به دستگاه هاي لاغري اعتماد کنيم يا نه؟
31 شهريور 1394 - 12:34:16 ب.ظ

دستگاهي به‌عنوان دستگاه کمک‌لاغري در دنيا وجود ندارد بلکه اين دستگاه‌ها به‌عنوان دستگاه کمک‌اندازه شناخته مي‌شوند.

دستگاه‌هاي لاغري

اغلب افراد (چاق و غيرچاق) از صدمه‌هايي که چاقي به بدنشان وارد مي‌کند اطلاع دارند ولي هميشه راه ميانبر و کوتاه‌تر طرفداران بيشتري دارد. يکي از اين راه‌هاي ميانبر، استفاده از دستگاه‌هاي لاغري است که در مطب‌هاي برخي از متخصصان تغذيه و کلينيک‌هاي زيبايي وجود دارد و خيلي‌ها استفاده از آنها را راه بي‌دردسر کاهش وزن مي‌دانند. هرچند اين دستگاه‌ها غيرمجاز نيستند و استفاده از آنها در کشورهاي ديگر نيز غيرعلمي ذکر نشده اما آنچه اهميت دارد اين است که عملکرد اين دستگاه‌ها چيست و چه افرادي بايد از آنها استفاده کنند؟

دکتر مجيد حاجي‌فرجي، متخصص تغذيه که علاوه بر آنکه رئيس انستيتو تحقيقات تغذيه و صنايع غذايي کشور است، مسئوليت کميته کشوري استانداردهاي خدمات مشاوره تغذيه و رژيم‌درماني را برعهده دارد، به اين سوالات پاسخ مي‌دهد.

دستگاه‌هايي که به‌عنوان دستگاه لاغري در مطب‌هاي برخي از متخصصان تغذيه استفاده مي‌شوند، چه عملکردي دارند؟

ابتدا بايد بگويم دستگاهي به‌عنوان دستگاه کمک‌لاغري در دنيا وجود ندارد بلکه اين دستگاه‌ها به‌عنوان دستگاه کمک‌اندازه شناخته مي‌شوند. در واقع، اين دستگاه‌ها به افرادي که چاقي موضعي دارند کمک مي‌کند تا کنار رژيم غذايي مناسب و فعاليت بدني، چربي‌هاي موضعي‌شان را کم کنند. با اينکه، تنوع اين دستگاه‌ها زياد است ولي بايد بدانيم قرار نيست به تنهايي کسي را لاغر کنند.

آيا فقط افرادي که چاقي موضعي دارند واجد شرايط استفاده از دستگاه‌هاي لاغري هستند؟

نمي‌توان گفت که استفاده از اين دستگاه براي گروهي لازم است و براي گروه ديگر لازم نيست، تشخيص اين موضوع با متخصص تغذيه است. البته باوري که بين مردم در مورد اين دستگاه‌ها وجود دارد اغواگرانه است و آنها تصور مي‌کنند اين دستگاه‌ها قرار است در مدت زمان کوتاهي آنها را به وزن دلخواهشان برساند در حالي که اين دستگاه‌ها اصلا دستگاه لاغري نيستند. گاهي يک فرد، چاقي مفرط دارد و اصلا اين دستگاه‌ها برايش سودي ندارد، بنابراين متخصص بايد تشخيص دهد چه فردي واجد شرايط استفاده از اين دستگاه‌هاي کمک اندازه است.

همان‌طور که شما هم اشاره کرديد اين دستگاه‌ها انواع مختلفي دارد. کدام‌يک نتيجه بهتر و عوارض کمتري دارد؟

در حال حاضر استفاده از اين دستگاه‌ها استاندارد مشخصي ندارد و ما در حال تدوين استانداردهاي استفاده از آنها هستيم. آنچه بيشتر مورد تاييد ماست دستگاه‌هاي کمک اندازه غيرتهاجمي است يعني دستگاه‌هاي غير ليزري. در دنيا هنوز در مورد عوارض استفاده از دستگاه‌هاي غيرتهاجمي گفته نشده و استاندارد ملي نيز براي آن وجود ندارد. دستگاه‌هاي غيرتهاجمي معمولا به‌صورت ماساژدهنده يا سفت‌کننده (ليفتينگ) عمل مي‌کنند؛ يعني عروق زير پوست را فعال مي‌کنند تا از اين طريق خونرساني فعال شود و لايه‌هاي چربي جابجا شوند و به اين ترتيب باعث کاهش اندازه مي‌شوند. براي روشن شدن موضوع به يکي از موارد استاندارد‌سازي اشاره مي‌کنم؛ براساس پروتکلي که ما تهيه کرديم بايد حداقل 10 درصد از اضافه وزن با رژيم رفع شده باشد، بعد استفاده از دستگاه مجاز است.

در حال حاضر هم دستگاه‌هاي تهاجمي و هم غيرتهاجمي در مطب‌ها وجود دارد و منع قانوني ندارد. آيا منظورتان اين است که دستگاه‌هاي تهاجمي عوارض دارند؟

تهاجمي‌ها بيشتر در مطب متخصصان پوست استفاده مي‌شوند و اين دستگاه‌ها نيز هنوز استاندارد مشخصي ندارند و تدوين استاندارد آن به متخصصان ساير رشته‌ها مانند پوست و زيبايي سپرده شده است. از نظر ما دستگاه‌هاي غيرتهاجمي کم‌عارضه‌تر هستند ولي چون هنوز در وزارت بهداشت، استاندارد خاصي براي آن تعريف نشده، هم متخصصان پوست و هم متخصصان تغذيه از آن استفاده مي‌کنند و البته منعي هم ندارد ولي زماني که استانداردها نهايي شد متخصصان بر اساس پروتکل بايد از اين دستگاه‌ها استفاده کنند. البته در شهرستان‌ها به‌دليل مشکلاتي که استفاده از اين دستگاه‌ها به‌دليل نداشتن استاندارد مشخص ايجاد کرده بود ممانعت‌هايي براي استفاده از آنها در نظر گرفته شد.

تا زماني که اين استانداردها نهايي و ابلاغ شود شما توصيه مي‌کنيد افرادي که تمايل به استفاده از اين دستگاه‌ها دارند به متخصصان پوست مراجعه کنند يا متخصصان تغذيه؟

قطعا بهتر است براي مشکل چاقي به متخصصان تغذيه و رژيم‌درماني مراجعه شود ولي شايد بعد از تدوين استانداردها، وزارت بهداشت به اين نتيجه برسد که گروه‌هاي تخصصي ديگر نيز مي‌توانند از اين دستگاه‌ها استفاده کنند. يکي از مشکلات اصلي در مورد استفاده از اين دستگاه‌ها اين است که هم افراد غيرمتخصص مانند آرايشگرها از آن استفاده مي‌کنند و هم متخصصان پوست و زيبايي و هم متخصصان تغذيه و رژيم‌درماني در حالي که بايد مشخص شود چه افرادي مجاز به استفاده از آن هستند و گروه‌هاي هدف براي استفاده از دستگاه‌هاي تهاجمي و غيرتهاجمي کدامند.



منبع : salamat.ir

http://www.CheKhabar.ir/News/5530/به دستگاه هاي لاغري اعتماد کنيم يا نه؟
بستن   چاپ