زنها بهتر تصميم گيري مي کنند يا مردان؟
يکشنبه 20 فروردين 1396 - 1:08:25 PM
چه خبر - قدرت تصميم‌گيري کداميک بيشتر است: مردان يا زنان؟

گفته مي‌شود که، يک آدم عادي در طول روز 35000 مرتبه بايد تصميم گيري کند. برخي از اين تصميم‌گيري‌ها سريع و بدون فکر انجام مي‌شود، مثلا اينکه چاي بخوريم يا قهوه. برخي از تصميم‌هاي ديگر جدي‌تر هستند، مثلا اينکه فرزندتان را به کدام مدرسه بفرستيد و يا اينکه آيا وقتش رسيده شغلتان را عوض کنيد يا خير.

ترِس هاستون در کتاب جديدش «زنان چگونه تصميم مي‌گيرند» به اين مسئله پرداخته که به تصميمات زنان نسبت به مردان کمتر احترام گذاشته مي‌شود و همين مسئله باعث شده تا آن‌ها نتوانند خودشان را مطرح کنند. خانم هاستون، استاد روانشناسيِ ادراکي دانشگاه سياتل، مي‌گويد: استانداردهاي دوگانه‌اي پيرامون نحوه تصميم گيري زنان و مردان وجود دارد.

خانم هاستون پس از مشاهده کتابخانه‌ي شخصي‌اش به اين نتيجه رسيد که بايد کتاب جديدش را بنويسد، زيرا به گفته وي، در يک سوي کتابخانه‌اش کتاب‌هايي در مورد "چگونه تصميم گيرنده موفقي شويم" وجود داشت که تمام آن‌‎ها توسط مردان نوشته و اتفاقا با سهامداران و ورزشکاران مرد مصاحبه شده بود. در سوي ديگر کتابخانه‌اش نيز کتاب‌هايي با موضوعات "زنان و مهارت‌هاي رهبري و اعتماد به نفس" وجود داشت.

کليشه‌هاي فرهنگي

او مي‌گويد: «آيا به تصميم‌هاي زنان به اندازه تصميم‌هاي مردان احترام گذاشته مي‌شود؟» او چنين عقيده‌اي ندارد و مي‌گويد که به نظر مردان خصوصا در محيط‌هاي کاري بيشتر احترام گذاشته مي‌شود. شايد دليلش موانع فرهنگي پيرامون زن‌ها است که گفته مي‌شود آن‌ها نمي‌توانند هوشمندانه تصميم بگيرند.»

خانم هاستون به نکته جالبي اشاره مي‌کند: «نتايج برخي از پژوهش‌ها را مشاهده مي‌کنيد که به شکلي کنايي نشان مي‌دهد زنان هر روز زمان زيادي را صرف انتخاب لباس مي‌کنند. اما اين نوع تصميم گيري‌ها در مردان هنگام انتخاب خودروي جديد نيز وجود ندارد؟ کليشه‌ها به اين باور دامن مي‌زنند که اگر مي‌خواهيد سريع و موثر تصميم گيري کنيد، بهتر است از يک مرد نظر بخواهيد. حتي بر اساس همين کليشه‌ها، زنان از توانايي گرفتن تصميم‌هاي بزرگ محروم هستند.»

بنابراين خانم هاستون تلاش کرد تا اين کليشه‌ها را به عرصه اجرا بگذارد. او مي‌گويد: «قبل از هر چيز بايد بگويم که ويژگي قطعيت در تصميم گيري، بسيار ارزشمند است. نتايج چندين مطالعه نيز نشان مي‌دهد که اين ويژگي مهمترين ويژگي يک رهبر است. همچنين جامعه، مردان را افراد مصمم‌تري تلقي مي‌کند. اين در حالي است که پژوهش‌هاي علمي به ما مي‌گويند که مردان و زنان به شکلي کاملا مساوي تصميم‌گيري مي‌کنند. تنها تفاوت از نظر من در دوران نوجواني است: دختران نوجوان نسبت به پسران نوجوان قطعيت کمتري دارند.»

بحران مالي سال 2007

خانم هاستون مي‌گويد که زنان بيشتر علاقه به کار اشتراکي دارند. براي نمونه، يک کارفرماي خانم در محيط کار به احتمال زياد هنگام ايجاد تغيير از کارکنان خود نظرخواهي مي‌کند. به عبارت بهتر، زنان براي اينکه بتوانند تصميم بهتري بگيرند، منتظر نظر اطرافيان مي‌مانند که شايد از همين مسئله به عنوان نقطه ضعف آن‌ها ياد مي‌شود.

او همچنين دست يافت که زنان و مردان هنگام استرس تصميمات متفاوتي مي‌گيرند، اما نتيجه اين تصميم زماني که يک زن هم در آن دخالت دارد، بهتر است. براي نمونه، مقاله منتشر شده در ژورنال Fortune به اين نکته پرداخته که اگر زنان بيشتري در وال استريت حضور داشتند، بحران مالي سال 2007 پيش نمي‌آمد.

خانم هاستون مي‌گويد: «متخصصين مغز و اعصاب نسبت به تفاوت‌هاي مردان و زنان در تصميم گيري آگاهي دارند، اما اين قضيه در مورد سرمايه‌گذاران صدق نمي‌کند.»

سرانجام کداميک: زنان يا مردان؟

مطالعات فراواني اين ادعا را تاييد مي‌کنند. خانم دکتر مارا ماتر، پژوهشگر دانشگاه کاليفرنياي جنوبي، و نيکول لايتهال، پژوهشگر دانشگاه دوک در کاروليناي شمالي، پژوهشي جالب را بر روي فرآيند تصميم گيري زنان و مردان هنگام استرس انجام دادند.

اين پژوهش بر اساس يک بازي قمار مجازي انجام شد. آن‌ها دست يافتند هنگامي که زنان تحت استرس قرار مي‌گيرند، هوشمندانه‌تر تصميم مي‌گيرند: هنگامي که جلوتر هستند از بازي خارج مي‌شوند و يا تصميمات مطمئن‌‎تري مي‌گيرند. اين در حالي است که مردان کاملا بالعکس عمل مي‌کنند، آن‌ها براي کوچکترين شانس پيروزي هر آنچه دارند را مي‌دهند.

در مطالعه ديگر که توسط رود فان دِنبوس در هلند انجام شد، مشخص شد که مردان بيشتر به تصميم‌‎هاي ريسکي تن مي‌دهند. علاوه بر آن، نتايج اين مطالعه نشان مي‌دهد که زنان هنگام استرس و يا نزديک شدن به موعد مقرر قادرند تصميم‌هاي بهتري بگيرند. در اين پژوهش آمده همچنين که زنان نسبت به مردان بيشتر در مورد قدرت تصميم گيري خود انتقاد دارند.

وبسايت ياهو

اما سوال اينجا است که چرا به تصميمات زنان احترام گذاشته نمي‌شود؟ خانم هاستون در کتابش يک مثال جالب مي‌زند: ماريسا مير، مدير جديد ياهو، در سال 2013 اعلام کرد که سياست کار تمام وقت از منزل را کنار گذاشت، اما بسياري از روزنامه نويس‌ها گرفته تا ريچارد برانسون تصميم او را به مسخره گرفتند. يک هفته بعد، هوبرت جولي، مدير پايگاه مشهور Best Buy اين ايده را مطرح کرد اما اتفاقي نيفتاد. از اين رو، به تصميم‌هاي مردان بيشتر احترام گذاشته مي‌شود. در درجه اول، اصلا که گفته که مردان بهتر مي‌توانند تصميم بگيرند!




منبع:faradeed.ir



http://www.CheKhabar.ir/News/63001/زنها بهتر تصميم گيري مي کنند يا مردان؟
بستن   چاپ