راه هاي جلوگيري از سرطان ريه و نشانه هاي ابتلا به سرطان ريه
شنبه 5 فروردين 1396 - 9:52:43 AM
چه خبر - بهترين عادت ها براي جلوگيري از سرطان ريه

توقف سيگار

دليل 90 درصد از سرطان‌هاي ريه قرار گرفتن در معرض دود دخانيات براي يک مدت طولاني است. اين در حالي است که بنا به آمارهاي انجمن ريه آمريکا، مرداني که سيگار مي‌کشند، 23 برابر بيشتر احتمال دارد به سرطان ريه مبتلا شوند. خطر ابتلا به اين سرطان در زنان سيگاري نيز 13 برابر است. با اين حال آمارها نشان داده‌اند افرادي که در سنين 25 تا 35 سالگي سيگار را ترک مي‌کنند، 10 سال به طول عمر خود افزوده‌اند. به هر حال در هر سني و هر زماني که سيگار را ترک کنيد، خطر ابتلا به سرطان ريه را کاهش داده‌ايد.

اجتناب از قرارگيري در معرض دود سيگار

تحقيقات نشان داده که حتي استنشاق دود سيگار و قرار گيري در معرض دود دست دوم نيز مي‌تواند خطر ابتلا به سرطان ريه را افزايش دهد. مرکز کنترل و پيشگيري از بيماري‌هاي ايالات متحده تخمين مي زند افرادي که دود سيگار را استنشاق مي‌کنند، شانس ابتلا به سرطان ريه را 20 تا 30 درصد در خود افزايش داده‌اند.

محافظت در برابر مواد سرطان زا در محيط کار

موادي چون آزبست (پنبه نسوز)، گاز رادون، اورانيوم و نيکل عامل مستعد کننده و پيشتاز در ابتلا به سرطان ريه در محيط‌هاي کاري هستند. استفاده از پوشش‌هاي محافظتي در محيط‌هاي کارگري و غربالگري کارگران در معرض خطر ابتلا به سرطان ريه، براي پيشگيري از اين سرطان توصيه شده است.

تغذيه سالم

اگرچه رژيم غذايي خاصي براي جلوگيري از سرطان ريه پيشنهاد نشده است اما در پيش گرفتن يک رژيم غذايي سالم براي مبارزه با پيشرفت اين سرطان سودمند است. خوردن غذاهاي غني از ويتامين E مانند بادام، آووکادو، انبه، مصرف چربي و قند در حد اعتدال و نوشيدن مقادير زيادي آب، مي‌تواند در جلوگيري از پيشرفت سرطان ريه مؤثر باشد.

تمرينات بدني مناسب

سواي در پيش گرفتن رژيم غذايي مناسب و اجتناب از سيگار، انجام ورزش و تمرينات بدني کافي براي کاهش خطر ابتلا به سرطان ريه ضروري است. توصيه کارشناسان، انجام حداقل سه بار در هفته ورزش‌هاي هوازي از جمله استفاده از تردميل و دوچرخه است. در نظر داشته باشيد که سرطان ريه از جمله قابل پيشگيري ترين سرطان‌ها با انجام ورزش منظم است.

نشانه هاي ابتلا به سرطان ريه

سرطان ريه يکي از کشنده ترين سرطان ها در هر دو جنس زن و مرد است و 20 درصد از کساني که جان خود را در اثر آن از دست مي دهند، هرگز سيگاري نبوده اند. درد قفسه سينه بارزترين نشانه ابتلا به سرطان ريه است اما بسياري از سيگنالهاي خاموش ديگر در ارتباط با اين بيماري وجود دارند که نبايد از آنها غفلت کرد.

سرفه هاي مکرر

برخي افراد مبتلا به سرطان ريه که بيماري ‌شان تشخيص داده شده است به ياد مي‌ آورند که در گذشته دچار تغيير در صدا يا سرفه ‌هاي مکرر طولاني چند ماهه يا بيشتر بودند. در اين موارد فرد مرتب به صاف کردن صدا نياز پيدا مي‌ کند، توليد بزاق افزايش پيدا مي‌کند، صدا کمي خشن مي‌ شود، سرفه‌ ها خشک يا مانند هنگام سرماخوردگي است، رنگ خلط ممکن است کمي قهوه‌ اي باشد، گاهي در بزاق دهان کمي خون مشاهده مي ‌شود. تومورهاي ريه ممکن است روي تارهاي صوتي و حنجره ها فشار وارد کنند. در صورت مشاهده سرفه‌ هاي مزمن يا خوني حتما بايد به پزشک مراجعه شود.

عفونت هاي مزمن

بيماري‌ هاي مکرر مانند سرماخوردگي، آنفلوانزا، برونشيت يا ذات‌ الريه به ويژه در زنان سيگاري مي‌ تواند به علت ضعف سيستم دفاعي يا سرطان ريه باشد، اين بيماري ‌ها در بيماران مبتلا به سرطان ريه پس از فروکش کردن علايم بيماري دوباره بروز مي‌ کند. سرطان ريه با ساکن شدن در بافت ‌هاي ريه و لوله ‌هاي برونشيتي، علايم مشابه به سرماخوردگي يا آنفلوانزا ايجاد مي ‌کند. اين سرطان، ريه را به بيماري‌ ها و عفونت‌ ها مستعدتر مي‌ سازد و سيستم دفاعي بدن که مشغول مقابله با سرطان است کمتر مي ‌تواند خود را در برابر ميکروب‌ ها محافظت کند و در نتيجه دچار عفونت ‌هاي جدي از جمله برونشيت و ذات‌ الريه مي شود.

کاهش وزن

اگر بدون تغيير در شيوه زندگي دچار کاهش وزن شديد يا اينکه به غذاهايي که قبلا دوست داشتيد تمايلي نداريد جاي نگراني دارد. سرطان ريه با علايمي مانند کاهش وزن و از دست دادن اشتها، سخت نفس کشيدن و کم اشتهايي خود را نشان مي ‌دهد. درد معده باعث حالت تهوع مي شود. از دست دادن اشتها هنگامي رخ مي ‌دهد که سرطان به کبد سرايت کرده است. به علايم توجه کنيد تا مطمئن شويد ناشي از ناراحتي روده‌ اي، مسموميت غذايي، نفخ يا قاعدگي نيست؛ اگر بي ‌اشتهايي و کاهش وزن ادامه پيدا کند بهتر است به پزشک مراجعه کنيد.

درد استخواني

اگر سرطان ريه به اندام هاي ديگر بدن نيز گسترش پيدا کند، شما ممکن است دچار درد عميق در استخوان يا مفاصل شويد. علاوه بر اين، ضخيم شدن نوک انگشتان دلايل زيادي دارد اما شايع ‌ترين آن سرطان ريه است. بيشتر مردم به اشتباه اين علايم را به آرتريت ربط مي‌ دهند. ناخن ‌ها متورم، قرمز يا کمي گرم مي ‌شود و فرد در برداشتن اشياء مشکل پيدا مي‌ کند. علت اين علايم، رهايي «سيتوکينز» يا ماده شيميايي ديگري در خون است که باعث رشد بافت و استخوان در زير ناخن مي ‌شود.

خستگي مفرط

علامت ديگر سرطان ريه، خستگي مفرط و ضعف بدون دليل است، اين احساس خستگي مانند زماني است که به تب، سرماخوردگي يا آنفلوانزا مبتلا شده ‌ايد و قادر به بلند شدن از جا نيستيد. علت اين خستگي رها شدن ماده ‌اي در خون است که از طريق تومورهاي سرطاني روي ميزان اکسيژن و سلامت گلبول‌ هاي قرمز و عملکرد غده فوق‌ کليوي تاثير مي‌ گذارد. غده فوق کليوي به طور مستقيم تحريک کورتيزول را کنترل مي ‌کند. از آنجا که خستگي مفرط مي‌ تواند به علت بي‌ خوابي و کار بيش از حد باشد، از علت آن مطمئن شويد و سپس به پزشک مراجعه کنيد.

ضعف عضلاني

خستگي در هنگام انجام کارهاي ساده مانند حمل خريد منزل يا کارهاي فيزيکي مي تواند علايم اوليه برخي انواع سرطان باشد؛ کارهايي مانند بالارفتن از پله‌ ها، انجام کارهاي منزل سخت‌ تر يا غير قابل انجام به نظر مي ‌آيد؛ ورزش‌ هايي را که قبلا خوب انجام مي‌ داديد نمي ‌توانيد کامل انجام دهيد؛ سلول ‌هاي سرطاني ماده شيميايي رها مي‌ کند که در فعاليت طبيعي گلبول‌ ها اختلال ايجاد مي ‌کند و باعث کم خوني يا کاهش ميزان سديم و افزايش ميزان کلسيم خون مي ‌شود. گسترش سرطان ريه به مغز مي‌ تواند در يک طرف بدن ضعف ايجاد کند.

افسردگي

به تازگي محققان ارتباط شگفت ‌انگيزي بين اولين تشخيص افسردگي، اضطراب و علايم رواني با سرطان ريه پيدا کرده ‌اند؛ در موارد زيادي، افراد در مرحله اول پيشرفت سرطان ريه و بدون آگاهي از آن پس از ارجاع به بخش مراقبت‌ هاي رواني در مي‌ يابند که تومور دارند؛ علايم رواني که در اين افراد ديده مي‌ شود شامل خستگي مفرط، خواب‌ آلودگي، افسردگي، بي‌قراري و حمله ‌هاي عصبي بي ‌دليل است. اگر چه هنوز ارتباط بين اضطراب، افسردگي و سرطان ريه روشن نيست اما مشخص شده که مبتلايان به سرطان ريه بدون دليل احساس غيرعادي پيدا مي ‌کنند.




منبع: salamaneh.com


http://www.CheKhabar.ir/News/60666/راه هاي جلوگيري از سرطان ريه و نشانه هاي ابتلا به سرطان ريه
بستن   چاپ