نگراني سعودي از گرم شدن روابط عمان و ايران
چهارشنبه 9 فروردين 1396 - 12:36:05 PM
چه خبر - گرم شدن روابط عمان و ايران

وبگاه تحليلي «ميدل ايست آنلاين» در مطلبي با اشاره به نشست سال جاري اتحاديه عرب در امان پايتخت اردن، نوشت: اين سازمان در قبال ايران لفاظي‌هاي شديد دارد و سياست‌هاي منطقه‌اي‌ اين کشور را محکوم نموده يا به صراحت از امارات متحده و مشاجرات ارضي‌اش با ايران حمايت کرده اما با وجود اتحاد منحصر به فرد اتحاديه عرب در قبال ايران، در نشست سال جاري علائمي در بروز مخالفت با اين رويکرد به ويژه از جانب عمان بروز کرد و اين کشور لحن ملايم‌تري در قبال ايران اتخاذ کرد.

اگر چنين موردي صحيح باشد، اين فعل و انفعالي مهم است که در عين حال نشان دهنده فاصله گرفتن عمان از موضع بلند مدت بي‌طرفي در زمينه رقابت بين ايران و عربستان است. اين مسئله و رويکرد عمان در ديگر سازمان عربي منطقه يعني «شوراي همکاري خليج فارس» نيز موردي قابل توجه است .

بر اين اساس، ايران با ديپلماسي فعال و ماهرانه موجب اختلاف بين اعضاي شوراي همکاري خليج فارس شده و بدين طريق قادر است به تلاش‌هاي گسترده عربستان براي انزواي منطقه‌اي و بين‌المللي ايران ضربه بزند.

اين وبگاه با اشاره به روابط گرم عمان با ايران در دهه‌هاي گذشته و نقش اين کشور در مذاکرات هسته‌اي و ميانجيگري در اين زمينه بين ايران و آمريکا نوشت: تاکنون عمان موفق به مديريت نگهداري روابط گرم خود با ايران بدون نگران گردن عربستان، همسايه قدرتمند خود شده است. البته شايعاتي در زمينه اين‌که اين کشور چشمان خود را بر انتقال سلاح ازسوي ايران به شيعيان حوثي در يمن و حتي ايجاد تسهيلاتي براي ارتباط بين اين دو فراهم کرده، وجود دارد.

هرچندکه اين اتهام‌ها شايد نادرست باشند، اما اگرچه عربستان مي‌تواند با يک عمان بي طرف کنار بيايد اما نمي‌تواند طرفداري عمان از ايران را تحمل کند. همگرايي عمان با ايران نه تنها به استحکام شوراي همکاري خليج فارس لطمه مي‌زند، بلکه به طور مستقيم هجمه عربستان براي انزواي منطقه‌اي ايران را به چالش مي‌کشد.

دستکم اين‌که اتخاد سياست مستقل عمان تلاش‌هاي ائتلاف سعودي در يمن را بغرنج مي‌نمايد. اينک کار به جايي رسيده که نگراني عميقي در رياض درباره ميزان تسهيلات عمان براي نفوذ بلند مدت ايران در يمن ايجاد شده است. اينک استباط فزاينده‌اي در رياض و ديگر پايتخت‌هاي منطقه مبني بر ماندگاري جنبش حوثي‌هاي يمني ايجاد شده و اين واقعيتي است که منجر به بي‌ثباتي نامحدود در مرزهاي جنوبي عربستان سعودي مي‌شود.

در ادامه اين مطلب آمده است: علائمي فزاينده از تلاش‌هاي ديپلماسي ايران براي جلب نظر ديگر اعضاي شوراي همکاري خليج فارس مشاهده مي‌شود به طوري‌که در همين رابطه در اواخر ماه ژانويه سال جاري شاهد سفر نادر وزير خارجه کويت به تهران بوديم که موجب بارقه‌هاي اميد در بهبود روبط دو طرف شده است.

از ديدگاه ايران، کويت مي‌تواند بر سر قولش مبني بر فاصله گيري نسبي‌ از سياست‌هاي عربستان بياستد. ايران همچنين منتظر دسترسي به قطر با سرمايه گذاري مشترک در حوزه اقتصادي با اين کشور به ويژه در پروژه ميدان گازي پارس جنوبي است. همچنين قابل ذکر است که قطر از نخستين کشورهايي بود که به ايران بابت توافق هسته‌اي که عربستان با آن مخالف بود، تبريک گفت .

از سويي در حالي که بحرين به دلايل متعدد نمي‌تواند در حوزه همکاري با ايران در آينده قابل پيش‌بيني قرار گيرد اما ايران ابزارهاي اقتصادي و ديپلماتيک بسياري براي نفوذ در نگرش‌ها و سياست‌هاي امارات متحده عربي دارد. به عنوان مثال، ايرانيان زيادي در امارات به ويژه در دبي در کارهاي تجاري فعاليت دارند.

در خاتمه اين گزارش آمده است: با امتناع امارات از همکاري‌هاي پايدار و صادقانه با عربستان،به نظر مي‌رسد هجمه به‌کار رفته رياض در منطقه براي فشار بر ايران محکوم به شکست باشد. ايران به طور قابل توجهي اهرم‌هاي ديپلماتيک براي تاثيرگذاري و نتيجه گرفتن از رقابت با عربستان را در اختيار دارد.

منبع: فارس

http://www.CheKhabar.ir/News/62089/نگراني سعودي از گرم شدن روابط عمان و ايران
بستن   چاپ