فاطمه معتمدآريا: انگار براي نسل جوان هيچ اميدي درباره هيچ چيز وجود ندارد!
دوشنبه 16 اسفند 1395 - 11:02:32 AM
چه خبر - گفت و گو با فطمه معتمد آريا

هرکتاب فرشته سه سال است اقدام به برگزاري جايزه ادبي هنري فرشته مي‌کند. جايزه‌اي که در نخستين دوره تنها در بخش داستان‌نويسي برگزار شد و در دوره دوم علاوه بر داستان‌نويسي از علاقمندان به عکاسي هم دعوت به عمل آورد و در دوره سوم در بخش داستان و فيلم درحال برگزاري است. به اين بهانه گفت‌وگويي داشتيم با فاطمه معتمدآريا که از دوره اول تا دوره سوم در بخش هيئت انتخاب داستان حضور داشته است.

باتوجه به اينکه جشنواره‌هاي مختلفي توسط نهادهاي دولتي يا غيردولتي با موضوعات مختلف در کشور برگزار مي‌شود، برگزاري جايزه فرشته توسط شهرکتاب فرشته را چگونه تحليل مي‌کنيد؟
جايزه فرشته اتفاقي تازه و متفاوت در ميان همه جشنواره‌هاي ديگر است و مهمترين ويژگي آن امکاني‌ست که براي عرضه آثار خوانده و ديده نشده فراهم کرده و زمينه‌ساز بروز استعدادهاي نو در زمينه ادبيات است و به نظرم درنهايت کاري‌ست ريشه‌اي و بنيادي که به غناي ادبي کشور و فرهنگ نوشتن و مطالعه بسيار کمک خواهد کرد.

اما در اين ميان تفاوتي ميان جايزه فرشته و چنين جوايزي وجود دارد. چنين جوايزي درخصوص آثار ادبي چاپ شده برگزار مي‌شدند اما در جايزه فرشته داوري‌ها بر آثار ادبي است که هنوز به چاپ نرسيده‌اند.
البته اين تفاوت وجود دارد چون هدف‌ها متفاوت است. هدف اين جايزه قبل از داوري در مورد آثار چاپ شده ترغيب به نوشتن درباره يک موضوع خاص توسط افراد مختلف با نگاه‌هاي متفاوت و در نهايت کمک به کشف و رشد و تربيت نويسندگان جديد است.

جايزه فرشته چه زماني و چگونه مي‌تواند تاثيرگذارتر بوده و نقش موثرتري ايفا کند؟
اگر هدف جايزه فرشته تشويق به نوشتن و پرورش نسلي از نويسندگاني‌ست که آثارشان امکان خوانده شدن نداشته است به نظرم اين تاثير را داشته است و تبليغ وسيع تر بويژه براي حضور نويسندگاني از شهرهاي کوچک و يا از قوميت‌هاي مختلف مي‌تواند به اثر گذاري بيشتر آن کمک کند.

باتوجه به اينکه جايزه فرشته در اين سه دوره‌اي که از عمرش مي‌گذرد، بخش‌هاي جانبي چون عکس و فيلم کوتاه را نيز در نظر گرفته است، آيا تجربه شاخه‌هاي ديگر هنر در کنار بخش اصلي اتفاق مثبتي است يا ممکن است اين مسابقه را دچار انحراف کند؟
ديدگاه و ترجيح شخصي من اين است که به هر کدام از اين موارد جداگانه و مستقل نگاه شود مواردي مثل عکس يا فيلم کوتاه نمي‌توانند بخش جنبي باشند. مثلا جايزه فرشته عکس يا جايزه فرشته فيلم کوتاه و يا فرشته ادبيات. هرکدام مي‌توانند عناوين خوب و اصلي براي اين رويداد باشند.

باتوجه به اينکه شما در سه دوره اخير از اعضاي هيأت انتخاب بخش داستان بوديد، آثار رسيده و نگاه نسل جديد به اين موضوع را چگونه ارزيابي مي‌کنيد؟
از ميان صدها نوشته‌اي که در هر دوره مي‌خوانيم آثار محدودي دقيقا مرتبط با موضوع اعلام شده هستند و اين يکي از نکات ضعف آثار است البته برخي از داستان‌ها بسيار زيبا هستند، و با دقت نوشته شده‌اند اما ارتباطي با موضوع تعيين شده از سوي جايزه فرشته ندارند به نظرم تفهيم و تصريح اين موضوع از طرف برگزارکنندگان خيلي مهم است که آثار خارج موضوع هر قدر هم که جذاب و خواندني باشند بررسي نخواهند شد. اما چيزي که کمي نگرانم کرده است اين است که نسل جوان بيشتر علاقه‌مند به نوشتن درباره نيستي‌ها، بدي‌ها، تيرگي‌ها و از دست دادن‌هاست. انگار که هيچ اميدي درباره هيچ چيزي وجود ندارد البته اين خوب نيست ولي معرف شرايط و روحيه‌اي‌ست که در جامعه ما وجود دارد.

نظرتان راجع به جايزه فرشته چيست؟
راستش از آنجا که من از همان ابتدا پذيرفته‌ام که در اين مجموعه حضور داشته باشم شايد تعريف از آن از جانب من زياد جالب نباشد، اما خيلي دور از واقعيت نيست اگر بيان کنم که خواندن اين قصه‌ها و حضور در چنين رويدادي يکي از لذت بخش‌ترين تجربيات من بوده است.

گروه فرهنگ و هنر

منبع: ilna.ir

http://www.CheKhabar.ir/News/55916/فاطمه معتمدآريا- انگار براي نسل جوان هيچ اميدي درباره هيچ چيز وجود ندارد!
بستن   چاپ