منتظر سياست واقعي ترامپ در مورد ايران باشيد
چهارشنبه 4 اسفند 1395 - 11:05:04 AM
چه خبر - تهران در برجام از متحدان بزرگي برخودار استموسويان درمصاحبه با «سوفيا شواردنادزه» دختر «ادوارد شواردنادزه» رئيس‌جمهوري اسبق گرجستان و آخرين وزير خارجه شوروي، در پاسخ به اين سوال که ترامپ در آغاز کارش ايران را بخاطر آزمايش موشکي تحريم و درمورد بي ثبات کردن منطقه هشدار داد آيا روند بهبود روابط ايران و آمريکا خاتمه يافته است، افزود:معتقد نيستم با يک مورد تحريم موشکي، بتوان سياست ترامپ در مورد ايران را موردقضاوت قرار داد. اوباما هم بخاطر آزمايش موشک، ايران را تحريم کرد. لذا دراين مورد تفاوتي ديده نمي شود.
وي افزود :نکته دوم اين است که همه دولتهاي آمريکا بعد از انقلاب اسلامي 1979 تا کنون، اعم از دموکرات و جمهوريخواه، تحريم عليه ايران راعمال کرده اند و تحريم پديده جديدي نيست. در نتيجه بايد صبر کنيم تا سياست واقعي ترامپ در مورد ايران را با اقدامات عملي بعدي درک کنيم.
موسويان در پاسخ به اين پرسش که درچنين شرايطي که برجام هنوز ساختار محکم تري پيدا نکرده است، آيا آزمايش موشکي ايران عاقلانه بود، تصريح کرد:هر شش قدرتي که توافق هسته اي را با ايران انجام داده اند، قبول دارند که برجام مانع آزمايش موشکي نيست. لذا دراين مورد اجماع هست.

ترامپ و تيمش هنوز قطنعامه را نخواندند

اين پژوهشگر خاطرنشان کرد: در مورد قطعنامه 2231 شوراي امنيت سازمان ملل، دولت ترامپ معتقد است که آزمايش موشکي نقض قطعنامه است. اين درحالي است که روسيه وچين و اروپا چنين اعتقادي ندارند.

وي ادامه داد:‌ نخست اينکه حرف قطعنامه درمورد موشک با قابليت حمل سلاح هسته اي است درحالي که موشکهاي آزمايش شده ايران،قابليت حمل سلاح هسته اي ندارند.دوم اينکه متن قطعنامه حاکي از `درخواست از ايران` است و نه يک الزام قانوني تعهد آور براي ايران. بنظرم ترامپ و تيمش هنوز فرصت نکرده اند متن 170 صفحه اي برجام و قطعنامه هاي شوراي امنيت را بخوانند پس آنها نمي دانند چه مي گويند.

معاون پيشين سياست خارجي کشورمان در پاسخ اين سئوال که با توجه به اظهار نظر تيلرسون وزير خارجه آمريکا در مورد بازنگري برجام و از سوي ديگر حاضر نبودن ساير قدرتهاي جهاني براي از دست دادن برجام آيا فکرمي کنيد، آمريکا برخلاف نظر ساير قدرتها عمل خواهد کرد، توضيح داد: فکرنمي کنم که آمريکا از برجام خارج شود و حتي مذاکره مجدد داشته باشد. اين توافقي است که بعد از 12 سال مذاکره بدست آمده و جامعه جهاني هم يکپارچه قبول دارد که اين جامع ترين توافق تاريخ عدم اشاعه سلاحهاي هسته اي است.

موسويان ادامه داد: توافق هسته اي يک دستاورد مهم درامر خلع سلاح جهاني است در نتيجه قدرتهاي بزرگ ديگر حاضر نيستند يک زمان 10 تا 12 ساله را براي مذاکره مجدد صرف کنند تنها به دليل اينکه آقاي ترامپ يا نتانياهو از برجام خوششان نمي آيد. منتهي معتقدم که دولت ترامپ سعي خواهد کرد با تحريمهاي جديد به بهانه هاي ديگري همچون حقوق بشر و تروريسم و مسايل منطقه، قطار برجام را از ريل خارج کند.

موسويان در مورد بلوف بودن سخنان ترامپ گفت: بايد صبرکرد تا تيم ترامپ از جمله مشاور امنيت ملي و ديپلماتهاي ارشد جديد در وزارت خارجه مستقر شده و برجام را دقيق بخوانند و بررسي کنند. درعين حال هنوز معتقدم که ترامپ برجام را يکجانبه ترک نخواهد کرد اما آنها راههاي ديگري را خواهند آزمود تا ايران را عصباني کنند. اگر ايران نتواند از منافع اقتصادي برجام بهره مند شود، چرا بايد خودرامتعهد به آن بداند، اين موضوع ميدان بازي جديد واشينگتن خواهد بود.

وي در پاسخ به اين پرسش که اگر ترامپ برجام را رها کند اعتبار آمريکا چه خواهد شد و کدام کشور به آمريکا براي مذاکره و توافق اعتماد خواهد کرد، تصريح کرد: اروپا ، چين و روسيه از آمريکا خواسته اند که به اجراي برجام پايبند بماند. جامعه جهاني هم يکپارچه پذيرفته که ايران به تعهدات برجامي اش کاملا عمل کرده و پايبند است. لذا خروج يکجانبه آمريکا صرفا باعث انزواي اين کشور درسطح جهاني خواهد شد.

وي با توجه به سخن حجت الاسلام روحاني رييس جمهور ايران مبني بر اينکه ايران تهديد کنندگان را پشيمان خواهد کرد در پاسخ به اين سئوال که ابزار ايران براي مقابله با آمريکا چيسـت، ابراز داشت: ايران در شرايط جديدي قرارگرفته که در مورد برجام متحدان مهم و قدرتمندي درجهان دارد.هرچند رژيم صهيونيستي و عربستان و متحدان عربي اش سعي در تخريب برجام دارند اما نخست اينکه در اين مورد قطعنامه شوراي امنيت وجود دارد، دوم اينکه امضاي هر شش قدرت جهاني پاي اين توافق است و سوم اينکه آژانس بين المللي انرژي اتمي از توافق رضايت داشته ومعتقد است که با اين توافق راههاي ساخت بمب هسته اي مسدود شد.

موقعيت برتر ايران

موسويان ادامه داد: به اين موارد حمايت قاطع 120 کشور عضو غيرمتعهدها و قدرتهايي مثل هند و برزيل را اضافه کنيد. در نتيجه ايران در مورد برجام درموقعيت برتر بين المللي قرارگرفته و متحدان بزرگي دارد. اين بهترين ابزار براي مقابله با اقدامات ضدبرجامي آمريکاست.

موسويان در پاسخ به اين سئوال که ايران در دوران تحريم ها، روابط خود را با روسيه، هند و چين توسعه داد حال با توجه به برجام و رفع تحريم ها آيا ايران به سمت غرب چرخش خواهد کرد، ادامه داد: آنچه که در دوران اوباما انجام شد، تمديد قانون تحريم 10 ساله ايران بود. ايران معتقد است که اين اقدام نقض برجام است. روسيه و چين نيز بر خلاف آمريکا آن را قبول دارند. اروپا نيز انتقاد مي کند اما نمي پذيرد که اين اقدام نقض برجام بوده است.

اين پژوهشگر خاطرنشان ساخت : بر اساس برجام، هرکشوري که مدعي نقض طرف ديگر باشد، بايد موضوع را مستند درکميسيون مشترک برجام مطرح کند. در نتيجه بخاطر اختلاف در بين قدرتها، ايران نتوانست جمع آنها را در اين مورد قانع کند. اما اگرترامپ بخواهد اين مسير را ادامه دهد، نهايتا چين و روسيه و اروپا نقض برجام توسط آمريکا را خواهند پذيرفت و لذا ايران هم تعهدي به ادامه اجراي آن نخواهد داشت.

مذاکره کننده پيشين کشورمان در پاسخ به سوالي ديگر مبني بر اينکه رهبرعالي ايران رابطه با آمريکا را بي معني خوانده ودرمورد توافق هسته اي هم شکاکانه برخورد کرده اند. آيا اين بدان معني است که مخالفتها بابرجام در ايران هم مانند آمريکاست، خاطر نشان کرد: من شرايط داخلي دو کشور در دوران مذاکرات را از نزديک رصد مي کردم.واقعيت اين است که مخالفت هاي داخلي در ايران بيش از واشنگتن بود. اما نهايتا و با وجودي که مقام معظم رهبري درمورد برجام محتاط بودند، اما بنحوي مديريت کردند که همه مراجع تصميم گيرنده ازجمله مجلس شوراي اسلامي ،شوراي امنيت ملي، دولت و نهايتا خود ايشان برجام را تاييد و اجماع ملي درتصميم گيري حاصل شد. بدين خاطر من درمورد اجراي برجام توسط ايران نگران نيستم. اما اوباما نتوانست تاييد کنگره را بگيرد در نتيجه اجراي برجام درواشينگتن آسيب پذير است.

موسويان در ادامه مصاحبه ، در توضيح به اين پرسش که آيا شما نگران نيستيد که تحريمهاي جديد آمريکا، موجب تحريک تندروهاي ايران شده و آنها برجام را تخريب کنند، گفت: تحريمهاي جديد آمريکا تحريک کننده است اما ايران آغاز کننده نقض برجام نخواهد بود. البته شايد شرايط به سمتي برود که درصورت تحريمهاي جديد تحت عناويني مثل تروريسم و حقوق بشر، روابط ايران و آمريکا دچار چالشهاي جدي شود. که چنين چالشهايي نيز در روابط دوکشور تازگي ندارد.

تحريم ها شکست خورده

موسويان تاکيد کرد: آمريکا در طي چند دهه گذشته با هدف `تغيير حکومت ` درايران،به انواع تحريمها متوسل شده اما نه تنها شکست خورده بلکه ايران به يکي از قدرتمندترين و باثباترين کشورهاي منطقه تبديل شده درحالي که متحدان آمريکا يا سقوط کرده و يا آسيب پذير شده اند. موسويان در بخش ديگري از اين مصاحبه با توجه به نزديکي انتخابات رياست جمهوري ايران در پاسخ به اين پرسش که ايا با وجود مخالفان برجام، تلاش روحاني براي تعامل با غرب به بهاي باخت او درانتخابات تمام خواهد شد، گفت: مذاکرات سطح بالاي ايران و آمريکا در هردو دوره رياست جمهوري احمدي نژاد و روحاني انجام شد. نتيجه به نيت آمريکا برمي گردد که آيا براي يک تعامل برمبناي عدم مداخله و احترام متقابل آمادگي دارد ياخير، اگرترامپ حسن نيت داشته باشد، شانس تعامل با ايران و همکاري درمورد بحرانهاي منطقه وجود خواهد داشت.

شوارت نادزه پرسيد درتظاهرات 22 بهمن، مردم ايران پرچم آمريکا را آتش زدند و مجسمه هاي ترامپ را واژگون کردند. آيا بعد از برجام و با وجوديکه بخشي از تحريمها هم برداشته شد، باز مردم ايران ضد آمريکا هستند، که معاون پيشين سياست خارجي‌ در اين رابطه افزود: شعارها و اجتماع 22 بهمن همانهايي بودند که در طول دوران بعد ازانقلاب داشته ايم. اما اين ترامپ بود که با خطرناک و تروريست خواندن ايران، دشمني را آغاز کرد. درست است که توافق هسته اي را داشته ايم و قطعا هم يک قدم به پيش بود اما بعد از اين توافق، کنگره آمريکا 80 لايحه و طرح تحريم عليه ايران را مورد بررسي قرارداده و عملا هم چند مورد تحريم عليه ايران اعمال شده است. ايرانيها عمل آمريکا را ملاک قرار مي دهند نه شعار آنها را در نتيجه تا زماني که آمريکا در عمل با ايران خصومت به خرج دهد، موضع ايران هم تغيير نخواهد کرد.

موسويان در پاسخ به سوال ديگر اين شبکه در مورد شرايط داخلي ايران و انتخابات رياست جمهوري و اين که با توجه به سياست تعاملي روحاني با غرب، چه نتيجه اي درانتخابات خواهد گرفت، تصريح کرد: معتقدم اتفاق مهمي درسه چهارماه آينده رخ نخواهد داد که بر انتخابات تاثير گذار باشد. مسائل في مابين ايران و آمريکا هم نقش قابل توجهي درانتخابات ايران نخواهد داشت. به گفته موسويان ، آمريکاييها ممکن است يکي دو تحريم جديد تحت عنوان حقوق بشر و تروريسم بر عليه ايران وضع کنند که البته تاثير منفي خواهد داشت اما قطعا تاثيري تعيين کننده براي تغييرمعادلات داخلي ايران نخواهد داشت و ترامپ قادر نخواهد بود با ابزار تحريم بر راي ملت ايران تاثيرگذاري بگذارد.

وي در پاسخ به سئوال ديگري مبني بر اينکه با توجه به نقش اصلي ايران درمبارزه با داعش درسوريه وعراق آيا تقابل دولت جديد آمريکا با ايران، خبر خوبي مي تواند براي داعش باشد، گفت :تقابل آمريکا و ايران درمنطقه، بهترين هديه به داعش خواهد بود. ايران يکي از نيروهاي قدرتمند درجنگ عليه داعش درسوريه و عراق و افغانستان و حتي القاعده در يمن است.تلاش آمريکا براي تضعيف حضور و نفوذ ايران درمنطقه، به معني تقويت داعش است. اميدوارم که ترامپ بجاي چنين سناريويي، بدنبال همکاري با ائتلاف روسيه، ايران،سوريه وعراق باشد که درمبارزه با داعش موفق بوده اند.

موسويان درباره اينکه ايران چه نتيجه اي از بحران سوريه را مي پسندد، گفت: ايران خواهان حفظ تماميت ارضي و مخالف تجزيه سوريه است.ايران از مشارکت همه گروهها و انتخابات آزاد توسط مردم سوريه براي تعيين سرنوشت خودشان حمايت مي کند. بنا به اعتقاد ايران ابتدا بايد تروريستهاي داعشي از سوريه حذف شوند و سپس ازطريق انتخاباتي آزاد خواست اکثريت مردم اين کشور با حفظ حقوق اقليتها عملياتي شود.




منبع: ايرنا


http://www.CheKhabar.ir/News/54565/منتظر سياست واقعي ترامپ در مورد ايران باشيد
بستن   چاپ