براي توسعه صنايع موشکي خود از هيچ کشوري اجازه نمي‌گيريم
جمعه 29 بهمن 1395 - 7:05:21 AM
چه خبر -

به گزارش گروه سياسي خبرگزاري دانشجو، علي آهني سفير کشورمان در پاريس به مناسبت سي و هشتمين سالگرد پيروزي انقلاب اسلامي و براي مصاحبه زنده و پاسخ به سولات خبرنگاران و تحليلگران مطرح رسانه‌اي فرانسه در استوديوي شبکه جهاني تلويزيون tv5 فرانسه شرکت کرد.

مشروح اين گفت‌وگو به شرح ذيل است.

مجري: آقاي سفير مي‌بينيم که لحن جديدي در روابط بين‌المللي و با آمريکا بوجود آمده است. تدابير مقابله به مثلي که تهران براي شهروندان آمريکايي در نظر گرفته است کدامند؟ آيا شما نيز مرزها را مي‌بنديد؟

آهني: بايد در وهله اول اين نکته را خاطرنشان کنم که افکار عمومي دنيا و همچنين افکار عمومي در ايران، واقعا از رفتار کساني که بدنبال خصومت با ديگران هستند و خواب جداکردن ملت‌ها را با ساختن ديوار مي‌بينند، نفرت دارند. آنچه که به ما مربوط مي‌شود ما براي مردم آمريکا احترام فراواني قائل هستيم و آنها را از سياست‌هاي خصمانه دولت آمريکا متمايز مي‌دانيم. سياستي که در تمام دهه‌هاي اخير و در دوره تمام روساي جمهوري آمريکا ادامه يافته است.

مجري: شما مرزهايتان را به روي شهروندان آمريکايي مي بنديد؟

آهني: بعد از تصميم اخير رئيس‌جمهور آمريکا که بر خلاف قوانين و حقوق بين‌المللي و حتي قانون اساسي آمريکا بود، بله ما هم اعلام کرديم که عمل متقابل خواهيم کرد. ولي بعد از عقب‌نشيني ترامپ، اعلام کرديم ورزشکاران آمريکايي مي‌توانند به ايران سفر کنند.

مجري: او عقب نشيني نکرد، بلکه دادگستري آمريکا بود که تصميم ترامپ را بلوکه کرد.

آهني: بله در داخل خود آمريکا هم مخالفت‌هاي فراواني عليه اين تصميم ابراز شد.

مجري: شما فکر مي‌کنيد که تصميم دادگستري سانفرانسيسکو شگفتي خوبي براي شما بود؟

آهني: آري؛ ولي در اين بين واقعيت‌ها هم خود را تحميل مي‌کند. او نمي‌تواند به اين شکل ادامه دهد. زيرا او نه تنها با مخالفت افکار عمومي داخلي بلکه با مخالفت افکار عمومي جهاني مواجه شده بود. در اروپا، در فرانسه و جاهاي ديگر. اين نشان مي‌دهد که افکار عمومي جهاني نمي‌تواند رفتارهايي را بپذيرد که انساني نيستند يا مخالف حقوق بين‌الملل هستند.

مجري: شما فکر مي‌کنيد که افکار عمومي بين‌المللي همچنان سخت‌تر خواهد شد‌؟ و به اعتقاد شما ايران، بار ديگر دست به آزمايش‌هاي موشکي دست مي‌زند تا عزم دستگاه حاکمه جديد آمريکا را آزمايش کند؟

آهني‌: بايد بين موضوعات تمايز قايل شد. در باره لحن به کار گرفته شده بايد گفت که ما از همان پيروزي انقلاب اسلامي ايران با خصومت‌هاي دولت‌هاي مختلف آمريکا مواجه بوده‌ايم. لذا ما عادت داريم. ما نمي‌توانيم هيچ تهديدي را از هر کجا که باشد بپذيريم. مردم ما به خوبي مقاوم هستند و براي حفظ استقلال خود، سختي‌هاي بسياري تحمل کرده است و مسلما به حيات خود ادامه خواهد داد ولي درباره آزمودن عزم آمريکايي ها...

مجري: درباره آزمايش هاي موشکي شما بالاخره آنرا تاييد مي‌کنيد يا نه؟

آهني: ما يک برنامه دفاعي داريم. چون عليه ما تهديدهايي وجود دارند. خواه از طريق فروش صدها ميليارد دلار فروش تسليحات نظامي پيشرفته به کشورهاي منطقه باشد. خواه به شکل رزمايش‌هاي مشترکي باشد که از سوي کشورهاي مختلف در منطقه ما در جريان هستند و مي‌توانند به عنوان تهديدي عليه ما باشند.

مجري: شما تاييد مي‌کنيد که اين آزمايش‌ها و شليک‌هاي موشکي بالستيکي وجود داشته‌اند؟

آهني: بله! چرا که نه؟ ببينيد براساس تجربيات تلخي که ما در طول هشت سال جنگ تحميلي از سوي صدام حسين داشتيم، ما به توانمندي‌هاي خودمان متکي هستيم و مجبوريم امنيت خودمان را تقويت و ثبات کشورمان را تضمين کنيم.

مجري: اندک زماني است که ايران با برداشته شدن تحريم ها در برابر توقف برنامه هسته اي ، به صحنه بين المللي بازگشته است و با اينکه شما مي گوييد که آمريکا هميشه خصمانه برخورد کرده است باراک اوباما نقش مهمي در اين باره ايفا کرد. شايد هم با اوباما اوضاع مقداري متفاوت بوده است. آيا شما ترديد اين را داريد که آمريکا در اين توافق بازنگري کند و تحريم هاي جديدي دوباره به تهران تحميل شوند؟

آهني: ببينيد اين توافق ميان ايران و گروه پنچ باضافه يک بوده است و هيچ وقت توافقي ميان ايران و آمريکا نبوده است.

مجري: ولي اوباما نقش بزرگي ايفا کرد.

آهني: بله. او در نهايت برخلاف روساي جمهوري پيشين آمريکا، فهميد که جمهوري اسلامي ايران يک نظام سياسي مستحکم است و نمي تواند بر پايه سياست به اصطلاح " تغيير رژيم" عمل کند. او بخوبي فهميد که بايد ديالوگ کند و رفتاري محترمانه براي جلب توجه ايران داشته باشد.

مجري: آيا شما ترديد و هراس نداريد که اين توافق مورد تاييد قرار نگيرد ؟

آهني: من فکر نمي کنم که شرايط بين المللي و نيز مخالفت ديگر اعضاي گروه 1+5 به ترامپ اجازه کاري را بدهد. توافقي که واقعا، نتيجه يک تلاش بزرگ ديپلماتيک، براي حل بحراني بود که از سالها پيش ادامه يافته بود.

مجري: آري ولي ترامپ گفت که اين بدترين توافقي بود که مي شد به دست آورد. شايد با اين وضع، در شرايط مطلوبي قرار نداشته باشيد.

آهني: آري او اين سخنان را گفته است ولي ما با اظهارات متغيري مواجه هستيم که هرکدامش با ديگري فرق مي کند.

مجري: مقصودتان اين است که او حرف هاي بي سروته مي زند؟ ( معلوم نيست چه مي خواهد بگويد؟)

آهني: متاسفانه اطرافيان ترامپ افراد و مشاورين ايران هراس و اسلام هراس هستند و با وجود اين نوع افراد مي توان هر روز شاهد اظهاراتي اين چنين هم بود.

مجري: آيا اين يک ريسک نخواهد بود که مثلا حتي اگر او توافق را پاره نکند، کاري کند که اين توافق بميرد. يعني اينکه آمريکا مستقيما يا غير مستقيم کاري انجام دهد مثلا به کشورهايي که مي خواهند به طرف ايران بروند، فشار وارد کند..

آهني: ببينيد براساس اين توافق دو طرف تعهدات خاص خودشان را داشته اند. ما بخوبي به تعهدات خودمان عمل کرده ايم و در اين مسير تا زماني پيش مي رويم که طرف هاي ديگر هم بخوبي به تعهدات شان عمل مي کنند. مسلما اگر روزي اين اتفاق بيفتد که ديگر طرف ها، يعني کشورهايي که مي گويند مستقل هستند زير فشار آمريکا، به تعهدات شان عمل نکنند، ما هم سناريوهاي لازم را در اختيار داريم .

ببينيد همين پريروز ما سي و هشتمين سالگرد انقلاب اسلامي را جشن گرفتيم و شما از وراي اين تصاوير وحدت و انسجام مردم ايران را شاهد بوديد. مردم ما از 38 سال پيش با اين تحريم ها زندگي مي کنند. تحريم هايي که بخش مهمي از آنها از سوي آمريکايي ها بوده اند. ما يادگرفته ايم که چگونه در برابر آنها مقابله کنيم.

مجري: آيا شما بعد از آن که با دست دراز شده قبلي مواجه بوديد و سپس با دست رد دونالد ترامپ، فکر مي کنيد که با اروپايي ها چه کاري بتوانيد انجام دهيد؟ البته از بعد ديپلماتيک، سياسي و اقتصادي..

آهني: ما فکر مي کنيم که اتحاديه اروپايي و کشور بزرگي مانند فرانسه، نبايد در برابر فشارهاي آمريکايي ها عقب بنشينند زيرا کشوري مانند فرانسه که به استقلال خود مي بالد، بايد در برابر چنين فشارهاي مقاومت کنند. مانند همان کاري که کشورهاي اروپايي در سالهاي دهه نود انجام دادند. بعداز قانون داماتو در سالهاي نود عليه ما، اروپايي ها مقاومت کردند و اعتراض کردند و دستگاه حاکمه آمريکا مجبور شد عقب بنشيند. و از همانجا بود که شرکت توتال توانست جايگزين شرکت آمريکايي شود تا پروژه هاي بزرگي را در ايران به دست بياورد.

مجري: آقاي سفير بعد از اين شليک موشکي که شما آنرا تدافعي ارزيابي مي کنيد، ترامپ فراتر از اين رفت و حتي تهديدي نظامي انجام داد. آيا ما شاهد يک نوع بازي با کلمات از سوي رئيس جمهوري هستيم که تازه به قدرت رسيده است در حاليکه تنش ديپلماتيک هم وجود دارد. کشورشما در اين باره در چه جايگاهي قرار دارد ؟ آيا کشورشماهم خود را براي يک پاسخ احتمالي نظامي آماده مي کند؟

آهني: ببينيد طبق مفاد قطعنامه 2231 که به ما توصيه کرده است آزمايش هاي موشکي بالستيک که قادر باشند که کلاهک هسته اي حمل کنند انجام ندهيم، موشک هاي بالستيک ما هم داراي قابليت حمل کلاهک هسته اي ندارند و از سوي ديگر کشورما کاملا مخالف توليد و استفاده از تسليحات هسته اي است لذا اين موشک ها ناقض قطعنامه فوق نيستند.

مجري: آيا شما هم در نهايت از اينکه تنش با آمريکا افزايش يابد و به درگيري منتهي شود وحشت داريد؟ همانطور که دونالد ترامپ بعد از اين شليک ها اعلام کرد ؟ آيا شما ترديد داريد که کار به اينجا برسد و خطرات افزايش يابند و شما هم تا به آنجا برويد ؟

آهني: اميدوارم که اينطور نشود و واقعيت ها، مانع از اين شود که ايشان جهان را به سوي جنگ جهاني سوم سوق دهد. ولي مطمئن باشيد که ايران و مردم ايران که به استقلالش مي بالد، با ظرفيت و قدرتي که دارد بخوبي قادر است که از خودش دفاع کند. ملت و دولت ايران همواره به دنبال صلح بوده است و به دنبال روابطي احترام آميز با همه و بخصوص با همسايگانمان بوده است و ما اين مسير را ادامه مي دهيم.

برونو دارو: ولي با اين حال با عراق جنگيديد...

آهني: اين ما نبوديم که جنگ را شروع کرديم. ما کشوري هستيم که قادريم از خودمان دفاع کنيم. ما در برابر تهاجمي از سوي رژيم صدام بوديم و در مدت هشت سال مردم ما رنج فراوان بردند ولي براي اينکه اين جنگ به شکلي مناسب تمام شود مقاومت کرد. در حالي که در آن زمان صدام از سوي قدرت هاي مختلف جهاني مورد حمايت بود. چه شرقي و چه غربي. اتحاد جماهير شوروي و کشور هاي غربي و همچنين متاسفانه فرانسه از صدام حمايت کردند. ولي از همان زمان به بعد مردم ايران بخوبي توانست مقاومت کند و براي خودش تدابير تدافعي نيز پيش بيني کند. و در همين راستا است که ما مجبوريم قدرت تدافعي مان را تقويت کنيم همانطور که موشک هاي بالستيک مان را تقويت مي کنيم.

مجري: بخوبي بخاطر داريم که اسرائيل هم خود را در برابر حملات شما و کاربرد تسليحات کشتار جمعي در معرض تهديد مي ديد. با آمدن ترامپ به کاخ سفيد ، آيا اينجا هم اين نوعي تعادل است که زير سوال رفته است يا از نظر شما ، فکر مي کنيد که نتانياهو مي تواند دوباره تهديدهايش را از سر بگيرد و در نتيجه بيشتر از آن زماني که اوباما در قدرت بود خصومت خواهد ورزيد ؟

آهني: اول اينکه ما تسليحات کشتار جمعي نداريم.

مجري: ولي اسراييل شما را به داشتن آن متهم مي کند.

آهني: آنها از اين حرفها زياد مي زنند. در باره نتانياهو و رژيم اسرائيل هم بايد بگويم که آنها اصلا جرات شليک به سوي ايران را نخواهند داشت. زيرا آنها بخوبي مي دانند که ايران يک قدرت بزرگ در اين منطقه است و مي تواند به شدت با اين رژيم صهيونيستي مقابله کند.

مجري: نتان ياهو چند روز پيش در انگليس بود و چندين بار هم انچه که قبلا گفته بود را تکرار کرد، همانطور که گفته بود که " ايران مي خواهد اسراييل را از بين ببرد"، شما به اين اتهامات چگونه جواب مي دهيد؟

آهني: ما به اين اظهارات اسرائيلي ها عادت داريم.

مجري: ولي گفته هايي از سوي ايران هم وجود داشته است که نابودي اسرائيل را مطرح مي کرد؟ مقصودم حرفهاي رئيس جمهور سابق ايران است .

آهني: کشور و مردم ما از قرن ها پيش به اين طرف نشان داده اند که آغازگر حمله اي نبوده اند.

مجري: ولي شما خودتان موافق نابودي اسرائيل هستيد؟

آهني: اين ما نيستيم که رژيم اسرائيل را از بين مي برد. آنها خودشان هستند که با سياست هاي نژاد پرستانه و غير انساني شان هستند باعث مي شوند در مسير نابودي خودشان حرکت کنند. اين مردم فلسطين است که بايد براي سرنوشت خودش تصميم بگيرد. ما در پي دفاع از خودمان هستيم و قصد حمله به ديگران را نداريم. البته بخوبي قادريم که از خودمان دفاع کنيم و فکر هم نمي کنيم که اين نوع تهديدها قابل تحقق باشند.

مجري: در عرض چند هفته تعادل جهان دچار تغيير شد، آيا به نظر شما اين ظاهر قضيه است ؟

آهني: از مدتها پيش داده هاي جديدي در جهان مطرح هستند، کشورهاي نوظهوري در جهان بوجود آمده اند و ما هم بخوبي آنچه در حال وقوع است را دنبال مي کنيم. مسلما در اين ميان کشورهايي هستند که مي توان روي آنها براي يک همکاري بسيار قوي تر حساب کرد و ما هم کشوري هستيم که توانمندي و ساختار قوي خود در بسياري از زمينه ها را داراست.

مجري: آقاي آهني ما از سوالات متعددي در ارتباط با آمريکا صحبت کرديم و هنوز هم سوالاتي در اين زمينه هست که بپرسيم. در باره سوريه سوال اين است که تهران تا چه موقع به حمايت هايش از بشار اسد ادامه مي دهد؟ آيا بشار اسد يک متحد دست و پار گير نيست ؟

آهني: روابط ما با سوريه يک رابطه ويژه است. در زمان جنگي که از سوي صدام حسين به ما تحميل شد، سوريه با ما بود. آنها خواهان کمک ما براي مقابله با تروريست هايي شدند که مردم سوريه سالها است از آنها رنج مي برند. ما از دولت سوريه حمايت مي کنيم .

مجري: شما از بشار اسد حمايت مي کنيد ؟

آهني: بشار رئيس جمهوري است که توسط مردم انتخاب شده است و تا زماني که مردم سوريه تصميم بگيرند او هم آنجا خواهد بود. او هست زيرا از حمايت بخش مهمي از مردم سوريه برخوردار است .

مجري‌: با اين حال 300 هزار کشته در سوريه وجود داشته است ؟

آهني‌: ببينيد در برابر جريان اين داستان غمباري که براي مردم سوريه درست شد و بخصوص آنچه که بواسطه حمايت از گروه هاي تروريستي عليه مردم سوريه، به اين کشور تحميل و مردم را به رنج انداخته است، بوجود آمد چه مي شد کرد؟ در برابر اين مداخله ها و حمايت هايي که از گروه هاي مسلحانه ، چه به صورت مالي و چه به صورت تجهيزاتي مي شد ، چه مي شد کرد ؟ سوريه از اين بحران در درنج است و بابد به مردم سوريه کمک کرد.

مجري: آقاي سفير ايران به عنوان اصلي ترين متحد سوريه در ميدان، به رژيم کمک مي کند و رژيم هم مي گويد ما مي خواهيم تماميت ارضي کشورمان را به دست بياوريم. روس ها هم که ديگر متحد نظامي بشار اسد هستند و بخصوص با نيروي هوايي شان اورا ياري مي دهند و مي گويند که بايد به ايجاد صلح کمک کرد و موافق هستند که نمي توان تا آخر با اين وضع يعني براي فتح دوباره تماميت ارضي کشور پيش رفت. آيا ايران، تا آخر در راستاي تحقق آنچه که بشار اسد براي فتح دوباره تماميت ارضي سوريه مي گويد از او حمايت مي کند و پيش مي رود؟

آهني: مسلما تماميت ارضي و استقلال سوريه و حاکميت آن موضوع مهمي است. اين يک اولويت است .

مجري: حتي مهمتر از صلح است ؟

آهني: صلح هم مهم است. اينها در کنار هم هستند. بايد زمينه را فراهم کرد که مردم سوريه بتوانند انتخاب کنند و در آرامش راي دهند. به همين خاهر هم هست که بايد درگيري متوقف شود. بايد حمايت از گروه هاي مختلف مسلحانه متوقف شود و در مسيري حرکت کرد که ما هم به آن باور داشته ايم بدين معني که اين بحران هيچ راه حل نظامي ندارد. بايد در مسير راه حل سياسي حرکت کرد. براي اين منظور اول بايد درگيري ها را متوقف کرد و سپس زمينه را فراهم کرد که کمک هاي انسان دوستانه به همه مردم سوريه برسند. و سپس زمينه را فراهم کرد که قانون اساسي جديد و انتخابات جديد در کشور بر پايه، آراء مردم بوجود آيد.

مجري: آقاي سفير، اين همان سناريوي ايده آل است که البته تحقق آن دشوار است و از مدتها پيش از آن صحبت مي شود. وقتي شما از حمايت مالي از شورشيان يا از گروه هاي تروريست صحبت مي کنيد. مقصودتان کيست ؟ چه کسي از اين گروه ها حمايت مي کند؟

آهني: ريشه هاي ايدئولوژيک و مالي اين گروه هاي تروريستي در منطقه مشخص است. چه در سوريه و چه در عراق. اين ريشه ها در کشورهايي که متحد آمريکا مي باشند قرار دارند.

مجري: مثلا چه کشوري ؟

آهني: شما مي توانيد تشخيص دهيد آنها چه کشورهايي هستند و کجا قرار دارند؟ بدون اينکه نيازي باشد که من از آنها اسمي ببرم.

مجري: اري ولي ما مي خواهيم در اين برنامه هم اسمي از آنها برده شود آقاي سفير!

آهني: شما حتما شنيده ايد ...

مجري: مثلا عربستان سعودي ...

آهني: شما در اين باره زياد شنيده ايد. تحليل ها و مقالات متعددي در اين باره نوشته شده اند، حتي در فرانسه ، و لذا همه مي دانند که چه کساني از اين گروه ها حمايت مي کنند.

مجري: عربستان سعودي، قطر و ترکيه ؟

آهني: نيازي نيست من اسمي از آنها ببرم. خيلي روشن است.

مجري: ولي مارک سه مواسم شان را ذکر کرد ( با خنده ) .

آهني‌: شما مي توانيد اسم شان را ببريد و همه چيز روشن است. شايد نيازي نباشد که من آنرا تکرار کنم.

مجري‌: پس شما هم تکذيب نمي کنيد که اين فهرست باشد؟

آهني‌: خيلي روشن است که کشورهاي مختلفي در اين منطقه هستند که پشت اين گروه ها مي باشند. روشن است. زيرا همان ها هستند که اجازه نمي دهند اين بحران حل شود. زيرا متاسفانه در راستاي منافع آنها است و فکر مي کنند بايد به حمايت از اين گروه هاي تروريستي ادامه داد. گروه‌هايي مثل داعش ...

مجري: ما هم بخوبي متوجه شديم که شما هم نمي خواهيد اسمي از آنها ببريد.. ولي به نظر شما آنها اين حمايت ها را در راستاي چه هدفي انجام مي دهند؟

آهني‌: اول اينکه آنها تصور مي کنند ايران، يک قدرت منطقه اي مي باشد. آنها فکر مي کنند که ايران در مسير تقويت شيعيان در اين منطقه حرکت مي کند.

مجري: اشتباه مي‌کنند؟

آهني‌: بله . زيرا ما اصلا جنگ ميان سني ها و شيعه ها را باور نداريم. آنها همگي مسلمان هستند. از قرن ها پيش آنها با هم در کنار هم زندگي کرده اند. در سوريه ، در عراق، در ايران و جاهاي ديگر. همه نوع اقليت وجود داشته است و با هم زندگي کرده اند. چه اتفاقي افتاده است که چند سالي است مي شنويم که بين شيعيان و سني ها جنگ درگرفته است ؟

مجري: شما مي خواهيد بگوييد که برخي کشورهاي سني منطقه مي خواهند که بين سني ها و شيعيان درگيري باشد ولي شما به عنوان کشوري شيعه مي گوييد که شما خواهان اين وضع نيستيد ؟

آهني‌: ما به دنبال جنگ با هيچ کشوري نيستيم. ما فکر مي کنيم که کشورهاي منطقه بايد در مسير يک همکاري جمعي حرکت کنند. و صلح و امنيت را تضمين کنند. همينطور عربستان سعودي. ما هيچ خصومتي عليه عربستان سعودي نداريم. من فکر مي کنم که ايران و عربستان سعودي دو بازيگر مهم هستند که بايد گفتگو و رايزني کنند. آنها بايد براي رسيدن به راه حل هاي مسالمت آميز براي بحران هايي که وجود دارند، ديالوگ کنند. در اين منطقه اي که متاسفانه منطقه اي متشنج است.

مجري: آقاي سفير، بسياري از سازمان هاي غير دولتي در اين باره مستند سازي کرده و سوريه را که در آن انسان هاي متعددي حذف شده اند و بخصوص به دار آويخته اند را " کشتارگاه انساني " خوانده اند.

آهني‌: ببينيد دولت سوريه در وهله اول آنرا تکذيب کرده است ..

مجري: و شما حرفش را قبول داريد؟

آهني: بله . ولي اگر عناصري براي بررسي و تحقيق هست مي توان آنرا مطالعه کرد.

مجري: صحبت از هزاران کشته در اين زندان است ..

آهني: بله از اين نوع آمارها زياد مي شنويم ولي مي توان تحقيق کرد.

مجري: بايد ديد چه سازماني هم اين کار را انجام ميدهد؟

آهني: بايد ديد واقعيت چيست ؟ بايد حرف ها را شنيد . بايد حرف دولت سوريه را هم شنيد. ولي متاسفانه ما بر اساس تجربيات مان، از سالها پيش ما از سوي رسانه ها، به نقل از برخي از نهادها و سازمان هاي غير دولتي آمارهايي عليه دولت هاي مختلف منطقه و همچنين در باره ايران مي شنويم . چرا ؟ چون ايران در قالب سياست هايي که قرار بوده است از سوي کشورهاي غربي اجرا شود نبوده است. متاسفانه اين سازمان ها چشم شان را در باره آنچه در يمن و بحرين مي گذرد مي بندند ولي وقتي بخواهند از اين طرف قضيه حرف بزنند ...

مجري: البته همه شان اينطور نيستند. همين سازمان ها از اقدامات خشني که در بحرين يا يمن انجام مي شود هم حرف مي زنند.

آهني: آري، ولي، رويکردشان به طور نسبي متفاوت است. متاسفانه اروپا، دولت هاي اروپايي هم سياستي گزينشي و تبعيض آميز در اين باره اتخاذ کرده اند. به همين خاطر هم هست که نمي توان به آنچه که تلاش مي کنند بگويند اعتماد کرد و آنرا باور داشت و آنرا در اختيار افکار عمومي قرار داد. بايد محتاط تر بود.

مجري: من مي خواستم سوالي در باره " آنچه که در باره تهاجم فرضي " برخي کشورهاي سني عليه کشور هاي شيعي، خوانده مي شود بپرسم. برخي ديگر از تحليلگران هم هستند که مي گويند که از چندين سال پيش به اين طرف اوضاع در منطقه به خوبي به نفع کشور شما پيش مي رود و با آمدن دستگاه حاکمه جديد در عراق، اگرجه آنها هم بعضا از سوي خود مردم شيعه مورد اعتراض بوده اند، ولي با اين حال، شما مي بينيد که مقامات شيعي در عراق بر سرکار هستند. شما هم که از رژيم بشار اسد در سوريه حمايت مي کنيد و ...

برخي از تحليلگران از هلال شيعه صحبت مي کنند. شما اين تحليل را چگونه مي بينيد که ايران خواهان اجراي اين هلال شيعي در منطقه است ..

آهني: اين حقيقت ندارد. ما همه را باور داريم. چه شيعه باشند و چه سني . ما در کنار مردمان منطقه هستيم که الزاما همه شان شيعه نيستند. ما از آنها حمايت مي کنيم زيرا باور داريم که وقتي در جايي از ما درخواست کمک مي کنند بايد کمکشان کنيم. تا به آزادي و استقلال و حق مشروع شان برسند. اين آن چيزي است که واقعا در منطقه در جريان است. ما هم در کشورمان اقليتي سني داريم که زندگي کاملا عادي خودشان را دارند. در کشورهاي ديگر هم همينطور است. ما واقعا به يک زندگي آرام و همزيستي در اين منطقه چه در کشورهاي شيعي و چه کشورهاي سني باور داريم. ما اصلا اين تحليل که از هلال شيعه سخن مي گويد را باور نداريم.

مجري: بنابراين شما به يک همکاري خوب با کشورهاي منطقه ، چه شيعه باشند و چه سني علاقمنديد؟ به همکاري با عربستان سعودي علاقمند هستيد؟

آهني‌: قبلا هم گفتم که ما هيچگونه خصومتي با عربستان سعودي نداريم. من فکر مي کنم که بايد بين ايران و عربستان سعودي يک ديالوگ صادقانه وجود داشته باشد که بتواند به حل بحران ها در اين منطقه متنشنج ياري دهد.

مجري: به موضوع سوريه برگرديم. آيا شما به روند ژنو اعتقاد داريم و از جمله، انتقال سياسي و برگزاري انتخابات آزاد که در پايان بتواند به رفتن بشار اسد از قدرت منتهي شود؟ ضمن اينکه نبايد فراموش کرد که سوريه کشوري است که اکثريت جمعيت آن سني است و در نهايت نتايج اين انتخابات، اگر به طور منطقي آزاد برگزار شود، و به قول انگليسي ها " منصفانه " ( faire ) باشد به تغيير رئيس جمهور منتهي شود ؟

آهني: ما واقعا به دمکراسي اعتقاد داريم. ما به اصل " يک فرد يک راي " در تمام کشورهاي منطقه اعتقاد داريم. خواه در سوريه باشد خواه در ديگر کشورها. اگر در اين مسير حرکت کنيم مردم سوريه مي توانند در وضعيتي قرار گيرند که آن کسي را که مي خواهند انتخاب کنند. ولي نبايد اين يا آن ديگري را حذف کرد. مي توان انتخاباتي را تحت اشراف سازمان ملل برگزار کرد...

مجري: با راي پناهندگان هم ؟

آهني: بله کاملا. بايد زمينه را فراهم کرد که آنها به کشورشان برگردند. جاي تاسف دارد که آنها به دليل شرايط سخت از کشورشان رفته اند.

مجري‌: آقاي سفير ! جهان با حوادث تروريستي مواجه است و همين 48 ساعت پيش هم شاهد رفتاري از اين نوع در شهر پاريس بوديم که حوادثي اتفاق افتادند که به اسم قرائت خاصي از اسلام اين کارها را انجام ميدهند. آيا شما اين اشکال تروريسم را محکوم مي کنيد؟

آهني‌: کاملا. ببينيد گروه هاي تروريستي همچون داعش، که متاسفانه مدعي اسلامي بودن را دارند، هيچ ربطي با اسلام ندارند. آنها فقط مخالف شيعه ها نيستند، مخالف سني ها و مسيحيان و غيره هم هستند. آنها مخالف همه کساني هستند که دکترين غير انساني و نژاد پرستانه آنها را باور ندارند. متاسفانه آنها تصوير اسلام را تخريب کرده اند. اسلام دين صلح و آرامش و فهم ديگران و تعامل با ديگران است. آنها از اين اصول فهم درستي ندارند. بنابراين اين رفتارها را ما محکوم مي کنيم. ما از ابتدا در خط اول مبارزه با تروريسم بوده ايم. اگر ترامپ در مبارزه اش با تروريسم جدي و صادق باشد، بايد از دولت و ملت ايران و همچنين پاسداران که همواره در خط مقدم مبارزه با تروريسم بوده اند قدرداني کند.

مجري‌: ولي ترامپ در اظهارات اخيرش گفته است که ايران بزرگترين دولت تروريستي در جهان است.

آهني‌: اين ادعا کاملا مضخک است. ما جديت خود در مبارزه با تروريسم را به دنيا در سوريه و عراق نشان داده ايم. ضمن اين که خودمان يکي از بزرگترين قربانيان تروريسم در جهان هستيم. شنيدن اين اظهارات واقعا مضحک است.

مجري: آيا شما مي توانيد تا آنجا پيش برويد که مثلا با کاخ سفيد آمريکا در زمينه مبارزه با داعش پيش برويد؟

آهني‌: مواردي بوده است که ما در مورد آنها منافع مشترک داشته ايم و تلاش هايمان در يک مسير بوده است. ما واقعا حامي تمام تلاش هايي که عليه تروريسم انجام مي شود هستيم. تلاش هايي که صادقانه باشند. تلاش هايي که تبعيض آميز نباشند. اين يک نکته مهم است اگر اين عناصر مهيا باشند، چرا که ؟

مجري‌: آقاي سفير، مقداري هم از اوضاع ايران حرف بزنيم که در ابتداي اين برنامه هم گزارشي در باره آن ديديم. الان سي و هشت سال است که شاه سقوط کرده است و يک نظام جمهوري مستقر شده است. اوضاع اقتصادي شايد آن چيزي که انتظار مي رفت نباشد و از تحريم هايي صحبت مي شود که عليه ايران به اجرا گذاشته شده اند. وضعيتي هم هست که برخي تحليلگران از آن صحبت مي کنند و مورد توجه آنها قرار گرفته است و آن نبود آزادي هاي عمومي است که اوضاع هم در آن پيشرفت نمي کند . همانطور که در گزارش اين کاريکاتوريست هم ديديم که از زندان رفتن اش صحبت مي کرد. چرا شما با اين وضعيت برخورد مي کنيد؟

آهني‌: ببينيد دمکراسي يک روند طولاني است.

مجري‌: ولي 38 سال هم کم نيست ...

آهني‌: مي توان دمکراسي را ترزيق کرد. بايد زمينه و بستر آن فراهم کرد. اگر شما خيلي سريع برويد بلوکه خواهيد شد. آنهم در کشوري که براي قرن ها زير يک نظام ديکتاتوري بوده است. ولي بيلان اين جمهوري اسلامي جديد را ببينيد. آنچه که از 38 سال پيش به اين طرف در زمينه دمکراسي بوجود آمده است. در زمينه آزادي بيان، جايگاه زنان، حقوق بشر، و غيره. اين وضعيت را با ديگر کشورهاي منطقه مقايسه کنيد. کشورهايي که تقريبا وضعيتي مشابه دارند؛ چرا مردم شان اعتراض مي کنند؟ زيرا مي بينند که در کنارشان يک جمهوري اسلامي است که بر اساس اسلام بنا شده است.

مجري‌: مي تواند مدل باشد ...

آهني‌: بله . ولي آنچه که به دمکراسي و قوانين دمکراتيک در ايران بر مي گردد اصلا با شرايط برخي ديگر از کشورهاي منطقه قابل قياس نيست. حقوق زنان، نقش آنان در جامعه و آزادي بيان . ببينيد ما در کشورمان 300 کليسا داريم که همگي کاملا فعال هستند. ما حدود سي کنيسه فعال در ايران داريم . جامعه مسيحي داريم. جامعه يهوديان را داريم. که از حقوق شهروندي شان برخوردارند و نمايندگان خودشان در مجلس را دارند. و جايگاه شان هم احترام هستند.

مجري: شما از بيلان جمهوري اسلامي ايران صحبت کرديد. در باره بيلان کاري آقاي روحاني چه ؟ شما فکر مي کنيد که آيا او به انتظارات کساني که به او راي دادند جواب داده است ؟ و شانس اين را دارد که او دوباره انتخاب شود؟ چون باز هم نامزد شده است.

آهني‌: مسلما، او هم تلاش هاي خود را کرده است. شايد خود او هم از نتايج راضي نباشد زيرا گاه، براي محقق کردن برخي شعارهاي انتخاباتي ، پيش نيازهاي فراواني هست. بايد زمينه هاي متعددي را فراهم کرد و کار فراواني انجام داد و مواردي را قوي تر دنبال کرد. ايشان به نتايج خوبي رسيده و دستاوردهاي مهمي داشته است. ولي هنوز هم کاستي هايي هست.

مجري: اصلي ترين چيزي که نتيجه داده است و اصلي ترين چيزي که او به آن دست نيافته است کدام است ؟

آهني‌: من شايد نتوانم دقيقا مواردي که وي در آن فرصت را از دست داده است را ذکر کنم. ولي مي دانم که او همواره به تلاش هايش ادامه داده است تا به اهدافش برسد. در يک جامعه باز و متنوع همچون ايران، محقق کردن همه آن چيزي که يک رئيس جمهور مي خواهد، ساده نيست. اين وضعيت در کشورهاي ديگر هم هست. اينجا در فرانسه يا در آمريکا يا جاهاي ديگر. آيا همه روساي جمهوري موفق مي شوند تمامي آن چيزي که مي خواسته اند را محقق کنند؟ نه صد درصد !

مجري: اين انتخابات در روز 19 مه 2017 برگزار مي شوند. شما نگاه خود از دمکراسي را بيان کرديد. نگاهي به اسلام و دمکراسي و در مقايسه با دمکراسي غربي . البته اگر خوب فهميده باشم. آيا مي توانيد به ما اطمينان دهيد که اين انتخابات آزاد و شفاف برگزار شوند؟

آهني‌: کاملا. ما تجربه خوبي در زمينه برگزاري انتخابات مردمي داريم. ما بيشترين ميزان برگزاري انتخابات در کشورمان را در مقايسه با بقيه کشورهاي منطقه داشته ايم. ما هر سال در کشورمان انتخابات داشته ايم. مسئولين تمام نهادهاي ايراني انتخاب شده اند.

مجري: ولي در سال 2009 با مردمي که انتخاب کردند مشکلاتي بوجود آمد.. اينطور نيست؟

آهني‌: حرف هاي زيادي زده و شنيده شد. در آخرين انتخابات اخير ما حضور 73 درصدي مردم را داشتيم که آزادانه راي دادند و رئيس جمهور روحاني را انتخاب کردند. اين دمکراسي ادامه خواهد يافت و هر بار پخته تر خواهد شد. اين کاملا طبيعي است. ما مدلي از دمکراسي داريم که جديد است و براي اين که کاملا جاي بيفتد نيازمند زمان خواهد بود.

مجري: پس به اعتقاد شما دمکراسي دائما در ايران در حال پيشرفت است ؟

آهني‌: کاملا همين طور است. برويد از نزديک ببينيد. روزنامه نگاران زيادي در جريان انتخابات در ايران بودند و بازديدشان از ايران را فراهم کرديم تا گزارش هايي را تهيه کنند. روزنامه نگارها در جريان انتخابات هاي متعدد، همواره در ايران حضور داشته اند و توانسته اند اين مسايل را از نزديک مشاهده کنند. اين امري کاملا روشن است.

مجري‌: آقاي آهني از انتخابات صحبت کرديم. از انتخابات در فرانسه هم که سه ماه ديگر در کشور برگزار مي شود صحبت مي کنيم. مي دانيم که سفرا موضوع را به طور سنتي دنبال مي کنند و شما هم که در فرانسه هستيد و فرانسه را هم بخوبي صحبت مي کنيد و فرانکوفيل هستيد ... آيا براي دولت تان يادداشتي در اين زمينه فرستاده ايد تا از اوضاع انتخاباتي در فرانسه رمز گشايي کنيد؟ چيزي که البته برخي از خود مردم فرانسه هم در اينجا دچار سردرگمي مي شوند؟ آيا شما مي دانيد چه اتفاقاتي در جريان است ؟

آهني: بله .. مسلما ..

مجري: چه کسي برنده مي شود؟

آهني: تخمين و پيش بيني اين قضيه خيلي ساده نيست. ما هنوز زمان داريم . هنوز عناصر زيادي هستند که مي تواند در اين موضوع تاثير بگذارند. هر روز در مورد نامزدها حرف هاي متعددي را مي شنويم و هيچ کس نمي توانست باور کند که مثلا در حزب سوسياليست اين اتفاق بيفتد و در باره نامزدهاي ديگر جناح راست هم همينطور. لذا بايد تحولات در اين زمينه را دنبال کرد. آنچه براي ما و دولت ما مهم است اين است که بتوان همکاري هاي قوي خودمان با فرانسه را دنبال کنيم. دولتي که شايسته مردم فرانسه باشد.

مجري: ولي آيا در اين گزارش هايي که مي نويسيد ؛ اسمي را هم براي کسي که جانشين فرانسوا اولاند خواهد شد هم قرار داده ايد؟

آهني: بايد صبر کرد و با دقت اوضاع را دنبال کرد. اميدواريم که ملت فرانسه بتواند نقش خود را ايفاء کند و دولتي را انتخاب کند که در مسير منافع ملي اش باشد.

مجري: ما مي بينيم که نوعي پوپوليسم در حال رشد گرفتن است و حتي در بازارهاي اقتصادي جهاني، و حتي در آسيا نيز نگراني وجود دارد که جبهه ملي فرانسه ( راست افراطي ) به قدرت برسد. آيا شما هم اين فرضيه را به دولت تان خاطر نشان کرده ايد؟

آهني: گزينه ها و سناريوهاي متفاوتي مي توان روي ميز قرار داشته باشد. مي توانم برداشت شخصي خودم را داشته باشم که رسمي نيست. فکر مي کنم بايد صبر کرد و نخواهيم که من تحليل دقيقم را از آنچه در فرانسه در جريان است را ارائه بدهم.

مجري: براي مقامات ايراني مهم خواهد بود که برنده اين انتخابات، خانم يا آقاي رئيس جمهور آينده هر کس که باشد، ارتباطات اقتصادي ميان فرانسه و ايران همچنان ادامه داشته باشند. اينطور نيست ؟

آهني: بله. کاملا همين طور است. اين در راستاي منافع مشترک دو ملت بزرگ ايران و فرانسه است . روابطي که ريشه در تاريخ دو کشور دارد و در زمينه هاي مختلف فرهنگي، علمي، اقتصادي، سياسي و پارلماني و غيره وجود داشته است. و آنچه که من بخصوص در طول دو سال گذشته انجام داده ام اين بوده است که اين روابط در بخش هاي مختلف سياسي ، اقتصادي، پارلماني تقويت شود، اخيراً سفر مهم آقاي ايرو ( وزير امورخارجه ) به تهران را داشتيم که در اين راستا بوده است. ما اخيرا برگزاري اولين کميسيون مشترک همکاري هاي اقتصادي فيمابين را داشتم که براي اولين بار در تاريخ روابط مان برگزار شد و مسلما مي تواند همکاري هاي اقتصادي مان را سامان دهد. ايران و فرانسه واقعا شايسته آن هستند که همکاري قوي که در راستاي منافع دو کشور باشد، داشته باشند.

http://www.CheKhabar.ir/News/54170/براي توسعه صنايع موشکي خود از هيچ کشوري اجازه نمي‌گيريم
بستن   چاپ