چطور ميوه‌ها و سبزيجات آلوده به نيترات را تشخيص دهيم؟
چهارشنبه 4 اسفند 1395 - 10:13:47 AM
چه خبر - اين ميوه‌ها و سبزيجات آلوده تر هستند

آلوده شدن برخي ميوه‌ها، بويژه سبزي‌ها، به آفت‌کش‌ها و سموم کشاورزي، رخدادي انکارناپذير است و به همين سبب همواره بحث تجمع نيترات و برخي از انواع فلزات سنگين و سمي در محصولات کشاورزي و باغي مطرح بوده است. اطلاع از برخي نکات براي مصرف اين محصولات باعث کاهش خطر ابتلا به بيماري مي‌شود.

با توجه به روند توليد و برداشت محصولات کشاورزي، اغلب سبزي‌هاي برگي همچون کاهو، اسفناج، کلم، سبزي‌هاي غده‌اي همچون پياز، سيب زميني، هويج، شلغم، تربچه، و سبزي‌هاي ميوه‌اي نظير خيار و گوجه فرنگي بيشترين ميزان آلودگي را دارند. در اين ميان ميزان ذخيره سازي نيترات در سبزي هايي چون کاهو، چغندر، تربچه، کلم قمري و اسفناج، بيشتر و در هويج، کلم‌پيچ، گل‌کلم و تره‌فرنگي در حد متوسط و در نخود، لوبيا سبز، خيار، سيب‌زميني، سير، گوجه‌فرنگي، پياز و انواع ميوه‌ها در کمترين حد است.

هر چه مدت رشد سبزي ها بيشتر و دريافت نور در زمان رشدشان کمتر باشد (همچون سبزيجات گلخانه اي)، نيترات به ميزان بيشتري در گياه، ذخيره خواهد شد. براي آنکه روزانه، از محصولات کشاورزي داراي ميزان کمتري از اين نوع آلودگي ها مصرف کنيم، رعايت نکاتي هنگام خريد و خوردن سبزيجات ضروري است.

* پوست خيار بويژه خيارهاي گلخانه اي را پيش از مصرف جدا کنيد و حتي الامکان خيارهاي مزرعه اي بخريد و استفاده کنيد.

* شناسايي گوجه‌فرنگي‌هاي آلوده کار آساني نيست، اما انواعي از گوجه فرنگي ها که پس از قاچ کردنشان لکه‌هاي سفيد رنگي داخل بافتشان ديده شود، نيترات بالاتري دارند و در نتيجه از مصرف آنها بايد خودداري کرد.

* از خريد هويج هاي درشت اجتناب کنيد و هويج‌هايي بخريد که نارنجي پررنگند، زيرا چنين هويج‌هايي ميزان بالاتري آنتي اکسيدان در خود دارند.

* برگ هاي کهنه سبزي را دور بريزيد و از خوردن برگ‌هاي بيروني و بويژه مغز سفت و سفيد وسط کاهو خودداري کنيد.

* بهتر است برگ هاي اسفناج را خام مصرف کنيد و در صورتي که آن را آب پز کرده ايد از نگهداري طولاني مدت اسفناج آب پز در يخچال اجتناب کنيد. بخصوص لازم است به خاطر داشته باشيد که هرگز اين نوع سبزي را منجمد و فريز نکنيد، زيرا فعل و انفعالات شيميايي که در نقطه انجماد آن ايجاد مي شود بر ميزان نيترات درون اين سبزي مي افزايد.

* سبزي ها تا زماني که تازه باشند به دليل دارا بودن ويتامين c و آنتي اکسيدان هاي قوي، آلودگي هاي شيميايي کمتري را به بافت‌هاي بدن انتقال مي دهند. از اين رو لازم است از مصرف ميوه ها و سبزيجات کهنه و مانده اجتناب کنيد.

* ساده‌ترين راه تشخيص پياز سالم از پياز آلوده به نيترات، توجه به قسمت گردن آن است. هر چه گردن پياز نازک و اندازه آن کوچکتر باشد معلوم مي‌شود که ميزان نيترات کمتري جذب کرده است. علاوه بر اين، به پيازهاي جوانه زده يا داراي گردن ضخيم و سايز درشت، کود بيشتري داده شده است.

* سيب‌زميني‌هاي درشت، نرم، و انواعي که رنگ پوستشان تيره است و آنهايي که به فاصله کوتاهي پس از قاچ زدن سياه مي‌شوند، حاوي درصد بالاتري نيترات هستند.

بهتر است بدانيد که آلودگي‌هاي شيميايي موجود در ميوه‌ها و سبزي‌ها با چند ساعت شست‌وشو يا در اثر پخته شدن از بين نخواهند رفت، بلکه چنين اقداماتي تنها مي تواند تا حدودي از ميزان بار ميکروبي محصول بکاهد.

فاخره بهبهاني، مهندس علوم و صنايع غذايي




منبع:salamatonline.ir



http://www.CheKhabar.ir/News/54562/چطور ميوه‌ها و سبزيجات آلوده به نيترات را تشخيص دهيم؟
بستن   چاپ