چگونه با خانه تکاني وسواسي خداحافظي کنيم؟
شنبه 28 اسفند 1395 - 2:00:02 PM
چه خبر - خانه تکاني وسواسي

زمستان از راه رسيده و نرسيده، استرس برخي خانم‌هاي خانه دار براي خانه‌تکاني نيز شروع مي‌شود. آنها دائماً به گوشه و کنار خانه زل مي‌زنند و فکر مي‌کنند زمان براي خانه تکاني کم دارند! آنها مضطربند که چگونه خواهند توانست به همه کارها برسند؟ تازه کارهاي معمول و نظافت روزانه هم که جاي خود دارد. به نظر شما اين رفتارها و افکار اين دسته از خانم‌ها طبيعي است؟ آيا مي‌توان به اين خانم‌ها که از چند ماه مانده به نوروز اضطراب خانه تکاني دارند، لقب وسواسي و افراطي داد؟

خانه تکاني عيد نوروز، سنتي قديمي و زيبا است که در دل خود فلسفه زيبايي را جاي داده اما برخي خانم‌ها – و حتي مردها- از اين سنت هيولاي وحشتناکي در ذهن خود ساخته‌اند که ديگر افراد خانواده را روزها و حتي شايد هفته‌ها با انواع کارهاي بيهوده درگير مي‌کنند و آنها را آزار مي‌دهند.

نرگس خداخاني، دراين باره مي‌گويد: برخي افراد از لحاظ شخصيتي بسيار حساس، منظم، دقيق و البته کمال‌گرا و انعطاف‌ناپذير هستند. براي هر کار و فعاليت و عملي قاعده‌هاي مخصوص به خود دارند و اتفاقاً استانداردهاي بالايي هم دارند. اين افراد معمولاً در حال کنترل و برنامه‌ريزي زودهنگام براي همه فعاليت‌ها هستند. اگر در اطراف خود چنين افرادي را مي‌بينيد احتمال اينکه آنها با چنين وسواس‌هايي داراي مشکل اختلال شخصيتي باشند، کم نيست.

اين روانشناس باليني در ادامه مي‌گويد: خانم‌هايي که مشکل اختلال شخصيت وسواس دارند چند ماه زودتر از ديگران به فکر خانه تکاني مي‌افتند مثلاً اگر همه، هفته اول و دوم اسفند تازه شروع به خانه تکاني مي‌کنند، اين دسته کارهاي خود را در آن زمان به اتمام رسانده‌اند هر چند باز هم به لحاظ ذهني فکر مي‌کنند به اندازه يک کوه کار نيمه تمام هنوز بر دوش آنها سنگيني مي‌کند و هيچ وقت از تميزي خانه و وسايل آن مطمئن نمي‌شوند، آنها براي خانه تکاني سراغ چندين کارگر مختلف براي کمک مي‌روند و دست آخر بعد از کلي وسواس، شايد يکي‌شان را انتخاب کنند، ولي مي‌بينيم که باز هم از کارش راضي نيستند و خودشان دوباره دست به کار تميز کردن و برق انداختن در و ديوارها مي‌شوند. او مي‌افزايد: اين حساسيت آزاردهنده معمولاً تنها به ايام نوروز و فرآيند خانه تکاني ختم نمي‌شود و دامنه قاعده‌ها، توقعات و بايدها و نبايدهاي اين افراد از نوع چيدمان وسايل خانه، خريد لوازم پذيرايي، نحوه پذيرايي و حتي نحوه لباس پوشيدن اعضاي خانواده و هماهنگي رنگ و نوع لباس تا فعاليت‌هاي کاملاً شخصي اعضاي خانواده هم مي‌رسد. خداخاني پيشنهاد مي‌کند که افراد وسواسي بهتر است، براي رهايي از اين شرايط آزاردهنده با مراجعه به روانشناس باليني از مشاوره‌ها و درمان‌هاي لازم بهره‌مند شده تا بقيه عمر بتوانند با آرامش خيال زندگي کنند.

خانه تکاني : از بيرون به درون

خانه تکاني را ديو ترسناکي نبينيد که بايد شکستش داد. خانه تکاني يعني يک شروع جديد که به دور از رفتارهاي وسواس‌گونه بايد آن را از بيرون به درون رساند. شايد آن خانه‌اي که بواقع بايد از غبار روزگار تکانده شود، خانه دل است.

خداخاني دنياي بيرون را نمادي از دنياي پيچيده درون مي‌داند و مي‌گويد: در طول چرخه يک سال با تغيير فصل‌ها و آمد و رفت انرژي‌هاي مختلف در خانه، رسوبات انرژي به دو طريق در خانه باقي مي‌ماند؛ يکي به شکل گرد و غبار و دوده و چربي روي مبلمان و اثاثيه و محل‌هايي که در دسترس تميزکاري‌هاي روزانه نيستند مي‌نشيند و ديگري به صورت غيرعيني که ناشي از اتفاقات جاري زندگي مثل جروبحث‌ها، گريه‌ها، دلشوره‌ها و اين قبيل احساسات بد در خانه‌اند. اگر در حال خانه‌تکاني هستيد زماني را هم به خانه تکاني خانه وجود اختصاص دهيد، فکر کردن به کارهايي که در يک سال گذشته انجام داده‌ايد، موفقيت‌هاي به دست آمده، اهداف احراز نشده، دلخوري‌ها و کدورت‌ها را شناسايي کنيد و يک دوش معنوي بگيريد. اين کار باعث مي‌شود همانند محيط خانه، فضاي جان شما هم از درون خانه تکاني شود.



منبع :

http://www.CheKhabar.ir/News/59792/چگونه با خانه تکاني وسواسي خداحافظي کنيم؟
بستن   چاپ