نشانه هاي آسيب کبدي چيست؟
پنجشنبه 31 فروردين 1396 - 1:13:49 PM
چه خبر - آسيب و بيماري هاي کبد چه نشانه هايي دارد؟

نرخ ابتلا به بيماري هاي کبدي طي سال هاي گذشته روند رو به رشدي را دنبال کرده است. بنابر آمار و ارقام ارائه شده توسط موسسات و سازمان شناخته شده، بيماري هاي کبدي يکي از دلايل اصلي مرگ و مير در نقاط مختلف جهان محسوب مي شوند.

وظايف کبد

به نقل از “پاور آو پازيتيويتي”، عملکرد درست کبد براي سلامت انسان حياتي است. از جمله وظايف کبد مي توان به موارد زير اشاره کرد:

پاکسازي خون از طريق سوخت و ساز الکل، داروها (تجويزي و غير تجويزي)، و خنثي سازي مواد سمي.

توليد پروتئين هاي ضروري، از جمله آنهايي که از لخته شدن خون جلوگيري مي کنند، مسيرهاي انتقال و تحويل مواد مغذي در خون را باز مي کنند، و پروتئين هايي که عفونت را دفع مي کنند.

توليد کلسترول و تبديل آن به مواد ضروري مورد استفاده بدن انسان.

تنظيم تامين انرژي از طريق توليد، ذخيره و تحويل گلوکز به بدن و مغز.

تنظيم تعادل هورمون ها، از جمله آنهايي که از غدد آدرنال و تيروئيد ترشح مي شوند.

دلايل بالقوه آسيب کبد متعدد هستند و شامل وراثت (به عنوان مثال، استعداد ژنتيکي)، بيماري هاي کبدي بلند مدت (به عنوان مثال، سيروز کبدي)، و مواجهه بلند مدت با مواد سمي مي شوند.

نشانه هاي آسيب کبدي

درک و شناسايي نشانه هاي بالقوه آسيب کبد به منظور حفظ سلامت و تندرستي از اهميت ويژه اي برخوردار است.

خستگي

مطالات مختلف نشان داده اندکه خستگي مزمن و تخليه انرژي از نشانه هاي شايع آسيب کبدي محسوب مي شوند. متخصصان پزشکي بر اين باورند که خستگي مرتبط با کبد و فرسودگي يک محصول جانبي تغييرات عصبي‌شيميايي در مغز و عدم تعادل هاي هورموني است.

تشديد احساس خستگي و فرسودگي مي تواند در نتيجه سطوح افزايش يافته محصولات جانبي سمي در خون شکل بگيرد زيرا کبدي که از عملکرد درست بي بهره است قادر به نابودي آنها نيست.

پوست خشک يا تحريک شده

پوست تحريک شده و خارش‌دار که به نظر شرايطي پايدار مي رسد، يکي ديگر از نشانه هاي بالقوه آسيب کبدي است. پوست بدن ما از طريق انتقال مايعات در سراسر بدن نيازمند رطوبت است. هنگامي که اين مايعات به اندازه کافي تامين نمي شوند، تغيير ظاهر پوست چندان غير معمول نخواهد

بود. اين شرايط مي تواند قرمزي دست ها يا پاها، زرد شدن غشاهاي مخاطي يا پديدار شدن لکه هاي غير قابل توضيح در مناطق مشخصي از بدن را شامل شود.

درد شکم

اگر کبد آسيب ديده باشد، احساس درد در اطراف ناحيه شکم نشانه اي شايع است. بيماران اين درد را اغلب تير کشنده يا ضربان‌دار توصيف مي کنند و اين نشانه اي است که بهبودي آن تنها از طريق درمان منبع مشکل ممکن مي شود.

استفاده طولاني مدت از برخي انواع داروهاي تجويزي يا داروهاي بي نياز از نسخه پزشک مي تواند به آسيب کبدي بلند مدت منجر شود.

تهوع يا استفراغ

همان گونه که پيش‌تر نيز اشاره شد، يکي از عملکردهاي اصلي کبد سم زدايي و کمک به خروج مواد سمي از بدن است. اگر عملکرد سم زدايي کبد با اختلال مواجه شود، پديدار شدن برخي مشکلات از جمله تغييرات ناگهاني در گوارش و سوخت و ساز جاي شگفتي ندارد.

کبد اندام بزرگي در دستگاه گوارش انسان محسوب مي شود و از اين رو، هر گونه بيماري مرتبط با آن مي تواند به مشکلات گوارشي منجر شود. تهوع و استفراغ مکرر به واسطه تجمع سمومي شکل مي گيرد که کبد توانايي از بين بردن آنها را ندارد.

کبودي

يکي از مهم‌ترين وظايف کبد کمک به توليد آنزيم هاي پروتئيني ضروري است. يک دسته از آنزيم هاي پروتئيني به جلوگيري از لخته شدن خون کمک مي کنند. نگامي که اين مکانيسم انعقاد خون دچار اختلال مي شود بروز تغييراتي در ظاهر پوست شايع است. هنگامي که کبد توليد پروتئين هاي ضروري براي لخته شدن خون را کند يا متوقف مي کند، انسان به راحتي با کبدي يا خونريزي مواجه خواهد شد.

تورم شکم

بنابر گزارش مايو کلينيک، آسيب کبدي جريان عادي خون به اندام ها را مختل مي کند که فشار در رگ هاي اطراف را افزايش مي دهد. از جمله اين رگ ها آنهايي هستند که مسئوليت انتقال خون از طحال و روده به کبد را بر عهده دارند. اختلال در اين فرآيند موجب افزايش شديد فشار خون مي شود که اين شرايط به نام پرفشاري وريد باب شناخته مي شود.

پر فشاري وريد باب موجب تجمع

مايع در اطراف شکم مي شود و اين شرايط به نام آسيت يا آب آوردگي شکم شناخته مي شود. آسيت ممکن است در نتيجه ناتواني کبد براي توليد پروتئين هاي خوني نيز شکل بگيرد.

بيماري زردي

مشکلات کبدي مي تواننند موجب تغيير رنگ چشم ها و پوست شوند. اين تغيير رنگ به دليل تجمع رنگدانه صفراوي به نام بيلي‌روبين کل مي گيرد.

رنگ زرد پوست يا چشم ها به نام بيماري زردي يا يرقان شناخته مي شود. جدا از تغيير ظاهر چشم، بيماري زردي مي تواند موجب نشانه هاي ديگري از جمله تيره شدن ادرار، خارش در تمام بدن، و اختلال شناختي شود.

خبر خوب اين است که در صورت درمان درست، کبد اندامي بسيار انعطاف پذير و با قابليت سازگاري بالا محسوب مي شود و اغلب قادر به بهبودي خود است. زير نظر پزشک، بيشتر بيماري هاي مرتبط با کبد روند درمان را به خوبي طي مي کنند.





منبع: hidoctor.ir


http://www.CheKhabar.ir/News/64058/نشانه هاي آسيب کبدي چيست؟
بستن   چاپ