ترس را چگونه در کودک از بين ببريم؟
پنجشنبه 14 ارديبهشت 1396 - 10:37:07 PM
چه خبر - روشهاي از بين بردن ترس در کودکان

چيزهاي زيادي در دنيا وجود دارد که بچه‌ها را مي‌ترساند؛ چيزهايي که احتمالا خودِ ما را هم در کودکي حسابي ترسانده، اما با گذشت زمان فراموششان کرده‌ايم. شايد براي همين است که گاهي ممکن است ترس‌هاي فرزندمان را درک نکنيم و ندانيم در برابرشان چه واکنشي بايد نشان بدهيم. تعدادي از رايج‌ترين ترس‌هاي کودکان و راهکارهايي براي مواجهه با آن‌ها را بررسي مي‌کنيم:

_ ترس از تاريکياحساس کودکتان را به‌رسميت بشناسيد

« مي‌دانم که دوست نداري در تاريکي تنها باشي. شايد چون نمي‌تواني چيزي را در اتاقت ببيني، ناراحتي». اگر خودتان قبلا از تاريکي مي‌ترسيديد، براي فرزندتان توضيح بدهيد که چطور به‌ مرور، ترستان کمتر شد. بگذاريد فرزندتان ببيند وقتي چراغ‌ها خاموش است، اتاق همان اتاق است؛ ابتدا وقتي همه چراغ‌ها روشن است در اتاق راه برويد و به اشيا نگاه کنيد؛ بعد به‌تدريج نور را کم کنيد و در نهايت با نورِ ضعيف چراغ قوه اين کار را انجام بدهيد. سايه‌هاي شبح‌مانند را در تاريکي انتخاب کنيد، بعد همان نقطه را با چراغ قوه روشن کنيد تا فرزندتان بداند شيء ناشناسي که سايه ترسناک ايجاد کرده، چيست.

حواستان باشد در برابر ترس کودک از تاريکي واکنش شديدي نشان ندهيد

اگر مدام زير تخت و توي کمدها را بررسي کنيد تا مطمئن شويد که هيچ چيز ترسناکي وجود ندارد، فرزندتان با خود فکر مي‌کند که اگر واقعا مشکلي وجود ندارد، اين‌ همه بررسي براي چيست.

بچه‌ها نمي‌توانند بين واقعيت و خيال مرزي قطعي قائل شوند

بنابراين به فرزندتان اجازه ندهيد فيلم ترسناک ببيند و کتاب داستان ترسناک هم برايش نخوانيد. البته بهتر است موضوعاتِ مختلف را از ديدِ فرزندتان بسنجيد؛ چون آنچه بچه‌ها را مي‌ترساند ممکن است از نظر شما اصلا ترسناک نباشد.

_ ترس از چيزهاي واقعيبچه‌ها ممکن است از ارتفاع، حيوانات، آب و چيزهاي واقعي ديگري بترسند

فرزندتان را مجبور نکنيد با موضوع ترسش به طور مستقيم روبه رو شود، بلکه اجازه بدهيد براي غلبه بر ترسش هربار گام‌هاي کوچک بردارد. يعني اگر از آب مي‌ترسد، با قدم زدن کنار آب شروع کنيد، با دست زدن به آب و راه رفتن در آب ادامه بدهيد. صبور باشيد و موفقيت در هر مرحله را تشويق کنيد.

کتاب‌هايي براي فرزندتان بخوانيد که درباره موضوع ترسش، اطلاعاتي در اختيار او قرار بدهد

مثلا اگر فرزندتان از عنکبوت مي‌ترسد بهتر است با انواع عنکبوت‌ها آشنا شود و بداند که تعداد بسيار کمي از عنکبوت‌ها براي انسان‌ها خطر دارند.

بين همدلي و مراقبت بيش از حد، مرزي مشخص وجود دارد

براي محافظت از فرزندتان در برابر چيزي که واقعا خطر ندارد، با عجله و اضطراب به سراغش نرويد. واکنشتان کنترل شده و با آرامش باشد تا ترستان به او منتقل نشود و بتواند به شما اعتماد کند.

_ ترس از بلاياي طبيعي

بلاياي طبيعي مثل سيل و زلزله، مي‌تواند ذهن بچه‌ها را تا مدت‌ها درگير کند. با فرزندتان درباره ترسش صحبت کنيد، البته مشخص است که گفتنِ جمله «هيچ‌وقت چنين اتفاقي براي ما نمي‌افتد»، کمکي به ترس‌ او نمي‌کند. اگر ترس فرزندتان بي‌مورد است؛ مثلا از سيل مي‌ترسد درحالي‌که امکان وقوع سيل در محل زندگي شما وجود ندارد، اين مسئله را به زبان ساده برايش توضيح بدهيد. اگر هم فرزندتان از اتفاقي محتمل مي‌ترسد؛ چيزي مثل زلزله، برايش توضيح بدهيد که با اقدامات و امکاناتي که دراختيار داريد، مي‌توانيد شرايط اضطراري را کنترل کنيد.

اگر فرزندتان بلاي طبيعي را تجربه کرده و با گذشت زماني طولاني نتوانسته آن اتفاق را بپذيرد، از يک مشاور کمک بگيريد. اما اگر تحت تأثير شنيده‌ها و ديده‌ها از بلاياي طبيعي مي‌ترسد، مي‌توانيد يک برنامه آموزشي ايمني خانوادگي ترتيب بدهيد تا هم نحوه مراقبت از خودش را ياد بگيرد، هم مطمئن شود که همه اعضاي خانواده مي‌دانند در شرايط اضطراري چه‌کار بايد بکنند.

و اما بعضي نکات مهم درباره ترس‌هاي کودکان

_ گاهي والدين ترس‌هاي خودشان را به فرزندانشان منتقل مي‌کنند. قطعا لازم است که فرزندتان خطر را تشخيص بدهد و حس ترس را تجربه کند، اما دليلي ندارد ترس‌هاي غيرمنطقي شما را به ارث ببرد.

_ کوچک پنداشتن ترس‌هاي کودک و شوخي کردن با ترس‌هاي او، هيچ کمکي به او نمي‌کند؛ بلکه تنها باعث مي‌شود او به‌دليل ترس‌هايش احساس حقارت و حماقت کند و البته ديگر درباره آن‌ها با شما صحبت نکند.

_ اگر ترس‌هاي فرزندتان خيلي شديد يا طولاني مدت است، مراجعه به روان‌شناس را در اولويت قرار بدهيد.

_ از ترس هاي فرزندتان براي تربيت و کنترل او استفاده نکنيد.

گزوه سبک زندگي سيمرغ

منبع : khorasannews.com

http://www.CheKhabar.ir/News/65254/ترس را چگونه در کودک از بين ببريم؟
بستن   چاپ