عوامل محيطي تاثير گذار بر افزايش وزن
دوشنبه 7 فروردين 1396 - 10:52:37 AM
چه خبر - عوامل محيطي و افزايش وزن

افزايش وزن يکي از مشکلاتي است که بسياري از افراد با آن روبرو هستند و متاسفانه پنجمين علت مرگ و مير جهاني است. اضافه وزن ناشي از عوامل بسياري است اين عوامل عبارتند از محيط زيست، سابقه خانوادگي و ژنتيک، سوخت و ساز بدن، رفتار يا عادات تغذيه اي ناسالم. شما برخي از عوامل مانند سابقه خانوادگي را نمي توانيد تغيير دهيد ولي عوامل ديگر مانند عادات و شيوه زندگي خود را مي توانيد تغيير دهيد.

1- قرار گرفتن در معرض سموم محيطي

از عوامل موثر در افزايش وزن، قرار گرفتن در معرض سموم محيطي است. هر روز در معرض صدها ماده شيميايي قرار مي گيريم. موارد شايعي مانند شامپو، غذا، بسته بندي هاي غذايي ، پلاستيک، لوازم ساختمان و پاک کننده هاي خانگي. در ميان اين مواد مواردي هستند که با چاقي و اختلال در غدد درون ريز مرتبط هستند از جمله بيسفنول A، و فتالات که مخصوصا در پلاستيک ها و محصولات مراقبت شخصي يافت مي شوند. با اينکه اين مواد شيميايي در دنياي مدرن ما شايع هستند، اما کارهايي هست که با انجامشان مي توانيد کمتر در معرض اين مواد قرار بگيريد، از جمله استفاده ظروف استيل و شيشه اي به جاي پلاستيکي و به کار بردن محصولات زيبايي طبيعي.

2- تغيير در ميکروبيوم

يکي ديگر عواملي که در افزايش وزن موثر است تغيير در ميکروبيونم است. جمعيت باکتري ها و ديگر ميکروارگانيسم ها که در بدن و روي آن زندگي مي کنند – که مي تواند در رشد چاقي موثر باشد. اين تغييرات مي تواند مربوط به رشد استفاده از شيرين کننده هاي مصنوعي و غذاهاي فرآوري شده باشد، که هر دو مي توانند تاثيري منفي روي باکتري هاي داخل روده داشته باشند.

در واقع محققان متوجه رابطه اي نزديک بين ميکروبيوم روده، چاقي، و مقاومت به انسولين، شده اند و اميدوارند در آينده بتوانند با استفاده از اين رابطه جلوي اپيدميک شدن چاقي را بگيرند. براي اينکه به باکتري هاي روده خود کمک کنيد از غذاهاي حاوي پروبيوتيک و مکمل هاي پروبيوتيک استفاده کنيد.

3- استرس مزمن و کورتيزول

استرس نيز از جمله مواردي است که سبب افزايش وزن و چاقي مي شود. در واقع استرس ضربه سختي به سلامت مي زند و باعث رفتارهاي ناسالمي از جمله پرخوري مي شود. استرس مخصوصا در ميان افراد چاق و داراي اضافه وزن بسيار ديده مي شود.

ارتباط بين استرس و چاقي به صورت عمده در هورمون ها نهفته است، مخصوصا در هورمون استرس کورتيزول. وقتي سطح هورمون ها بالا مي ماند، که کورتيزول را هم شامل مي شود، در نتيجه اشتها افزايش پيدا مي کند. وقتي فرد دچار استرس، اضطراب و افسردگي مي شود رو به غذا خوردن هاي احساسي مي کند تا خود را التيام دهد در نتيجه وزن فرد افزايش مي يابد.

4- کمبود خواب

تحقيقات نشان داده رابطه اي واضح بين کمبود خواب و افزايش وزن وجود دارد. در يک تحقيق که روي 13.742 نفر انجام گرفت مدت خواب و وزن اين افراد در نظر گرفته شد. محققان متوجه شدند BMI افرادي که هر شب 7 تا 9 ساعت مي خوابند از کساني که 6 ساعت يا کمتر مي خوابند کمتر است و افراد کم خواب معمولا داراي اضافه وزن و چاق هستند. متاسفانه مقدار خواب مردم در اين سالها بسيار پايين آمده و در مقايسه با سال هاي پيش کاهش محسوسي داشته است.

5- استفاده از داروهاي ضد افسردگي

استفاده از داروهاي ضد افسردگي از سال 1988 تا به اين سمت رشد وحشتناک 400 درصدي داشته است. امروزه حتي افراد 12 ساله نيز درگير استفاده از چنين داروهايي هستند. اضافه شدن وزن و چاقي در کنار ديگر موارد از عوارض جانبي استفاده از داروهاي ضد افسردگي است. حداقل يک چهارم افرادي که داروهاي ضد افسردگي استفاده مي کنند دچار اضافه شدن وزن مي شوند.

6- متابوليسم پايين

مبارزه عليه چاقي و افزايش وزن براي بسياري از افرا چاق که به شدت کالري دريافتي خود را محدود مي کنند ممکن است تبديل به چرخه اي معيوب شود و سپس حالت يو يو شکلي را تجربه مي کنند: يعني براي مدتي وزن خود را پايين مي آورند و سپس دوباره وزنشان بالا مي رود، درست مانند حرکت يويو اين چرخه بارها و بارها تکرار مي شود.

چرخه کاهش و افزايش وزن ممکن است منجر به کاهش سرعت سوخت و ساز شود. هر بار که وزن کم مي کنيد و سپس اضافه مي کنيد، تغييراتي در مقدار بافت عضلاني و بافت چربي ايجاد مي شود. اين تغيير در بافت چربي افزايشي و در بافت عضلاني کاهشي است. از آنجا که بافت چربي از بافت عضلاني کالري کمتري مي سوزاند پس هر بار که اين چرخه معيوب را تکرار مي کنيد سرعت سوخت و ساز بدن نيز رو به کاهش مي رود.


seemorg.com/health
منبع: kermany.com


http://www.CheKhabar.ir/News/60866/عوامل محيطي تاثير گذار بر افزايش وزن
بستن   چاپ