خسارات رانش زمين در خراسان شمالي!
دوشنبه 14 فروردين 1396 - 3:30:54 PM
چه خبر -

حسين عظيمي روز جمعه در گفت و گو با خبرنگار ايرنا اظهار کرد: بر اساس بررسي هاي اوليه بارندگي هاي زياد و همچنين جاري شدن آب سرريز از منبع آب سبب شده تا در اين روستا پديده رانش رخ دهد.
وي گفت: تيمي متشکل از مديريت بحران، بنياد مسکن انقلاب اسلامي و متخصصان زمين شناسي براي بررسي اين مشکل در روستا حاضر شده اند.
وي افزود: خسارت وارد شده به هفت واحد مسکوني جدي بود و براي جلوگيري از وقوع حادثه جاني، هفت دستگاه کانکس تهيه و در محل مدرسه روستا مستقر شد اما خانواده هاي خسارت ديده حاضر نشدند در کانکس ها مستقر شوند.
وي خاطر نشان کرد: با وجود اعلام اينکه مسئوليت وقوع هر گونه حادثه ناشي از ادامه سکونت در اين روستاهاي ناايمن و خسارت ديده با خود مالکان است، زيراکه روستاييان هنوز خانه خود را با وجود هشدارهاي مسئولان ترک نکرده اند.
عظيمي گفت: هشدارهاي لازم براي ناايمن بودن خانه هاي مزبور به صورت کتبي به مالکان داده شده است.
مديرکل دفتر مديريت بحران استانداري خراسان شمالي درباره حادثه هاي احتمالي ناشي از خسارت وارد شده به علمک هاي گاز خانگي گفت: شرکت گاز اقدامات و تدابير لازم را در اين باره انجام داده است.
عظيمي اظهار کرد: خاک اين منطقه لسي است و به همين لحاظ پتانسيل وقوع رانش زمين در شرايط بارندگي زياد و جاري شدن روان آب بالا است.
مدير بنياد مسکن انقلاب اسلامي شهرستان بجنورد هم در اين باره گفت: روستاي پسرکانلو نياز به جابجايي دارد.
رضا جبار ايماني اظهار کرد: سه نقطه براي جابه جايي اين روستا جانمايي شده که شرايط آن به لحاظ جنس خاک در دست بررسي است.
وي تصريح کرد: خاک هر کدام از اين نقاط که در آزمايش هاي خاک شناسي مناسب تر باشد، محل جابه جايي روستاي پسرکانلو خواهد بود.
جبار ايماني گفت: نظر اعضاي ستاد بحران شهرستان و فرماندار بجنورد نيز بر اين است که روستاي پسرکانلو بايد جابه جا شود.
وي تصريح کرد: خاک منطقه مزبور به طور کلي مستعد وقوع رانش زمين است زيرا خاک رس با مرطوب شدن زياد و بارگذاري زياد آب، مستعد رانش مي شود.
به گفته جبارايماني چاه هاي جذبي که براي فاضلاب حفر شده نيز تاثير بسيار زيادي در ناپايداري خاک و وقوع رانش زمين در روستاي پسرکانلو دارد.

*اعلام آمادگي هلال احمر خراسان شمالي براي امدادرساني
رئيس جمعيت هلال احمر بجنورد گفت : با توجه به رانش زمين در روستاي پسرکانلو تمامي اقدامات و آمادگي هاي لازم به منظور امداد رساني و اسکان آسيب ديدگان انجام شده است.
حميد اميري همچنين از ارسال هشت چادر به اين روستا خبر داد و افزود : پيش از اين نيز تعدادي کانکس به روستا منتقل و کلاس هاي مدرسه نيز براي اسکان آماده شده است.
وي گفت: با پيش بيني وقوع رانش در روستاي نرگسلو، اين جمعيت آمادگي لازم براي امداد رساني به روستائيان اين منطقه را دارد.
رانش زمين در اراضي تشکيل يافته از رسوب هاي لسي در خراسان شمالي تهديد است که مسوولان و مردم آن را جدي نگرفته اند.
براساس تحقيق يک کارشناس منابع طبيعي و آبخيزداري خراسان شمالي، اين استان يکي از سيل خيزترين و فرسايش پذيرترين استان هاي کشور محسوب مي شود که راه هاي مقابله با آن بايد جدي گرفته شود.
طبق تحقيق مهندس بهمن هوشمند، افزون بر70 درصد از کل گستره دو ميليون و 840 هزار هکتاري اين استان، در طبقه فرسايشي متوسط تا خيلي زياد قرار دارد.
در تحقيق انجام شده از جمله اشکال مهم فرسايش در سطح استان، زمين لغزش ها هستند، بويژه سنگ ها و رسوبات حساس به فرسايش نسبت به پديده لغزش حساس بوده و اين نوع رسوبات بويژه در دامنه هاي پرشيب و با پوشش گياهي کم به صورت توده هاي کوچک و بزرگ در جهت شيب دامنه ها حرکت کرده و موجب بروز پديده رانش زمين يا همان زمين لغزش (Land Slide ) مي شوند.
در اين تحقيق آمده است، نمونه هاي زيادي از اين رانش ها را مي توان در مناطقي چون بدرانلو و روستاي اسفيدان بجنورد، روستاهاي اسطرخي و نامانلوي شيروان، هشت مرخ فاروج و حوزه سدهاي بيدواز و شيرين دره در خراسان شمالي مشاهده کرد.
در اين تحقيق به خسارات ناشي از زمين لغزش در استان نظير تخريب ده ها هکتار باغ در روستاهاي اسفيدان و اسطرخي، تخريب روستاهاي قديمي تاتار و خندقلو در منطقه بدرانلو و شورک زيارت در شهرستان شيروان اشاره شده است.
اين تحقيق به مشکلات ديگري نيز نظير رانش زمين در بخش هايي از روستاي گلي و حسن سو در منطقه بدرانلو و روستاي نامانلو در شيروان و نيز ورود رسوب به مخازن سدها و کاهش طول عمر مفيد آن ها اشاره شده است.
با وجود اين، کارشناسان منابع طبيعي و آبخيزداري استان، ايجاد باغ آبي به شيوه سنتي در دامنه هاي اراضي شيب دار، ساخت خانه و حفر چاه فاضلاب، ايجاد دامداري و... را از جمله عوامل رانش زمين در اين اراضي داراي رسوب لسي عنوان مي کنند.
به گفته آنان، رسوبات لسي هرچند جزو رسوبات و خاک هاي حاصلخيز محسوب مي شوند،اما اين نهشته ها به صورت ذرات منفصل و فاقد هر گونه سيمان بوده و حساسيت خيلي زيادي برخوردار هستند.
روستاي پسرکانلو با 65 خانوار جمعيت در 25 کيلومتري بجنورد قرار دارد.

منبع: ايرنا

http://www.CheKhabar.ir/News/62415/خسارات رانش زمين در خراسان شمالي!
بستن   چاپ