عادت هاي معمول، افزايش دهنده خطر سرطان معده
يکشنبه 22 اسفند 1395 - 1:04:58 AM
چه خبر - عادت هايي به خطرناکي سرطان معده

اگرچه اکثر سرطان هاي معده مربوط به هليکوباکترپيلوري و عوامل ژنتيکي است، اما برخي از اين نوع سرطان نيز به عادت‌ها و رفتارهاي روزانه ما مربوط مي شود. مصرف برخي مواد غذايي، نوشيدني ها، بهداشت نادرست زندگي و غيره جزو عواملي هستند که معده را به دردسر انداخته و حتي خطر بروز سرطان را افزايش مي دهند. در اين مطلب شما را با اين عوامل بيشتر آشنا مي کنيم.

ميل به کباب کردن مواد غذايي

زماني که مواد غذايي کباب مي شوند واکنش هاي شيميايي نيز شکل مي گيرد که باعث ايجاد رنگ قهوه اي شده و احتمالاً ترکيبات سرطان زا براي معده نيز توليد مي شود. بهتر است از قرار دادن مواد غذايي روي حرارت مستقيم آتش بپرهيزيد. چون حرارت مستقيم و دماي بالا باعث تشکيل ترکيبات سرطان زا در مواد غذايي مي شود. اگر علاقه زيادي به کباب کردن داريد بهتر است از کباب پزهايي استفاده کنيد که حرارت را به صورت عمودي به مواد غذايي مي رسانند. در اين صورت چربي مواد غذايي روي زغال و آتش نمي ريزد و به اين ترتيب خطر توليد هيدروکاربورها نيز کمتر مي شود.

زياده روي در مصرف سوسيس و کالباس

نتايج بررسي پژوهشگران نشان داده است گوشت هاي فراوري شده مانند سوسيس، کالباس و غيره مانند گوشت هاي قرمز و ماهي هاي دودي تحت اتهام بوده و مصرف آن‌ها به ميزان بيش از 50 گرم در روز خطر ابتلا به سرطان معده را افزايش مي دهند. گوشت هاي فرآوري شده و دودي حاوي ترکيبات سرطان زا هستند. نيتريت ها که براي نگهداري و رنگ صورتي اين مواد غذايي به کار برده مي شوند و يا هيدروکاربورهاي معطر براي گوشت هاي دودي، جزو اين ترکيبات سرطان زا محسوب مي شوند.

نوشيدني هاي خيلي داغ

نوشيدني ها داغ باعث آسيب دمايي به مخاط مري و بخش بالايي معده مي شوند. به همين دليل است که در برخي نواحي دنيا مانند آمريکاي جنوبي و به‌ ويژه آرژانتين که مصرف نوشيدني «ماته» رايج است ابتلا به سرطان معده بيشتر است. توصيه مي شود از مصرف نوشيدني هاي داغ خودداري کنيد.

مصرف زياد خيارشور، ترشيجات و غيره

نتايج بررسي هاي محققان کره اي نشان مي دهد که مصرف زياد مواد غذايي نگهداري شده در سرکه مانند خيارشور، ترشيجات و غيره باعث افزايش خطر ابتلا به سرطان معده و مري مي شود. البته خيارشور مسبب ابتلا به اين بيماري نيست. سرکه نيز به تنهايي باعث افزايش خطر ابتلا به سرطان معده نمي شود. بلکه مشکل از شيوه آماده کردن اين سبزيجات ناشي مي شود. در کشورهاي آسياي جنوب شرقي، مصرف سبزيجات تخمير شده رايج است. در واقع در اکثر اين کشورها سبزيجات در دبه هاي پر از آب شور يا سرکه به ترشي تبديل مي کنند. علاوه بر اين اسيداستيک (سرکه) تأثير پيشگيرانه سبزيجات از سرطان را از بين مي برد. توصيه مي شود در مصرف خيارشور، ترشيجات و به طور کلي سبزيجات تخمير شده زياده روي نکنيد.

مصرف زياد نمک

چيپس ها، سوسيس و کالباس، پنيرهاي شور، تخمه هاي شور و غيره جزو مواد غذايي پرنمک هستند. متأسفانه مواد غذايي شور باعث به خطر انداختن مخاط معده شده و نقش زيادي در ابتلا به سرطان دارند. البته هنوز به طور دقيق مشخص نشده است که نمک به تنهايي عامل ايجاد سرطان در معده مي شود يا اينکه عاملي است که در کنار هليکوباکتري (مسبب 80 درصد سرطان هاي معده) خطر ابتلا به سرطان را افزايش مي دهد. اما در هر حال به نظر مي رسد که نمک زمينه را براي انتشار و تکثير اين باکتري فراهم مي سازد.

به عقيده متخصصان بين مصرف نمک زياد و ابتلا به اين نوع سرطان ارتباط وجود دارد. نتايج بررسي ها نشان داده است که مصرف نمک بيش از 5 گرم در روز باعث افزايش 10 درصدي خطر ابتلا به سرطان معده مي شود. در کشوري مانند ژاپن که نمک زيادي در رژيم غذايي وجود دارد نيز ميزان سرطان معده به‌ شدت بالاست. محققان بر اين عقيده هستند که نمي توان ميزان بالاي سرطان ژاپني ها را به ژنتيک مربوط دانست چون ميزان ابتلا به اين سرطان در بين مهاجراني که در ايالات متحده آمريکا زندگي مي کنند بسيار کمتر است. براي پيشگيري از اين مشکل کافي است که مصرف مواد غذايي شور مانند چيپس ها، بيسکوييت هاي شور، غذاهاي کنسروي شور و غيره را کاهش داد. علاوه بر اين لازم است در حين آشپزي نيز از اضافه کردن نمک زياد به غذاهايتان خودداري کنيد.

عدم مصرف ميوه و سبزيجات کافي

اگر رژيم غذايي فاقد ميوه و سبزيجات کافي باشد خطر ابتلا به سرطان معده نيز افزايش پيدا مي کند. به نظر مي رسد که ميوه ها و سبزيجات تازه داراي اثرات پيشگيري کننده از سرطان معده هستند. در اين بين سبزيجات سفيد مانند گل کلم، تربچه، پياز، سير، کاسني فرنگي و غيره بيشترين تأثير را دارد. به نظر مي رسد ميزان بالاي ويتامين C موجود در اين مواد غذايي باعث اين تأثير به خصوص است.

مصرف الکل

الکل تأثير زيادي در آسيب مخاط گوارشي بخصوص مخاط مري و معده دارد. متأسفانه بدون پوشش محافظتي طبيعي اين نواحي، اسيدهاي گوارشي باعث آسيب زياد و تحريک بافت ها مي شود. به اين ترتيب نيز خطر ابتلا به سرطان معده در بين افرادي که نوشيدني هاي الکلي مصرف مي کنند بيشتر است.

مصرف دخانيات

مصرف دخانيات باعث آسيب به سلول هاي معده مي شود. چون دخانيات حاوي اثرات سمي است که با دود وارد بدن مي شود. از طرف ديگر نيکوتين تأثير زيادي در تحريک ترشحات گوارشي و اثرات منفي در مخاط معده داشته است. اين تأثير در صورت مصرف همزمان سيگار و الکل چند برابر مي شود. متخصصان حوزه سلامتي تأثير زيادي در پرهيز از مصرف نوشيدني هاي الکلي و همچنين دخانيات دارند.

عدم تحرک بدني

عدم تحرک بدني در بروز برخي از سرطان ها نقش دارد. متخصصان بر اين عقيده هستند که ورزش براي مقابله با سرطان مؤثر است البته به شرطي که با تغذيه سالم و سرشار از ميوه و سبزيجات تازه همراه باشد. بنابراين به نظر مي رسد داشتن سبک زندگي سالم يعني تغذيه متعادل، متنوع و درست به همراه ورزش منظم و سبُک روزانه بهترين راه براي پيشگيري از اکثر بيماري ها و سرطان ها از جمله سرطان معده است.




منبع: tebyan.net


http://www.CheKhabar.ir/News/57331/عادت هاي معمول، افزايش دهنده خطر سرطان معده
بستن   چاپ