مراقب خراش گربه باشيد، قابل توجه گربه داران
دوشنبه 16 اسفند 1395 - 12:38:28 PM
چه خبر - بيماري خراش گربه چيست

بدون شک مهرباني با حيوانات و ابراز محبت به آنها از طريق نوازش کردن يا غذادادن، رفتار و منش پسنديده‌اي است که بايد در نهاد هر انساني با روان سالم و پاک وجود داشته باشد، اما توجه به سلامت و بهداشت فردي نيز بويژه در ارتباط با حيوانات، چه خانگي و چه غير خانگي بايد هميشه مورد توجه قرار بگيرد . تقريبا نيمي از گربه‌ها حتي گربه‌هاي خانگي که به ظاهر تميز هستند، حامل باکتري «بارتونلاهنسلا» هستند که در گربه بيماري ايجاد نمي‌کند، ولي اگر باکتري وارد بدن انسان شود، باعث بروز بيماري خواهد شد؛ بيماري‌اي که با عنوان خراش گربه شناخته مي‌شود.

جالب آن که محققان آمريکايي در مطالعات اخير خود روي بيماري‌هاي منتقل شونده از حيوانات ‌به انسان‌ نسبت به اين بيماري هشدار داده و گفته‌اند «نوازش يک بچه گربه مي‌تواند شما را بکشد.» حتي اين پژوهشگران تاکيد کرده‌اند دامنه و تاثير اين بيماري کمي بزرگ‌تر از آن چيزي است که تاکنون تصور مي‌شده است.

واقعا خطر ابتلا به اين بيماري خراش گربه تا چه اندازه جدي و خطرناک است؟

دکتر محمدرضا شيرزادي، رئيس اداره بيماري‌هاي مشترک بين انسان و دام وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکي در اين‌باره با بيان اين که 60 درصد از بيماري‌هاي عفوني و 70 درصد از بيماري‌هاي نوپديد، بيماري‌هاي قابل انتقال از حيوان به انسان هستند، مي‌گويد: اصولا کساني که حيوان در منزل نگه مي‌دارند يا به نوعي با حيوانات در ارتباط هستند بايد از سلامت حيوانشان اطمينان داشته باشند. چنين اطميناني فقط با رعايت يکسري نکات بهداشتي ممکن است . وي تاکيد کرد حيوانات خانگي بايد به طور مداوم توسط دامپزشک معاينه شوند و در موارد لازم، واکسن و دارو دريافت کنند. بي‌شک برخي داروها براي سلامت حيوان داده مي‌شود و برخي هم براي پيشگيري از بيماري‌هايي که ممکن است از حيوان به انسان منتقل شود.

بيماري باکتريايي در پنجه گربه

باکتري عامل بيماري خراش گربه (بارتونلاهنسلا) توسط حشره کک منتقل مي‌شود و از طريق ليس زدن از دهان به پنجه‌هاي گربه منتقل مي‌شود. دکتر شيرازي با بيان اين مطالب مي‌افزايد: به اين ترتيب ممکن است بيماري با ايجاد خراش از طريق پنجه‌هاي گربه يا گاز گرفته شدن، به انسان منتقل شود که با علائمي چون بزرگ شدن غدد لنفاوي، تب و لرز يا عفوني شدن محل زخم بروز پيدا کند. جالب آن که باکتري اين بيماري خود گربه را دچار بيماري نمي‌کند، بلکه در بزاق حيوان زندگي مي‌کند تا از راه خراش يا گازگرفتن بخصوص از طريق بچه گربه‌ها به انسان منتقل شود . بررسي‌ها نشان داده است انتقال اين بيماري در بيش از 90 درصد موارد در اثر پنجه زدن و گاهي ليس زدن بچه گربه به بدن کودک اتفاق مي‌افتد و گاهي نيز توسط سگ‌ها يا خار و تراشه‌هاي چوب که با سگ و گربه در ارتباط بوده منتقل مي‌شود.

عوارض کم‌خطر و خطرناک خراش گربه

بيماري خراش گربه که از طريق چنگ زدن، گاز گرفتن و ليس زدن پوست انسان توسط گربه ايجاد مي‌شود با عوارضي چون بروز تب دوسه روزه و تورم غدد لنفاوي در اطراف ناحيه زخم همراه است .

کودکان به‌دليل اين که تماس بيشتري با گربه‌ها دارند بيشتر به اين بيماري مبتلا مي‌شوند. بيماري به درمان دارويي نياز ندارد، ولي اگر علائمي مانند آنفلوآنزا، تب شديد، تهوع و استفراغ، ضعف و کاهش اشتها، تورم غدد لنفاوي همراه با درد شديد و دانه‌هاي ريز پوستي در بيمار ايجاد شود، حتما نيازمند درمان است. بيماري خراش گربه بندرت ممکن است اندام‌هاي حياتي مانند قلب و کليه‌ها را گرفتار کند، ولي در افراد دچار نقص سيستم ايمني، بيماري ايدز، ديابت و... علائم خطرناکي ايجاد مي‌کند. تست‌هاي آزمايشگاهي مي‌تواند ابتلا به اين بيماري باکتريايي را تاييد کند.

دستتان را پس از نوازش حيوان بشوييد

به گفته رئيس اداره بيماري‌هاي مشترک بين انسان و دام وزارت بهداشت، خطر انتقال بيماري‌هاي انگلي نيز علاوه بر بيماري‌هاي باکتريايي توسط حيوانات خانگي و بويژه گربه‌ها به انسان وجود دارد. گربه‌ها مي‌توانند ناقل عفونت‌هاي انگلي گوارشي، کک يا گال به انسان بوده يا عفونت باکتريايي داشته باشند. بي‌شک پيشگيري از ابتلا به اين نوع آلودگي‌ها از طريق رعايت احتياط‌هاي بهداشتي و از همه مهم‌تر شست‌وشوي مکرر دست‌ها بويژه پس از نوازش حيوان و پيش از غذا خوردن ممکن است.

وي تاکيد مي‌کند: به حيوانات خانگي هرگز نبايد اجازه داد روي ميز غذاخوري يا سفره بروند. همچنين افراد نبايد حيوانات را کنار خود بخوابانند. براي پيشگيري از عفونت‌هاي انگلي هم بايد به حيوانات داروي ضد انگل داده شود .

دامپزشک بايد سلامت حيوان را تاييد کند

نکته مهم در مورد بيماري خراش گربه، آلوده بودن بزاق حيوان به باکتري عامل بيماري است. با وجود آن که حيوانات براي تميز کردن خودشان بدن و دست و پايشان را ليس مي‌زنند. اما هيچ‌گاه نبايد به تميز بودن آنها اعتماد کرد و خانواده‌هايي که گربه نگه مي‌دارند حتما بايد گربه را به دامپزشک نشان دهند و از تميز بودن آن مطمئن شوند.

اگر گربه شما را چنگ انداخت چه بايذ کرد

اگر دچار خراش پوستي در اثر حمله گربه شديد، اولين و بهترين کار شستن بلافاصله ناحيه زخم با آب و صابون است.

در صورتي که محل زخم عميق است حتما بايد به پزشک مراجعه کنيد، چون زخم‌هايي که عميق هستند نياز به مصرف آنتي‌بيوتيک و پيگيري دقيق‌تري دارند.

پنجه گربه ممکن است به خاک هم آلوده باشد. احتمال دارد ميکروب کزاز در خاک وجود داشته باشد. در اين مواقع بايد مطمئن شويم بيمار طي چند سال اخير واکسن دريافت کرده است و اگر واکسيناسيون انجام نشده بود لازم است واکسن کزاز يا حتي ايمونوگلوبين کزاز تزريق شود.

محققان ساده‌ترين راه براي جلوگيري از بيماري خراش گربه را حمام آب و سرکه براي حيوانات خانگي مي‌دانند .




منبع: jamejamonline.ir


http://www.CheKhabar.ir/News/56057/مراقب خراش گربه باشيد، قابل توجه گربه داران
بستن   چاپ