علت درد کف پا و درمان آن
دوشنبه 16 اسفند 1395 - 11:32:50 AM
چه خبر - علل درد کف پا

- التهاب فاشيا: شايع ترين علت ايجاد کننده ي درد کف پا، التهاب نوعي بافت همبند است که در اين ناحيه قرار گرفته است و در اصطلاح پزشکي به آن فاشيا گفته مي شود.

- آرتروز، نقرس و استئوآرتريت: مفاصل موجود در کف پا، نسبت به اين بيماري ها آسيب پذيرند.

- بيماري پارکينسون: اين بيماري که کنترل عضلات را دشوار مي کند، روي کف پا نيز اثر خواهد گذاشت.

- فشار خون بالا: به علت تراکم مايعات در بدن، کف پا متورم مي شود.

- چاقي مفرط: وزن زياد، فشار مضاعفي روي کف پا وارد مي کند.

- پوکي استخوان: با از دست رفتن توده استخواني در قسمت کف پا، درد ايجاد مي شود.

- حاملگي: اضافه وزن در اين دوران به کف پا فشار وارد مي کند.

- بيماري کليه، سکته قلبي و کم کاري تيروئيد: تمامي اين اختلالات که باعث تراکم مايعات در بدن مي شود، در ناحيه کف پا درد ايجاد مي کنند.

- پيري: در برخي افراد با بالا رفتن سن، کف پاها پهن تر و باعث بروز درد در اين ناحيه مي شود.

علائم درد کف پا

درد ممکن است در يک محل مشخص احساس نشود. ممکن است درد در زير پاشنه، پشت پا يا در مچ پا احساس گردد. اما اگر درد به قسمت جلوي پا، پنجه ها و يا به ساق پا انتشار پيدا کند ممکن است آسيب نخاع کمري مطرح باشد.

درد در اوايل صبح و با گذاشتن پا روي زمين بدتر شده و پس از يک دوره استراحت بهتر مي شود، اما معمولا در طول روز و با حرکت بيشتر پاها درد بهتر مي شود. ماهيت درد حالت کششي و از هم گسيختگي دارد.

موقع خم کردن مچ پا به بالا (حرکت دورسي فلکشن)، به علت ايجاد کشش در بافت همبند کف پا (فاشيا) درد ايجاد مي شود. معمولا تورم وجود ندارد يا کم است.

عوامل افزايش دهنده خطر ابتلا به درد کف پا

- اضافه وزن

- بي تحرک بودن فرد

- راه رفتن مکرر روي سطوح سفت

- پوشيدن کفش تخت

تشخيص علت درد کف پا

تشخيص معمولا باليني و از طريق معاينه پزشکي است، اما ممکن است در مواردي نياز به انجام راديوگرافي، ‌آزمايش خون و يا آزمايشات عصبي باشد. اگر پس از سه ماه درمان، مشکل برطرف نشود، در مواردي سونوگرافي و يا ام.آر.آي ممکن است تجويز شود.

درمان درد کف پادرمان به شدت علائم بستگي دارد.

در موارد خفيف: آموزش به منظور کاهش فشاري که بر پاها وارد مي شوند، کاهش وزن و عدم فعاليت بر روي سطوح سخت، کفي طبي و مناسب کفش، تمرينات کششي غير فعال، استفاده از سرما و گرما، ماساژ مالشي کف پا و داروهاي مسکن توصيه مي شوند.

در موارد درد با شدت متوسط : در اين موارد ممکن است فرد به سطوح تخصصي تر ارجاع داده شود. علاوه بر درمان هاي فوق ‌فيزيوتراپي، تزريق داروهاي بي حس کننده و ضد التهاب،‌ آتل شبانه از جنس سخت و آتل غير ثابت هنگام راه رفتن استفاده مي شوند.

در موارد شديد و يا مواردي كه به درمان پاسخ نمي دهند: ارجاع به سطوح فوق تخصصي و ارزيابي مجدد براي بررسي عامل ايجاد كننده درد و در مواردي جراحي توصيه مي شود.

درمان هاي خانگي درد کف پا

ارتز و کفي : جهت حمايت از کف پا و پايداري پاشنه پا، استفاده از ارتز يا کفي مي تواند بسيار مؤثر باشد.

ساپورت کف پا : ساپورت‌هاي مخصوص کف پا در کاهش درد و ناراحتي موثرند. البته از آنجايي که شکل و ارتفاع ساپورت بايد متناسب با نوع و ارتفاع قوس کف پا باشد، حتماً نوع قوس کف پا (کم، متوسط يا زياد) را قبل از خريد ساپورت به درستي تعيين کنيد.

تقويت عضلات : تمرين‌هاي مخصوص تقويت عضله تيبياليس خلفي و کشش تاندون آشيل را انجام دهيد. اين دو عضله، نقش کليدي در کاهش درد پا دارند.

کفش مناسب : کفش و کفي آن با توجه به سبک زندگي هر فرد بايد هم متناسب با فعاليت‌هاي روزانه (مانند وظايف شغلي) و هم متناسب با فعاليت‌هاي شديدتر مانند دويدن يا انواع ورزش‌ها باشد.

استفاده از محافظ (اسپلينت) شبانه : محافظ‌ شبانه با نگه داشتن عضلات در موقعيت مناسب و تقويت آنها در زمان استراحت، فشار روي قوس کف پا را کاهش مي‌دهد.

سرما درماني : ماساژ کف پا، بستن و انواع روش‌هاي سرمادرماني به کاهش درد و ناراحتي کمک مي‌کند.

نرمش و حرکت‌هاي اصلاحي : پزشک گاهي براي افزايش قدرت و پايداري ناحيه آسيب ديده و همچنين اصلاح عضله‌هاي فاقد تعادل، دستور انجام نرمش و حرکت‌هايي معين مي‌دهد. حرکت‌هاي مخصوص افزايش انعطاف‌پذيري، طول عضله را افزايش مي‌دهند و يا آن را در حد مناسب نگه مي‌دارند. انعطاف‌پذيري بيشتر به معناي داشتن عضله‌اي قوي‌تر است که احتمال آسيب ديدن آن کمتر است.

به عنوان مثال روي صندلي بنشينيد و توپ گلف را زير برجستگي کف پاي راست قرار دهيد. توپ گلف را با کف پا به گونه‌اي بغلتانيد که در امتداد کف پا از برجستگي کف پا تا پاشنه حرکت کند. اين حرکت را دو دقيقه ادامه دهيد. بايد در سراسر کف پا احساس مالش داشته باشيد.

سعي کنيد توپ را رو به بالا و پايين و به صورت دايره‌اي حرکت دهيد تا اثر مالش افزايش يابد. اين حرکت را دو دقيقه براي پاي چپ نيز تکرار کنيد.

توصيه هايي براي مراقبت از کف پا

- به طور منظم کف پاي خود را از نظر بريدگي، زخم و ... بررسي کنيد تا در صورت بروز مشکل به موقع متوجه شويد.

- کفش هايي راحت و به اندازه انتخاب کنيد.

- ناخن هاي انگشتان پا را کوتاه کنيد. ناخن هاي بلند به جوراب گير مي کنند و يا به علت تماس با نوک کفش، باعث ايجاد درد خواهند شد. البته بهتر است ناخن ها را از ته کوتاه نکنيد.

- رعايت بهداشت پا، با شستن کف پا و بين انگشتان مانع به وجود آمدن هر نوع عفونت قارچي خواهد شد.

- جوراب بپوشيد. در صورت استفاده از کفش هاي جلو بسته هميشه جوراب بپوشيد تا نوک انگشتان به نوک کفش ماليده نشوند.

- هر چه قدر که مي توانيد کف پاي خود را ماساژ و کش دهيد. اين امر مانع از ورم کف پا مي شود.

- عصرها براي خريد کفش برويد. هنگام ظهر، کف پا به علت متورم شدن به بزرگ ترين اندازه خود مي رسد.

- کفش پاشنه بلند نپوشيد. پاشنه هاي بيشتر از 3 سانتيمتر براي سلامت پا مضرند. جابجايي وزن روي انگشتان پا به هنگام راه رفتن و يا ايستادن مي تواند علاوه بر ايجاد درد فراوان، آسيب دائمي به همراه داشته باشد.




منبع: tebyan.net


http://www.CheKhabar.ir/News/55949/علت درد کف پا و درمان آن
بستن   چاپ