چه سبزي هايي را پخته مصرف کنيم؟
چهارشنبه 6 ارديبهشت 1396 - 3:16:01 AM
چه خبر - سبزي جاتي که پختن ارزش غذايي آنها را افزايش مي دهد

خوردن سبزيجات بخش مهمي از يک رژيم غذايي سالم است. ورزشکاران و طرفداران فيتنس، سبزيجات را به عنوان منبع ارزشمندي از فيتوکميکال ها مي دانند. اين ترکيبات شيميايي داراي خواص آنتي اکسيداني هستند.

آنتي اکسيدان ها عناصري قدرتمند هستند که راديکال هاي آزاد در بدن را از بين برده و در پيشگيري از بيماري ها مفيدند. به همين دليل، مصرف سبزيجات باعث کاهش ريسک سرطان، بيماري قلبي و بيماري هاي نابودکننده مي شود.

پختن مي تواند ارزش غذايي را بيشتر کند

هميشه گفته مي شود سبزيجات را خام بخوريد تا مواد مغذي بيشتري به بدنتان برسانيد. شايد در مورد بيشتر سبزيجات اين درست باشد اما در برخي از سبزيجات، پختن باعث تقويت ارزش غذايي آن‌ها مي گردد.

گوجه فرنگي، کلم بروکلي و هويج، سه نوع سبزي هستند که معلوم شده ارزش غذايي شان با پخته شدن بيشتر مي شود؛ يعني در اين سبزي ها، ترکيبات فيتوکميکال اگر گرما نبينند، در ديواره سلولي حبس مي مانند. حالا بايد ببينيم پختن چگونه مواد مغذي را در اين سبزيجات تقويت مي کند.

گوجه فرنگي

گوجه فرنگي از نظر علمي در رده‌ي ميوه ها قرار دارد، اما اگر پخته شود، سبزي محسوب مي گردد. گوجه فرنگي بسيار مغذي و منبع غني ويتامين ث و ليکوپن مي باشد. ليکوپن، فيتوکميکالي است که باعث قرمزي رنگ آن شده و البته خواص آنتي اکسيداني قابل توجهي نيز دارد.

بخارپز يا آب پز کردن گوجه فرنگي، بهترين شيوه براي فعال کردن ليکوپن به منظور ماکسيمم استفاده از مواد مغذي آن است. ليکوپن، ريسک سرطان را کاهش داده، سلامت قلب را ارتقاء داده و واکنش هاي نورولوژيکي را تقويت مي نمايد.

بروکلي

بروکلي جزو خانواده‌ي کلم هاست و خواص آنتي اکسيداني آن بسيار معروف است. همچنين بروکلي منبع غني لوتئين و توکوفرول مي باشد. اين ترکيبات شيميايي، با کاهش التهاب در رگ هاي خوني بدن، ريسک سرطان را کاهش مي دهند.

بروکلي، مشهور است به سبزي سم زدا (دتوکس) و سوپرفود بودن. تحقيقات نشان داده پختن بروکلي، موجب رها شدن کاروتنوئيدها مي شود.

بهترين شيوه براي پخت بروکلي، آب پز و بخارپز کردن آن است که با اين شيوه ها خواص کاروتنوئيد، لوتئين و فيتوئن ها تقويت مي شود. فيتوئن مي تواند احتمال ابتلا به سرطان پروستات را کاهش داده و سلامت قلب را بهبود دهد و همچنين التهاب در رگ هاي خوني را کم کند.

البته در مورد کلم بروکلي ضد و نقيض ها زياد است اما آن چه از مجموع مطالعات و تحقيقات حاصل مي شود اين است که بهتر است اين کلم به مدت زمان کوتاهي در آب در حال جوش قرار بگيرد و سپس از آن خارج شود و يا به مدت زمان کوتاهي بخارپز شود. در واقع با پختن بروکلي برخي خواص آن، افزايش و برخي ديگر کاهش مي يابد.

هويج

هويج، سبزي ريشه اي معروفي است که سرشار از بتاکاروتن مي باشد و ويتامين ها و مواد معدني زيادي دارد. هويج خواص آنتي اکسيداني دارد که بيشترشان ناشي از تجمع بسيار زياد ويتامين آ و بتاکاروتن مي باشد. آزمايشات نشان داده آب پز کردن هويج، کاروتنوئيدها را تا 14 درصد افزايش مي دهد.

ساير شيوه هاي پخت موجب کاهش ارزش آنتي اکسيداني آن مي شود، با سرخ کردن آن نيز بيشترين کاهش را در اين خواص خواهيد داشت. با آب پز کردن هويج، بيشتر ويتامين ث و کاروتنوئيدهاي آن حفظ مي شود. بهترين دما و زمان توصيه شده براي پخت هويج 60 درجه سانتيگراد و به مدت 20 دقيقه است.



منبع: salamatnews.com


http://www.CheKhabar.ir/News/64497/چه سبزي هايي را پخته مصرف کنيم؟
بستن   چاپ