مراقب ماهي هاي قرمز ناسالم باشيد
شنبه 28 اسفند 1395 - 9:59:14 AM
چه خبر -

يک فعال محيط زيست ضمن بررسي ابعاد اقتصادي، تاريخي و بهداشتي ماهي هاي قرمز، گفت: قبل از خريد ماهي قرمز از سلامت آنها مطمئن شويد

حسين عبيري گلپايگاني اظهار داشت: چند سالي است پيش از آغاز سال نو، موضوع ماهي سفره هفت سين به يکي از بحث انگيزترين موضوعات زيست محيطي در ميان فعالان محيط زيست تبديل شده است.

وي با اشاره به اينکه در حال حاضر در ميان فعالان محيط زيست و انجمن هاي دوستدار حقوق حيوانات دو نوع بحث در زمينه ماهي هاي قرمز مطرح است، گفت: جمعي از آنان اعتقاد جدي دارند که جاي ماهي قرمز سر سفره هفت سين نيست. تعداد زيادي از اين موجود کوچک در اسارت تولد مي يابند و در طول زندگي در تنگ اسير هستند و مرگ بسياري از آنها نيز غم انگيز است.

اين فعال محيط زيست افزود: جمعي ديگر از فعالان اعتقاد دارند که نگهداري ماهي قرمز و بعضي از حيوانات خانگي در منازل مي‌تواند باعث دوستي و الفت ميان کودکان و حيوانات شود و ما فعالان محيط زيست مي توانيم از اين طريق يعني حضور ماهي قرمز در ميان خانواده ها اعم از کودکان و بزرگسالان بياموزيم که چگونه دوستدار حقوق حيوانات باشند.

عبيري گلپايگاني با بيان اينکه برخي فعالان محيط زيست مخالف حضور تنگ ماهي در سفره هفت سين به بحث تاريخي اين موضوع اشاره مي کنند، گفت: اين فعالان اعتقاد دارند تا صد سال پيش در عيد نوروز اصلا ماهي قرمز سر سفره هفت سين ايرانيان جاي نداشت.

وي افزود: اين فعالان از نقاشي سفره هفت سين کمال الملک به عنوان يک سند گويا نام مي برند؛ زيرا از وجود ماهي قرمز سر سفره هفت سين اين نقاش بزرگ خبري نيست و آنان مي گويند که حتي در دوره قاجارنيز مردم در سفره هفت سين از ماهي قرمز استفاده نمي کردند و اين نشان مي دهد که ماهي قرمز در چند دهه اخير سر سفره هفت سين راه يافته است.

به گفته عبيري گلپايگاني، بررسي ها نشان مي‌دهد فقط در کشور چين مردم در مراسم عيد کشور خود از ماهي قرمز استفاده مي کردند و در پايان مراسم عيد نيز اين ماهي هاي کوچک را در آب هاي روان رها مي‌کردند، ولي از حدود هشتاد سال پيش همزمان با ورود چاي از چين به کشور ايران در جشن‌هاي نوروزي که يکي از اعياد مخصوص ايرانيان است استفاده از ماهي قرمز نيز شايع شده است.

اين فعال حوزه محيط زيست در ادامه به ابعاد بهداشتي ماهي قرمز پرداخت و گفت: ممکن است که در هنگام تکثير و پروش ماهي هاي قرمز از آب هاي آلوده و غير بهداشتي استفاده شود که عامل انتقال بيماري هاي ويروسي، انگلي و يا باکتري باشند و يا در هنگامي که زمان پرورش ماهي ها کامل شد و بايد براي فروش جابجا شوند در هنگام حمل و نقل و فروش به بدن ماهي ضربه زده شود که موجب مجروح شدن ماهي شود که در اين صورت به لحاظ بهداشتي مشکلاتي وجود دارد.

وي همچنين به بحث رواني استفاده از ماهي هاي قرمز اشاره و اظهار کرد: کودکان به علت روحيه عاطفي خود و از طرفي به علت حس کنجکاوانه خود دوست دارند با هر چيزي که در اطرافشان است مخصوصا با موجودات زنده بي آزار مانند ماهي قرمز، ارتباط برقرار کنند و چون طول عمر ماهي هاي قرمز در حالت معمولي به علت ندانستن شرايط نگهداري و حفاظت آنان در اکثر خانواده ها کوتاه است و چون آنان کم تجربه هستند و هنوز مفهوم مرگ موجودات زنده را نمي دانند، لذا در بعضي از کودکان اين آثار مرگ، مي تواند آثار بد روحي و رواني داشته باشد و در صورتي که کودکي با ماهي انس گرفته باشد و مرگ ماهي سفره هفت سين در جلو چشم ايشان اتفاق بيافتد، اين نوع مرگ مي تواند تا مدت ها در ذهن آنان باقي بماند که از نظر روحي و رواني به سلامت کودکان آسيب جدي وارد مي شود.

عبيري گلپايگاني با اشاره به بعد اقتصادي ماهي هاي قرمز گفت: با توجه به خريد و فروش ماهي قرمز در ايام اسفند ماه، فرض کنيد که حدود 10 ميليون خانوار ايراني ماهي قرمز بخرند و به طور ميانگين هر خانواده دو تا ماهي بخرد، حدود چند ميليارد تومان پول جهت خريد ماهي قرمز توسط مردم در سال هزينه مي شود که مبلغ چشمگيري است که متاسفانه اکثر اين ماهي ها تا پايان تعطيلات نوروزي زنده نخواهند ماند.

وي افزود: ماهي هاي قرمز کنار خيابان به علت اينکه يا در آب کلر دار قرار گرفته اند و يا در اثر ضربه هاي غير عادي که در هنگام جابجاي و جدا کردن آنها به بدنشان وارد مي شود، اکثرا سکته زده مي شوند. وي گفت، همچنين ريختن مواد غذائي چرب به درون تنگ ماهي و يا استفاده از آب کلر دار در هنگام تعويض آب ماهي و بازي و تماس کودکان با اين ماهي ها درست نيست و به خانواده ها توصيه مي شود که در هنگام خريد ماهي هاي قرمز سفره هفت سين از سالم بودن آنها اطمينان حاصل کنند.




منبع: isna.ir


http://www.CheKhabar.ir/News/58710/مراقب ماهي هاي قرمز ناسالم باشيد
بستن   چاپ