علت جيغ زدن اين مرد چيست؟! عکس
پنجشنبه 7 ارديبهشت 1396 - 3:14:15 AM
چه خبر - دليل جيغ زدن مرد در تابلوي جيغ

تابلوي «جيغ» مشهورترين اثر «ادوارد مونک» هنرمند نروژي است که سال‌ها به علت حالت عجيب و تاثيرگذاري که در آن تصوير شده،‌ مورد بحث و بررسي بوده است.

«ادوارد مونک» بين قرن نوزدهم تا بيستم چهار نسخه از تابلوي «جيغ» را خلق کرد. اين اثر مردي تنها را روي پل و زير آسمان قرمزرنگي نشان مي‌دهد که از وحشت در حال جيغ زدن است. اين نقاشي در سال 2012 به قيمت 120 ميليون دلار به حراج رفت و رکورد گران‌قيمت‌ترين اثر هنري جهان را به نام خود زد.


تابلو نقاشي جيغ

تابلو نقاشي جيغتابلو نقاشي جيغ

«ادوارد مونک» چهار تابلوي «جيغ» را اواخر دهه 1890 ميلادي و در طول دهه اول قرن بيستم به‌صورت رنگي و رشته‌اي از طرح‌هاي قلمي و زغالي به نقاشي کشيد. «جيغ» يکي از شاهکارهاي هنر مدرن و از الگوهاي آشناي سبک اکسپرسيونيسم به‌شمار مي‌آيد.

تاريخ‌دانان هنر و علاقه‌مندان به اين اثر نقاشي دهه‌هاي متمادي است که در پي کشف علت خلق اين اثر و راز و رمزهاي آن هستند. برخي معتقدند اين هواي عجيب و حالت غريب مرد کچل، نمادي از ترس اگزيستانسيال انسان مدرن است. با اين حال، جمعي از دانشمندان اروپايي به‌تازگي با بررسي خاطرات «مونک» و پديده‌هاي آب‌وهوايي نروژ به نتايج جالبي درباره علت جيغ زدن اين مرد رسيده‌اند.

«هلن موري» از دانشگاه اُلسو معتقد است که «مونک» شاهد يک پديده نادر آب‌وهوايي به نام «ابر رنگين‌تاب» بوده است. اين پديده با نام‌هاي «ابرهاي مادر مرواريد» يا «ابرهاي جيغ‌کشان» نيز شناخته مي‌شود. در اين شرايط غيرعادي جوي که در دماي بسيار پايين اتفاق مي‌افتد، آسمان به رنگ قرمز درمي‌آيد و ابرها شکل ترسناکي به خود مي‌گيرند.

«ابر رنگين‌تاب» يا «ابر استراتوسفري قطبي» ابري در زمستان است که در ارتفاع 15 تا 25 هزار متر وجود دارد. اين ابر در گرگ‌وميش شهري وقتي خورشيد ميان يک تا شش درجه زير افق است، به بهترين صورت ديده مي‌شود. اين ابر در ايجاد سوراخ لايه ازون نقش دارد و لايه ازون را تخريب مي‌کند.

اين محقق همچنين گفت: اين اتفاق ممکن است به علت فعال شدن آتشفشان «کاراکاتوآ» در نروژ رخ داده باشد. پديده ابرهاي رنگين‌تاب 9 سال پيش از اين‌که «مونک» اولين تابلوي «جيغ» را در سال 1893 بکشد، رخ داد. خاکسترهاي حاصل از اين پديده طبيعي تا سال‌ها پس از فعال شدن آن آتشفشان در هوا پراکنده بود.

موري ادامه داد: امروزه عموم مردم اطلاعات زيادي درباره پديده‌هاي زيستي دارند، اما مي‌توانيم تصور کنيم که در آن زمان «مونک» احتمالا هرگز چنين ابرهايي را نديده بود. به‌عنوان يک هنرمند، شکي نيست که چنين پديده‌اي تأثير عميقي روي او گذاشت. ما مي‌دانيم که پديده «ابرهاي مادر مرواريد» اواخر قرن نوزدهم در منطقه اسلو رخ داد.

اين دانشمند و استاد دانشگاه که خود 25 سال در اين منطقه زندگي کرده، يک‌بار موفق به مشاهده اين پديده شده است.

«مونک» در خاطرات سال 1890 خود درباره مشاهده اين صحنه نوشت: «آسمان ناگهان به رنگ سرخ‌آبي درآمد. من ايستادم، به نرده‌ها تکيه دادم و تا وقتي که خسته شدم همين‌طور به ابرهاي شعله‌ور که به رنگ خون و درآمده بودند و شهر را فرا گرفته بودند، نگاه کردم. دوستانم رفتند، اما من آنجا ايستادم و از ترس مي‌لرزيدم. من اين جيغ ابدي و عظيم طبيعت را احساس مي‌کردم.»

«جيغ» مشهورترين تابلوي «مونک» روز دوم مي سال 2012 به قيمت 119 ميليون و 900 هزار دلار (100 ميليون يورو) در حراجي «ساتبي» فروخته شد و عنوان گران‌قيمت‌ترين اثر هنري جهان در آن زمان را به خود اختصاص داد. اين رکورد از آن زمان تا کنون چهار بار شکسته شده است. لقب گران‌قيمت‌ترين اثر هنري دنيا در حال حاضر از آنِ «زنان الجزاير» يکي از تابلوهاي «پابلو پيکاسو» بنيانگذار سبک کوبيسم است. اين نقاشي سال 2015 به قيمت 179 ميليون و 400 هزار دلار (بيش از 160 ميليون يورو) در شعبه نيويورک «کريستي» به فروش رسيد.

«ادوارد مونک» نقاش برجسته نروژي در سبک اکسپرسيونيسم بود. دوران کودکي او توأم با فشار و بيماري، بر روحياتش تأثير زيادي گذاشت. «مونک» هنرمندي به شدت «شخصي» بود که حال و هواي او در آثارش در دوره‌هاي مختلف متجلي شدند. خودنگاره‌هاي او در دوره‌هاي گوناگون، احوال روحي‌اش را که غالبا ملتهب بود، نمايان مي‌کند.




منبع: isna.ir


http://www.CheKhabar.ir/News/64586/علت جيغ زدن اين مرد چيست؟! عکس
بستن   چاپ