ايا کمبود ويتامين دي باعث ام اس ميشود؟
دوشنبه 1 خرداد 1396 - 8:15:26 AM
چه خبر - تاثير ويتامين دي D بر ابتلا به ام اس MS

شما مي توانيد با قرار گرفتن در معرض آفتاب و مصرف انواع مناسب مواد غذايي سطح مواد مغذي را بالا ببريد. ريشه کلمه ي ويتامين (vitamin) از ويتا (vita) است که از يک کلمه لاتين به معني زندگي گرفته شده است. امروزه، محققان دريافته اند که، ويتامين D مي تواند به زندگي افرادي که از تصلب بافت چندگانه (multiple sclerosis که با نام اختصاريِ اِم‌اِس يا MS شناخته مي‌شود) رنج مي برند، با کاهش عود مشکلاتشان کمک کند. که اين کار را توسط محافظت ژنتيکي يا به لحاظ عوامل محيطي ريسک پيشرفت اين بيماري انجام مي دهد.

به گفته دکتر دوسان استفوسکي (Dr. Dusan Stefoski) استاديار مغز و اعصاب در مرکز پزشکي دانشگاه راش شيکاگو، هنگامي که افراد مبتلا به بيماري MS مي شوند، سيستم ايمني شان دوست را از دشمن تشخيص نمي دهد و با علامت خطر بيش از حدي که دريافت مي کند به غلاف ميلين سلول هاي ععصبي مغز و نخاع حمله مي کند. نتيجه اين فرايند مشکلات پيش رونده اي را در طول زمان، در ساير بخش هاي بدن ايجاد مي کند. ولي تحقيقات بر روي بدن رو به رشد نشان مي دهد که، ويتامين D در سلول، به عنوان تنظيم کننده سيستم ايمني بدن عمل کرده و باعث مي شود ديگر حمله اي به آن ها نشود.

سه مطالعه، يکي در دانشگاه آکسفورد انگلستان، يکي در بيمارستان اينلندر نروژ و ديگري در دانشکده پزشکي نيوجرسي، گزارش دادند که حفظ سطح کافي ويتامين D توسط مکمل نه تنها باعث کاهش خطر ابتلا به MS مي شود، بلکه باعث کاهش عود بيماري در مبتلايان به MS هم مي شود. هر سه مطالعه در مجله نورولوژي منتشر شده است.

ارتباط بين ويتامين D و MS بيشتر با ارتباط بين نورخورشيد و خطر ابتلا به بيماري، پشتيباني مي شود. به گفته دکتر کريستوفر لاک (Dr. Christopher Lock) متخصص MS در مرکز مراقبت هاي بهداشتي استنفورد کاليفرنيا، به غير از مکمل ها، بهترين منبع ويتامين D ( به خصوص D3 ) نور خورشيد است. تحقيقات ثابت کرده است که، رابطه اي بين فاصله محل زندگي افراد تا خط استوا و دريافت کمتر نور خورشيد و خطر ابتلاي بيشتر به MS وجود دارد.

همچنين محققان فنلاندي دريافتند که، نوزادان به دنيا آمده در بهار احتمال بيشتري دارد که به MS مبتلا شوند. بيشترين نوزادان در معرض خطر، متولدين فروردين ( آوريل ) هستند که احتمال ابتلايشان به اين بيماري 9.4 درصد بيشتر است، در حاليکه نوزادان به دنيا آمده در آبان ( نوامبر ) 11.1 درصد احتمال کمتري براي ابتلا به MS دارند. دليل ؟ اين نوزادان در طي کم نور ترين ماه هاي سال به دنيا آمده اند و در نتيجه از نور خورشيد کمتري بهره برده اند.

به گفته دکتر لاک، از آنجا که ما زمان بيشتري را در منزل سپري مي کنيم و زماني که بيرون مي رويم در روزهاي آفتابي از کرم هاي ضد آفتاب استفاده مي کنيم، پس تعجب آور نيست که بيشتر آمريکايي ها هميشه دچار کمبود ويتامين D هستند. بر اساس يک مقاله اي که در سال 2009 از طب داخلي منتشر شده، 45 درصد از حدود 18883 نفري که در سراسر آمريکا آزمايش داده اند، دچار کمبود ويتامين D بوده اند.

چطور مي توانم متوجه شوم که کمبود ويتامين D دارم؟

چطور مي توانم متوجه شوم که کمبود ويتامين D دارمچطور مي توانم متوجه شوم که کمبود ويتامين D دارم

يک آزمايش خون ساده که نيازي هم به ناشتا بودن ندارد، مي تواند سطح ويتامين D بدنتان را مشخص کند. ولي از آنجا که اين آزمايش بخشي از آزمايش خون هاي معمول نيست، بايد از دکترتان بخواهيد که برايتان بنويسد. اندازه نرمال آن بايد حدود 32 تا 100 باشد که پزشکان معمولا حد وسط آن يعني 50 را در نظر مي گيرند.

دکتر استفوسکي مي گويد: معمولا من براي بيماران مبتلا به MS روزانه حدود 3000 تا 5000 واحد ويتامين D تجويز مي کنم و هر سه ماه سطح آن را چک مي کنم تا بدانم نياز به اصلاح اين دوز وجود دارد يا نه. پيشنهاد من براي افراد سالم بين 1 تا 70 سال روزانه 600 واحد و براي زنان باردار و شيرده و بالاي 71 سال 800 واحد در روز است.

نور خورشيد و مکمل ها تنها راه دريافت ويتامين D نيستند. مي توان آن را در مواد غذايي هم يافت. موسسه ملي بهداشت، ماهي هاي چرب مانند ماهي سالمون، ماهي خال‌خالي يا اِسْقُمْري اطلس (ماهي خال‌خالي شکم سپيد و پشت سبزرنگ با نواره‌هاي آبي دارد و بومي شمال اقيانوس اطلس است)، ماهي تن و ساردين را به عنوان منابع غني ويتامين D معرفي کرده است. مقدار کمي از ويتامين D را مي تواند در جگر گاو، پنير، و زرده تخم مرغ يافت.

همچنين بسياري از مواد غذايي که در حال حاضر با ويتامين D غني شده اند. برچسب روي مواد غذايي را به دقت بررسي کنيد. محصولات رايجي که با ويتامين D غني مي شوند، شير، غلات آماده براي صبحانه، ماست، آب پرتقال و حتي بستني است. اما دکتر لاک هشدار مي دهد که، حتي اگر آگاهانه از مواد غذايي حاوي ويتامين D استفاده کنيم، باز هم نمي توانيم به اندازه کافي از طريق رژيم غذايي اين ويتامين را کسب کنيم. براي همين است که مصرف مکمل آن توصيه مي شود.

سرمايه گذاري روي مکمل ويتامين D ارزشش را دارد. و واقعا هم ارزان است. به گفته دکتر استفوسکي، ويتامين D فقط براي MS مفيد نيست، بلکه براي کمک به ساير بيماري هاي خود ايمني مانند لوپوس lupus) (، آرتريت روماتوئيد rheumatoid arthritis) و بيماري هاي دل و روده مانند کرون (Crohn`s) و کوليت (colitis) و همچنين کاهش خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ تاثير گذار است.

ايجاد واکنش هاي سمي به ويتامين D نادر است، حتي در دوزهاي بالا. به گفته دکتر لاک، شرکت کنندگان در مطالعات به اندازه 4000 تا 5000 واحد در روز را بدون هيچ گونه عارضه جانبي مصرف نموده اند. به گزارش وب سايت کلينيک مايو، واکنشي که ممکن است ايجاد شود، مسموميت اصلي مربوط به مسموميت با ويتامين D، تجمع کلسيم در خون ( هايپر کلسمي hypercalcemia ) است که سبب کاهش اشتها، تهوع و استفراغ مي شود. ضعف، تکرر ادرار و مشکلات کليوي هم ممکن است رخ دهد.

به سادگي مي توان دوز بالاي ويتامين D را متوقف کرد و به احتمال زياد تمام اين مشکلات رفع خواهد شد. در موارد شديد ممکن است پزشک مصرف دارو يا مايعات يا تزريق وريدي تجويز نمايد. در هر صورت اگر فکر مي کنيد با توجه به مصرف مداوم ويتامين D دوز آن در بدنتان بالا رفته، حتما با پزشکتان صحبت کنيد.



منبع: سيمرغ



http://www.CheKhabar.ir/News/66857/ايا کمبود ويتامين دي باعث ام اس ميشود؟
بستن   چاپ