حس بويايي شما را از اين بيماري ها آگاه مي سازد
جمعه 1 ارديبهشت 1396 - 12:16:22 PM
چه خبر - حس بويايي و ارتباط آن با بيماري ها

يک بوي خوب مي‌تواند باعث ايجاد آرامش و خوشحالي در فرد شود. در حاليکه يک بوي نامطبوع (همچون بوي بنزين يا غذاي فاسد) مي‌تواند به سرعت شما را در مورد وجود يک خطر آگاه سازد. اما اگر حس بويايي شما به خوبي کار نکند چه اتفاقي خواهد افتاد؟؟

موارد زيادي وجود دارد که ممکن است حس بويايي شما به خوبي کار نکند و دچار گمراهي گردد. برخي از افراد بو هايي را حس مي‌کنند که اصلا وجود ندارد (phantosmia). برخي ديگر ممکن است متوجه شوند که بوهايي که هميشه دوست داشتند اکنون برايشان جذاب نيست (بويايي پريشي). اما شايع‌ترين مشکلي که در مورد حس بويايي وجود دارد کمرنگ شدن آن و يا از دست دادن کلي آن است(آنوسمي). هر کدام از اين مشکلات بايد با يک پزشک متخصص در ميان گذاشته شوند. مشکلاتي که در مورد بويايي وجود دارد ممکن است با اختلالات مختلفي مرتبط باشد و در برخي از مواقع نيز نشان دهنده پيشرفت يک بيماري است. در اين مقاله قصد داريم به همين موضوع بپردازيم.

حس بويايي و آلزايمر

محققان دانشگاه فلوريدا با استفاده از کره بادام زميني حس بويايي سوراخ‌هاي بيني سمت راست و چپ را با هم مقايسه کردند. اين مطالعه نشان داد افرادي که در سوارخ بيني سمت چپ خود بويايي خوبي نداشتند بيشتر از سايرين در معرض ابتلا به بيماري آلزايمر در دوران کهنسالي خود بودند.کاهش حس بويايي يکي از نشانه‌هاي اوليه بيماري آلزايمر است. اين بيماري تحليل برنده مغز ممکن است در ابتدا حس بويايي فرد را تحت تاثير خود قرار دهد. همين امر مي‌تواند معيار خوبي براي تشخيص زودهنگام بيماري آلزايمر باشد.

حس بويايي و بيماري پارکينسون

براي اينکه بتوانيد بويايي خوبي داشته باشيد بايد مغز و بيني به همراه يکديگر کار کنند. در قسمت بالايي بيني نورون‌هاي حسي بويايي وجود دارد و زماني که شما چيزي را بو مي‌کنيد، اين عصب‌ها پيامي را به مغز ارسال مي‌کنند. سپس بوها در مغز تشخيص داده مي‌شود. اگر نتوانيد بوي غذاها را تشخيص دهيد يا اينکه هيچ حس بويايي نداشته باشيد،شايد بدين معنا باشد که اتفاقي در مغز افتاده است. بيماري پارکينسون همانند بيماري آلزايمر يک بيماري تحليل برنده مغز است . بنابراين اختلال در بويايي مي‌تواند نشان‌دهنده اين بيماري نيز باشد.

حس بويايي و پرفشاري خون

چيزهاي زيادي ممکن است در پرفشاري خون تاثير داشته باشد. شايد شنيده باشيد که مصرف نمک زياد مي‌تواند باعث ايجاد پرفشاري در فرد گردد. در حاليکه برخي از افراد نمک زيادي مصرف مي‌کنند، اين موضوع ممکن است با کاهش حس بويايي بدتر شود. زماني که شما حس بويايي خوبي نداريد، نمک بيشتري مصرف خواهيد کرد و همين امر نيز موجب افزايش فشار خون شما مي‌شود. افرادي که 90 درصد بو و طعم غذا را به خوبي حس نمي‌کنند، از نمک به عنوان جايگزين طعم استفاده خواهند کرد.

حس بويايي، چاقي و ديابت

اگر نتوانيد بو و طعم غذايي را که مي‌خوريد به خوبي تشخيص دهيد، حتما غذاي بيشتري مصرف خواهيد کرد زيرا زمان بيشتري نياز داريد تا حس رضايت از غذا به شما منتقل شود. بنابراين مصرف بيش از حد غذا، شما را در معرض چاقي و در نهايت ابتلا به ديابت قرار مي‌دهد.

چه زماني بايد نگران شويد؟

اگرچه تمامي نشانه‌هاي ذکر شده هشدار دهنده است اما اگر حس بويايي شما کمي تغيير کرده است نبايد زياد نگران باشيد. اين موضوع با گذشت سن رخ مي‌دهد و يک مسئله عادي است . حس بويايي هر فردي با گذشت سن کمي کاهش پيدا مي‌کند، بنابراين اگر کاهش و تغييري در حس بويايي خود مشاهده کرديد فکر نکنيد که آلزايمر گرفته‌ايد يا چاق هستيد. اما اگر تغييرات به وجود آمده در حس بويايي شما قابل توجه است، بهتر است سه ماه زمان به خودتان بدهيد. اگر مشکل برطرف نشد، با يک پزشک متخصص مشورت نماييد. او در صورت نياز شما را به پزشک مربوطه ارجاع خواهد داد. شما ممکن است به اندوسکوپي بيني، سي تي اسکن يا MRI نياز داشته باشيد. البته پزشک متخصص با بررسي سوابق پزشکي و انجام برخي آزمايش‌هاي ساده مي‌تواند مشکل شما را تشخيص دهد.


گروه سلامتي سيمرغ
seemorgh.com/lealth
منبع: majalesalamat.com


http://www.CheKhabar.ir/News/64111/حس بويايي شما را از اين بيماري ها آگاه مي سازد
بستن   چاپ