در اين هواي آلوده ماسک نزنيد!!!
دوشنبه 16 اسفند 1395 - 11:37:16 AM
چه خبر - ماسک بزنيم يا نزنيم ؟

هواي کلان شهرهاي کشورمان چند سالي است که مُخل حيات شده و به دليل وجود آلاينده ها روزهاي نفس گيري را تجربه مي کند. درکنار تصميماتي که در سطح کلان کشور براي مقابله با اين مشکل اتخاذ مي شود عده اي نيز توصيه هايي از جمله استفاده از ماسک دارند.

آلودگي هوا عبارت است از وجود هر نوع آلاينده اعم از جامد، مايع و گاز در هوا به طوري که کيفيت زندگي را براي انسان و ديگر جانداران به خطر اندازد. آلودگي هوا معضلي است که با صنعتي شدن جوامع ظهور يافته، تقريبا در تمام فصول سال شاهد آن هستيم، اما اين مقوله درفصل سرما و کاهش نزولات جوي و نبود وزش باد، بيشتر نمايان مي شود.

با افزايش آلودگي هوا درشهرها و به ويژه شهرهاي بزرگ مثل تهران، اولين راه حلي که به ذهن هر فرد براي تردد درمحيط هاي بازمي افتد استفاده از ماسک است، اما اين روزها ديده شده که افراد، عليرغم استفاده از ماسک، باز احساس تنگي نفس، سردرد و حالت تهوع مي کنند.

دکترمصطفي قانعي فوق تخصص ريه و دبيرستاد ويژه توسعه زيست فناوري معاونت علمي و فناوري رياست جمهوري، درباره استفاده از ماسک هاي معمولي درشرايطي که هواي کلان شهرها برپاشنه آلودگي مي چرخد، گفت: اين ماسک ها فقط ذرات بالاي 10 ميکرون رو به دام مي اندازد که خود بيني هم اين کار را مي کند. اما گازهاي آلاينده از ماسک هاي معمولي عبور مي کند و تاثيري براي جلوگيري از ورود هواي آلوده به ريه ها ندارند. وقتي که حرف از آلودگي هوا مي شود منظورمان از آلودگي ها شامل ذرات معلق و گازها است، ذرات معلق شامل ذرات زير10 ميکرون، زير5 ميکرون و سه ميکرون است.

بخش دوم از آلاينده هاي هوا مربوط به آلاينده هايي گازي شکل مانند ازون، منوکسيدکربن، کربن دي اکسيد، سولفوردي اکسيد است. وقتي از ماسک استفاده مي کنيم گازهايي که آلاينده و مضر هستند از ماسک عبور مي کنند، اما بعضي از ذرات معلق بستگي به قدرت نفوذ ناپذيري ماسک ازآنها عبور نمي کنند.

وي با اشاره به اينکه براي جلوگيري از ورود گازهاي آلاينده به ريه نياز به ماسک هاي خاص که از کربن اکتيو درست شده، مي باشد، گفت: اين ماسک ها درزمان جنگ براي جلوگيري از ورود گازهاي شيميايي به ريه استفاده مي شد و اکنون دربرخي ازمحيط هاي خاص وصنعتي استفاده مي شود. هنگام استفاده ازماسک نبايد راهي براي نفوذ يا ورود مستقيم هواي آلوده به ريه وجود داشته باشد و بايد هوا ازطريق ماسک فيلتر شده و به درون ريه راه يابد. اما ماسک هاي موجود دربازار برروي صورت به طور کامل قرار نمي گيرد و راه عبور هوا از بالا و کناربيني باز و فقط جلوي دهان بسته است.

فوق تخصص ريه درخصوص عملکرد ماسک هاي نانويي و فيلتردار نيز گفت:فيلترکردن ذرات معلق بسته به قدرت نفوذ ناپذيري ماسک دارد. در حال حاضر برروي ماسک ها مشخصات قدرت نفوذ ناپذيري ماسک ها مشخص شده است، آنچه به عنوان ماسک هاي معمولي مردم استفاده مي کنند، فقط ذرات معلق بزرگ و گردو غبار از آن ها رد نمي شود، اما ماسک هاي نانويي در مقياس با ماسک هاي معمولي مي توانند بعضي از ذرات کوچک را نيز فيلتر کند. حتي ماسک هاي نانويي و فيلتردار نيز قادر به تصفيه گازها نيستند و فقط مي توانند ذرات معلق هوا را تصفيه کنند.

تنها راه حفظ سلامتي در شرايط آلودگي هوا، کم کردن مواجه با آلودگي است يعني فرد از خانه بيرون نيايد و اگر براساس شرايطي مجبور به بيرون آمدن از خانه است، درمناطقي که اعلام مي شود بالاترين آلودگي را دارد وارد نشود و اگر وارد شد تلاش کند تعداد نفسي که مي کشد کمتر باشد و حرکت سريع نداشته باشد.




منبع:irna.ir



http://www.CheKhabar.ir/News/55971/در اين هواي آلوده ماسک نزنيد!!!
بستن   چاپ