درمان کاهش چشايي با چند روش ساده
جمعه 8 ارديبهشت 1396 - 12:15:36 PM
چه خبر - علت کاهش حس چشايي و درمان آن

چشايي يکي از حواس پنج گانه است و بويسله آن ميتوان مزه غذاها را تشخيص داد. چشايي توسط جوانه هاي چشايي عمل ميکند. غذاها به پرزهايي که روي جوانه قرار دارند برخورد مي کنند و پيامي توسط رشته هاي عصبي به مغز منتقل مي شود و مزه تشخيص داده مي شود..

جوانه هاي چشايي 4 مزه اصلي شيريني، شوري، ترشي و تلخي را تشخيص مي دهند. جالب است که بدانيد اين حس بويايي است که طعم هاي بينابيني و ظريف تر مواد غذايي را تشخيص مي دهد. در نتيجه همان عواملي که به کاهش بويايي منجر مي شود؛ مي تواند حس چشايي شما را نيز کاهش دهد.

اين موضوع به قدري جدي است که بيش از 80 درصد افرادي که تصور مي کنند دچار کاهش چشايي شده اند در واقع دچار مشکل در حس بويايي خود هستند و فقط در کمتر از 20 درصد باقي مانده، مشکل در آسيب ديدن جوانه هاي چشايي است.

آسيب عصب چشايي

اما شايع ترين علت آسيب ديدن جوانه هاي چشايي و کاهش چشايي عفونت گوش و يا جراحي هاي گوش مياني است. اين موضوع به اين علت است که عصب اصلي جوانه هاي چشايي از گوش مياني عبور مي کنند.

مهم است که بدانيد آسيب جوانه هاي چشايي که ناشي از آسيب عصب اصلي چشايي است؛ باعث فقدان کامل چشايي نمي شود. بلکه طعم هايي عجيب و غريب در دهان ايجاد مي کند. در اين حالت معمولا ذائقه فرد کاهش يافته و يا مختل مي شود. البته در موارد بسيار نادر به کلي از بين مي رود.

آسيب جوانه هاي چشايي

عفونت کانديدياز که نوعي عفونت قارچي بر روي زبان است؛ يکي ديگر از علل کاهش چشايي مي باشد. عدم رعايت بهداشت دهان و دندان و عفونت و پوسيدگي دندان ها توانايي جوانه هاي چشايي را در حس کردن مواد غذايي مختل مي کند. کم خوني کمبود آهن هم مي تواند با ايجاد التهاب در زبان، قدرت چشايي را کاهش دهد. همچنين محققان دريافته اند که کمبود روي، فولات و ويتامين B12 هم در کاهش چشايي نقش دارند.

مصرف سيگار و ساير دخانيات به خصوص پس از صرف غذا به ايجاد اختلال در جوانه هاي چشايي از طريق سوزاندن آن ها منجر مي شود. در نهايت پرتو درماني براي درمان سرطان، و آسيب هاي شديد به سر در مواردي باعث کاهش چشايي شده است و به ندرت آسيب به ساقه مغز، مغز و نيز تومورهاي دهاني هم مي توانند موجب کاهش چشايي شوند.

کاهش چشايي چگونه درمان مي شود؟

کاهش چشايي و همينطور کاهش بويايي معمولا خود به خود درمان مي شود. البته اگر چنين نشد پزشکان راه حل هاي موثري براي آن دارند. البته توجه کنيد که کاهش قدرت چشايي در هر حالي بايد به پزشک اطلاع داده شود. چرا که مي تواند نشانه اي از يک بيماري جدي تر در فرد باشد. در ادامه اين مطلب مواردي را جهت بهبود حس چشايي مطرح مي کنيم:

مصرف غذاهاي تند

مصرف غذاهاي پر چاشني و پر ادويه از جمله خردل، انواع فلفل و آبليمو به برگشت قدرت چشايي کمک مي کنند. البته در اين زمينه، رعايت تعادل امري ضروري است.

رعايت بهداشت دهان و دندان

آلودگي هاي موجود در دهان به طور غير مستقيم باعث کاهش قدرت چشايي مي شوند. و همچنين امکان ايجاد عفونت ها و ساير بيماري هاي دهان و دندان را افزايش مي دهند. مسواک زدن مرتب، استفاده از نخ دندان و دهان شويه ها و همين طور کنترل هاي دوره اي دندان ها تسوط دندانپزشک همه کاري است که شما بايد در زمينه بهداشت دهان و دندان خود انجام دهيد.

مصرف ويتامين ها

اگر علت کاهش چشايي کمبود ويتامين ها و مواد معدني و آهن باشد، خوردن روزانه 1 قرص مولتي ويتامين و مکمل هاي مواد معدني مفيد است. همين طور مصرف قرص آهن و روي و تزريق ويتامين B12 با تجويز پزشک در اين زمينه کمک کننده است.

رفع عامل عفونت

در نهايت توجه کنيد که اگر علت کاهش چشايي شما عفونت است. شستشوي دهان به وسيله محلول آب گرم و نمک و دهان شويه هاي ضد قارچ و نيز مصرف آنتي بيوتيک ها تحت نظر پزشک،مي تواند موثر باشد. چرا که قدرت جشايي پس از بهبود عفونت به طور کامل باز مي گردد.



منبع: behdashtnews.ir


http://www.CheKhabar.ir/News/64691/درمان کاهش چشايي با چند روش ساده
بستن   چاپ