دندان درد در نوروز، دلايل و راه حل ها
دوشنبه 30 اسفند 1395 - 11:53:21 AM
چه خبر - مقابله با دندان درد در نوروز

دندان درد شديد در تعطيلات نوروز که دندانپزشک شما در دسترس نيست يا خودتان در سفر هستيد و دسترسي به مرکز دندانپزشکي بسادگي امکان‌پذير نيست، مي‌تواند بسيار آزاردهنده باشد.در چنين شرايطي، شيريني تعطيلات به کامتان تلخ مي‌شود، مگر آن که راه و رسم پيشگيري از آسيب‌هاي دندان و رسيدگي اورژانسي به دندان آسيب‌ديده را در چنين ايامي بدانيد.

سلامت دندان

بهترين توصيه‌اي که در ايام نوروز بويژه با توجه به افزايش مصرف شيريني و تنقلات به افراد مي‌شود، رعايت بهداشت دهان با مسواک زدن مرتب و استفاده روزانه از نخ دندان است. بسياري از دندان دردها با ترفندهاي ساده‌اي مثل شستن دهان با آب ولرم و بيرون آوردن خرده غذا از بين دندان‌ها و با استفاده از نخ دندان آرام مي شوند.

به گفته دکتر اسماعيل ياسيني، دندانپزشک، افراد بايد سعي کنند در ايام نوروز از مصرف بي‌رويه شيريني و شکلات خودداري کنند. بهترين راه حفظ سلامت دندان‌ها در نوروز، رعايت بيشتر بهداشت دهان نسبت به ساير زمان‌هاست. روزي سه بار مسواک زدن و استفاده از نخ دندان پس از مصرف سه وعده غذا مي‌تواند مفيد باشد.

دردي که ناگهان به جان دندان مي‌افتد

مصرف مواد قندي مثل شکلات و شيريني و درد ناشي از آن مي‌تواند به علت وجود پوسيدگي در سطوح مختلف دندان‌ها بخصوص در نواحي بين دندان‌ها باشد.

دکتر ياسيني در اين باره توضيح مي‌دهد: شيريني و آجيل به علت ايجاد چسبندگي و تحريک دندان‌ها مي‌تواند حتي در دندان‌هاي سالم باعث ايجاد درد و حساسيت شود. در چنين مواقعي، بهترين روش خارج‌کردن مواد چسبنده قندي از سطوح دنداني با مسواک زدن است و چنانچه مسواک در دسترس نباشد، شست‌وشو با آب فراوان موثر خواهد بود.

چنانچه به علت پوسيدگي، درد از بين نرود مصرف يک قرص مسکن با حداقل يک ليوان آب پس از 20 تا 30 دقيقه، باعث تسکين درد مي‌شود، ولي از قرار دادن مسکن روي دنداني که درد دارد، خودداري کنيد.

آجيلي که به مذاق دندان خوش نمي‌آيد

حفظ سلامت دندان‌ها بسيار باارزش‌تر از آن است که براي خوردن يک پسته دهان بسته، به جان دندان بيفتيد و آن را دچار آسيب کنيد!

به توصيه اين دندانپزشک، از شکستن پسته، فندق يا هر جسم سخت با دندان‌ها تحت هر شرايطي خودداري کنيد، بخصوص افرادي که پرکردگي زياد و وسيع دنداني دارند.

وي هشدار مي‌دهد: چنانچه به هر دليل، دندان دچار شکستگي شود، در صورت دسترسي نداشتن به درمانگاه‌هاي اورژانس يا شبانه‌روزي دندانپزشکي، مي‌توان يک مقدار پنبه را به صورت گلوله فشرده کرد و داخل حفره دندان و قسمت شکسته قرار داد تا از قرار گرفتن مواد غذايي و تحريک دندان جلوگيري شود . پيشنهاد مي‌شود اين گلوله‌ها پس از هر وعده غذا تعويض شود.

اگر قطعه‌اي از دندانتان شکست و جدا شد، پيش از شروع پوسيدگي در محل شکستگي، دندان را ترميم کنيد. براي اين منظور مي‌توانيد از دندانپزشک بخواهيد دندانتان را موقتا پانسمان کند تا بعد از تعطيلات توسط دندانپزشک خودتان، درمان ترميمي انجام شود.

پوست تخمه سمج

بهترين وسيله براي خارج کردن پوست تخمه يا هر ماده ديگري که در ميان دندان‌ها گير کرده باشد، استفاده از نخ دندان است و اين کار بايد چند بار تکرار شود تا جسم خارجي بيرون بيايد.

به گفته دکتر ياسيني براي خارج کردن پوست تخمه باقيمانده بين دندان‌ها بايد يک تکه از نخ دندان را در چند ناحيه نزديک به هم گره زد و ابتدا نخ را از ناحيه بدون گره بين دندان‌ها رد کرد. سپس قسمت‌هاي گره خورده نخ را از سمت گونه به خارج کشيد که اين کار باعث خارج شدن جسم مي‌شود، ولي به هيچ عنوان از سوزن يا چوب کبريت براي خارج کردن اين اجسام نبايد استفاده نشود، چون به نسوج دنداني صدمه مي‌زنند.

شکستن دندان کودک بازيگوش

شکستن دندان بچه‌ها هنگام بازي که ممکن است در تعطيلات نوروزي اتفاق بيفتد از اورژانس‌هاي رايج دندانپزشکي در اين ايام است. اگر دندان کودک از دهانش بيرون بيفتد، بايد آن را سريع برداشت و در يک ظرف شير پاستوريزه کم‌چرب قرار داد و اگر بيرون نيفتد، بايد از کودک خواست تا آن را در گوشه دهانش نگه دارد.

براي تميز کردن گردوخاک روي دندان هم کافي است آن را با آب بشوييد. يک قطعه گاز استريل روي محل دندان بگذاريد و پنج دقيقه فشار دهيد تا خونريزي قطع شود. بعد کودک را بسرعت به دندانپزشکي برسانيد. دندانپزشک مي‌تواند دندان را دوباره در محل مناسب بکارد و دندان را زنده نگه دارد. اگر کودک در کمتر از 30 دقيقه به دندانپزشکي برسد، احتمال موفقيت‌آميز بودن درمان، بالاي 90 درصد است.

مراقب پسته‌هاي دندان شکن باشيد

پسته‌ها و فندق‌هاي دربسته را با دندان نشکنيد. اين کار ممکن است باعث ترک خوردگي، لب پر شدن و حتي شکستن دندانتان شود. نشانه رايج ترک خوردگي در ميناي دندان، حساس شدن دندان به سرما و گرما و مواد غذايي شيرين است. نشانه ترک‌خوردگي عمقي‌تر هم اين است که وقتي دندان‌ها را روي هم فشار مي‌دهيد، دندان درد مي‌گيرد.

اگر به اين مشکل دچار شديد، در اولين فرصت به دندانپزشک مراجعه کنيد. معمولا مي‌توان ترک خوردگي ايجادشده در تاج دندان را بخوبي ترميم کرد، اما اگر ترک خوردگي در ريشه دندان باشد، معمولا قابل درمان نيست.

پيشگيري از درد دندان در سفر

- پيش از آغاز تعطيلات، سلامت دندا‌‌ن‌هايتان را بررسي کنيد. اين توصيه را افرادي که بهداشت دهان ضعيف و دندان‌هاي خراب دارند، بايد جدي بگيرند.

- پسته‌ها و فندق‌هاي دربسته را با دندان نشکنيد. اين کار ممکن است باعث ترک خوردگي، لب پر شدن و حتي شکستن دندانتان شود

- از جويدن خوراکي‌هاي سفت پرهيز کرده و از شکستن پسته و فندق در بسته بشدت خودداري کنيد.

- مسواک زدن در ايام عيد و سفرهاي نوروزي را فراموش نکنيد.

- افراد سالخورده‌اي که از دندان مصنوعي (دست دندان) استفاده مي‌کنند، شست‌وشوي دهان و دندان مصنوعي پس از خوردن غذا و خارج کردن و در آب گذاشتن دندان مصنوعي هنگام خواب را از ياد نبرند.

- باقي ماندن مواد قندي در ميان دندان‌ها مي‌تواند منجر به زدوده شدن مواد معدني ميناي دندان‌ها شود که مقدمه تخريب و پوسيدگي دندان ها است. خوردن غذا‌ها و مواد ترش، از مرکبات گرفته تا نوشابه اثر مشابه و حتي شديدتر روي دندان‌ها دارد.




منبع: jamejamonline.ir


http://www.CheKhabar.ir/News/60404/دندان درد در نوروز، دلايل و راه حل ها
بستن   چاپ