاً در افرادي بوجود مي آيد که تحت فشار روحي هستند و مکانيسم ايجاد آن، افزايش انقباض (تونوسيته) اسفنکتر فوقاني مري مي باشد.

اشکال در بلع غذا با احساس توده در گلو متفاوت است

همان طور که گفته شد، گلوبوس اشکال در بلع غذا نيست. اشکال در بلع غذا به معني احساس گرفتگي يا انسداد در مسير عبور غذا از دهان، حلق يا مري است. بعضي بيماران يکسري نشانه هاي مشابه را، با اشکال در بلع غذا اشتباه مي گيرند در حالي که اشکال در بلع غذا با اين نشانه ها فرق مي کند. اين نشانه ها از اين قرار است:

1- بلع دردناک

به معني احساس درد در هنگام بلع غذا است. در مواردي، بلع دردناک به طور همزمان با اشکال در بلع وجود دارد ولي گاهي اوقات فقط در هنگام بلع غذا درد احساس مي شود و اشکال در بلع وجود ندارد و غذا به راحتي از مسير حلق و مري عبور مي کند.

2- احساس توده در گلو

در اين حالت نيز هنگام بلع غذا اشکالي وجود ندارد ولي بيمار به طور مداوم و بدون ارتباط با غذا خوردن احساس مي کند که توده اي در گلويش گير کرده است يا در ناحيه گلو احساس گرفتگي و فشار مي کند.

3- ترس از غذا يا ترس از بلع غذا

در اين موارد بيمار به علت ناراحتي هايي که متعاقب غذا خوردن يا بلع ايجاد مي شود از غذا خوردن يا بلع غذا امتناع مي کند. مثلا در کم خوني، در روده هميشه حدود 200 دقيقه پس از صرف غذا درد شديد شکم به وجود مي آيد. بيمار به منظور جلوگيري از بروز درد شکم از غذا خوردن مي ترسد يا در بيماري هايي نظير هاري، کزاز و فلج حلقي در هنگام بلع غذا ماده غذايي وارد مجاري تنفسي و موجب تنگي نفس شديد و احساس خفگي بيمار مي شود. به همين جهت بيمار از بلع غذا بسيار نگران است.

4- احساس پري در ناحيه بالاي شکم

اين حالت نيز همراه با انسداد يا اشکال در مسير عبور غذا نيست بلکه متعاقب صرف غذا يا بلع هوا احساس پري و تورم به وجود مي آيد.

علائم احساس گلوبوس

احساس پري، درد، نفخ معده، سيري زودرس و حتي گاهي احساس گرسنگي بيش از حد، از علائم اين بيماري محسوب مي‌شود.

علت ايجاد احساس گلوبوس

افرادي که در معرض فشار روحي و استرس هستند، بيشتر از ساير افراد در معرض احساس گلوبوس هستند. زيرا استرس سبب تحريک عصب معده و ترشح هورمون‌هايي مي شود، که باعث التهاب و ورم معده و به خصوص ايجاد مشکل گلوبوس مي شود. علت اين مشکل ناشناخته است اما بنظر ميرسد موارد زير دخيل باشند.

- افزايش انقباض دريچه فوقاني مري

- ريفلاکس معده به مري

- افزايش حساسيت اعصاب گلو

- وجود اختلالات روحي مانند اضطراب ، افسردگي و استرس

تشخيص گلوبوس

آزمايش خاصي براي تشخيص گلوبوس وجود ندارد. در حقيقت تشخيص گلوبوس بر اساس رد ساير علل بيماري است. پزشک معالج قبل از اين که تشخيص گلوبوس را بدهد، بررسي هاي کامل از مري و گلو انجام مي دهد، تا بيماري هاي ديگر را رد کند. اگر راديوگرافي مري با باريم نرمال گزارش شود، آزمايش هاي بيمار طبيعي باشد، غده تيروئيد طبيعي باشد و بيماري خاصي يافت نشود، تشخيص گلوبوس داده ميشود.

بعضي از افراد مبتلا به بيماري برگشت محتويات معده به مري هم ممکن است احساس توده در گلو کنند. پزشک معالج قبل از اينکه تشخيص توده در گلو را بدهد يک بررسي کامل از مري و گلو انجام مي دهد، تا بيماري هاي ديگر را رد کند. چنانچه بيماري خاصي يافت نشد، تشخيص گلوبوس را مي گذارد.

درمان احساس گلوبوس

مهم ترين و کليدي ترين راه حل براي درمان اين بيماري، روان درماني و رفع مشکلات تنش هاي روحي بيمار است. زيرا استرس مهم ترين عامل ايجاد اين بيماري است. در اين شرايط اطرافيان بايد بيمار را درک کنند و بدانند که او واقعا بيمار است.

همچنين اين بيماري دوره درماني مشخصي ندارد. يکي از شايع‌ترين داروهايي که براي درمان تجويز مي‌شود قرص کلرديازپوکسايد به همراه داروهاي ضد اسيد است.

افراد در صورت عدم درمان اين بيماري و قرار گرفتن در محيط پراسترس دچار مشکلات روده بزرگ مي‌شوند که در زنان با يبوست و در مردان با اسهال همراه است.

بيماران از خوردن غذاهاي محرک، تند، ترش، شور و غذاهايي که سرعت تخليه معده را کم مي‌کند خودداري کرده و به جاي آن از مرباجات که سبب سرعت تخليه معده مي‌شود، استفاده کنند.



منبع: pezeshkin.ir


http://www.CheKhabar.ir/News/67242/احساس توده اي در گلو به چه علت است؟
بستن   چاپ