آتشفشان دماوند خاموش نيست
شنبه 28 اسفند 1395 - 11:57:43 AM
چه خبر -

آتشفشان دماوند که در شرق و نزديکي پايتخت قرار دارد خاموش نيست و نيمه فعال است. بررسي ها نشان داده است که فعاليت هاي آن يکسان نبوده در دوره هاي زماني مختلف شدت بيشتري مي‌گيرد. براي مثال آمار نشان مي دهد که حدود 10 سال پيش در محدوده زماني دو ساله اي فعاليت هاي دماوند، افزايش نسبي داشته است.

بر اساس استاندارهاي علمي جهان، دماوند بايد مطالعه و مورد پايش دائمي قرار گيرد زيرا تا کنون مطالعه جامعي در مورد اين آتشفشان از نظر آتشفشان شناسي صورت نگرفته است. از اينرو با شروع و مشاهده تغييرات در وضعيت آتشفشان نيمه فعال دماوند، بحث هايي را آغاز کرده است که به دليل کمبود اطلاعات موجود با حدس و گمان توام و باعث ايجاد جو رواني در ساکنان پايتخت شده است. پس لازم است مطالعه جامع در مورد ابعاد گوناگون اين آتشفشان انجام شده و بر اساس اطلاعات بدست آمده برنامه پايش دائمي آن آغاز گردد.

دکتر فريبرز مسعودي، استاد پترولوژي، دانشکده علوم زمين دانشگاه شهيد بهشتي ضمن اعلام آمادگي براي مطالعه و پايش دماوند اظهار کرده که آتشفشان دماوند خاموش نيست و نيمه فعال است. بررسي ها نشان داده که فعاليت هاي آن در بعضي دوره هاي مختلف شدت بيشتري دارد.

وي گفت: اين تغييرات با خروج بيشتر گازها از دهانه، زمين لرزه هاي متناوب و دما و گازهاي چشمه هاي آب گرم بروز مي کند. آمار نشان مي دهد که حدود 10 سال گذشته در محدوده زماني دو ساله فعاليت هاي دماوند افزايش نسبي داشته است.

بر اساس برخي از تحقيقات، در سال 2000 تعداد 500 ميليون نفر در معرض خطرات ناشي از فعاليت‌هاي آتشفشاني بوده‌اند و در پانصد سال گذشته بيش از 200000 نفر در اين رابطه جان خود را از دست داده اند. به طور متوسط 35 آتشفشان در سال فوران کرده و ساليانه 869 نفر از سال 1980 در اثر فعاليت هاي آتشفشاني کشته شده اند.

تعداد جمعيتي که تحت تاثير فعاليت هاي آتشفشاني قرا مي گيرند به طور متوسط 4080791 نفر در سال است. خسارت وارده نيز به طور متوسط 98992000 دلار در سال برآورد شده است. اين در حالي است که با رشد جمعيت و به علت جاذبه طبيعي و شرايط مناسب زيستي، سکونت در اطراف مناطق آتشفشاني بيشتر از قبل شده است.

به اين دلايل در اغلب کشورها آتشفشان هاي بزرگ به طور دائم پايش مي شوند و بررسي هاي لازم براي نوع خطر ممکن ايجاد شده توسط آتشفشان مشخص شده است. حتي در برخي مناطق ايستگاه‌هاي لازم براي پايش (مونيتورينگ) پيوسته تاسيس و تغييرات بوجود آمده را ثبت مي نمايند.

براي مثال مي توان به مراکز زير اشاره کرد:

Alaska Volcano Observatory (AVO)

California Volcano Observatory (CalVO)

Cascades Volcano Observatory (CVO)

Havaiian Volcano Observatory (HVO)

Yellowstone Volcano Observatory (YVO)

منبع: خبرآنلاين

http://www.CheKhabar.ir/News/59187/آتشفشان دماوند خاموش نيست
بستن   چاپ