موقع دندان درد چه قرصي بخوريم؟
شنبه 21 اسفند 1395 - 1:02:11 AM
چه خبر -

متخصص درمان ريشه دندان، آقاي دکتر علي مرسلي گفت: اگرچه با مراجعات دوره اي و معاينات منظم و افزايش بهداشت دهان و دندان ها، دندان دردهاي غيرقابل پيش بيني و ناگهاني نسبت به گذشته، ديگر کمتر براي مردم ممکن است پيش بيايد، اما دندان درد براي خيلي از مردم کماکان يک کابوس تلقي مي شود.

بهترين و موثرترين روش، خلاصي از دندان درد مراجعه به دندان پزشک است. تمام درمان هاي خانگي سنتي يا مدرن، دارويي و... در بهترين حالت مي توانند به طور موقت درد شما را براي مدت محدود تسکين دهند. تازه اگر بتوانند درد حاد شما را تسکين دهند، علت درد، سر جاي خود باقي مي ماند و شما بايد به دندان پزشک مراجعه کنيد تا علت درد را برايتان رفع کند، اما در مواردي که واقعا به دندان پزشک دسترسي نداريد، بهترين راه تسکين درد درمان هاي دارويي است که البته ملاحظات خودش را دارد. لازم به ذکر است که درمان هاي سنتي شايد به اندازه درمان هاي دارويي در تسکين درد درمان موثر نباشند.

اما داروهاي موثر بر دندان درد کدام اند؟

ايبوپروفن

ايبوپروفن (با نام هاي تجاري midol ib, genpril, advil, smart sense, proprinal, motrin ib) يکي از موثرترين و در دسترس ترين داروهاي تسکين دندان درد است. اين دارو در بيشتر موارد در صورت مصرف درست مي تواند دندان درد شما را تسکين دهد طوري که به داروي ديگري نياز نداشته باشيد. ايبوپروفن در 2 دوز 200 و 400 ميلي گرم در بازار دارويي ايران موجود است.

اين دارو بدون نسخه در ايران و بيشتر کشورها قابل تهيه است و اگر منع مصرفي براي اين دارو نداشته باشيد (مثلا خونريزي گوارشي، مشکلات قلبي مانند انجام جراحي باي پس قبلي اخير و وجود حساسيت دارويي شناخته شده به اين دارو و...) مي توانيد آن را براي دندان درد خود استفاده کنيد. شکل ژلاتيني کپسولي اين دارو (با نام ژلوفن در ايران شناخته شده) جذب گوارشي راحت تري نسبت به قرص دارد.

کتوپروفن دارويي هم خانواده با ايبوپروفن است که اثر قوي اي بر تسکين دندان درد دارد ولي در حال حاضر در بازار ايران به طور عمومي وجود ندارد. پيروکسيکام و کتورولاک در بازار ايران موجود است. کتورولاک از جمله داروهاي اين خانواده است که شکل تزريقي آن هم در بازار وجود دارد.

آسپرين

در مواردي غير از کشيدن دندان يا جراحي در ناحيه دهان، آسپرين ساده داروي خوبي براي تسکين دندان درد است. آسپرين ضددرد و ضدالتهاب خوبي است و آثار جانبي کمي دارد. براي دندان درد کودکان نبايد آسپرين تجويز شود. آسپرين تشکيل لخته را در خون به تاخير مي اندازد و بيماراني که مشکلاتي مانند خونريزي يا زخم هاي گوارشي دارند نبايد از آن استفاده کنند.

استامينوفن

استامينوفن از داروهاي موثر بر درد است. استامينوفن با نام paracetamol هم در دنيا معروف است. هرچند خاصيت ضددردي دارد ولي خاصيت ضدالتهابي شناخته شده اي ندارد. استامينوفن بيشتر در ترکيب با ساير داروهاي ضددرد تجويز مي شود. در خانم هاي باردار هم استامينوفن ضددرد خوبي در تمام مراحل بارداري تلقي مي شود. زياده روي در مصرف استامينوفن و تجاوز از دوز مجاز دارو مي تواند مشکلات کبدي شديدي ايجاد کند.

آنتي بيوتيک ها

آنتي بيوتيک ها به طور مستقيم اثري روي دندان درد ندارند. بعضي از افرادي که دچار دندان درد مي شوند به خيال اينکه عفونت دندان وجود دارد و عامل درد است، سرخود آنتي بيوتيک مصرف مي کنند. در حالي که مصرف آنتي بيوتيک به تنهايي کمکي به کاهش درد نمي کند. در مواقع تورم و تب، آنتي بيوتيک ها ممکن است در کنترل علائم با کاهش فشار بافتي کمک کننده باشند، ولي آنتي بيوتيک هايي مانند آموکسي سيلين اثر ضددردي ندارند.

ضددردهاي مخدر

معروف ترين ضددرد مخدر کديين است که در بازار ايران به صورت ترکيبي وجود دارد. ضددردهاي مخدر عوارض جانبي زيادي دارند و استفاده از آنها براي دندان درد توصيه نمي شود. در برخي کشورها ضددردهاي ترکيبي قوي تري حاوي مخدرهايي مانند اکسي کدون هم براي دندان درد تجويز مي شود که در ايران اين داروها فعلا براي تجويز دندان پزشکان در دسترس نيست. ترامادول و مخدرهاي صناعي از اين قبيل نبايد براي دندان درد استفاده شوند.

مفناميک اسيد

معلوم نيست دقيقا چرا مفناميک اسيد به عنوان داروي تسکين دندان درد ميان عامه مردم مطرح شده است. قضيه اين است که حتي متاسفانه برخي از داروخانه ها هم براي دندان درد به جاي ايبوپروفن که داروي موثرتري براي تسکين دندان درد است، مفناميک اسيد مي دهند.

مفناميک اسيد و ايبوپروفن از يک خانواده هستند ولي اثر ايبوپروفن در تسکين دندان درد بهتر است و مفناميک اسيد بيشتر در دردهاي عادت ماهيانه، ميگرن و... تجويز مي شود.

مسکن هاي ترکيبي

داروهاي ترکيبي ضددرد اغلب حاوي ايبوپروفن، استامينوفن و کافئين هستند که در درمان دندان درد موثر شناخته مي شوند. اين داروها اغلب به شکل کپسول و با نام هاي تجاري مانند نوافن، آسيفن، مگافن و... عرضه مي شوند ولي اغلب ترکيبات يکساني دارند. ترکيب استامينوفن و کديين هم در بازار ايران وجود دارد که بدون نسخه در حال حاضر از داروخانه ها قابل تهيه است.

در کشورهاي ديگر داروهاي ترکيبي ضددرد متنوعي که حاوي اکسي کدون (ضددرد مخدر) هستند، وجود دارند. هرچند داروهاي ترکيبي در تسکين دندان درد تاثير خوبي نشان داده اند ولي در مصرف آنها بايد احتياط بيشتري نشان داد زيرا احتمال حساسيت با عوارض ناخواسته با افزايش تعداد ترکيب هاي دارو ممکن است افزايش يابد.

کورتون ها

دگزامتازون و بتامتازون از جمله داروهاي کورتوني هستند که متاسفانه در کشور ما مصرف و حتي تجويز آنها بيش از حد لازم است که براي سلامت زيانبار است. براي دريافت کورتون از داروخانه تجويز پزشک ضروري و فروش آنها بدون نسخه ممنوع است. کورتون هايي مانند دگزامتازون در دندان هاي معمولي نبايد استفاده شوند. اثر اين داروها بيشتر ضدالتهابي است. اين داروها اصلا در خط اول و دوم تجويز دندان پزشکان نيستند و بهتر است تا جايي که ممکن است از آنها براي تسکين دندان درد استفاده نشود.




منبع: bartarinha.ir



http://www.CheKhabar.ir/News/56935/موقع دندان درد چه قرصي بخوريم؟
بستن   چاپ