بررسي يک پديده‌ دردناک اجتماعي که خيلي‌ها ديده‌اند
سه شنبه 14 دي 1395 - 11:39:37 AM
چه خبر - سوگ عزيزان‌ مي‌تواند باعث مرگ شود؟

ما نمي دانيم دقيقا علت درگذشت دبي رينولدز چه بوده، البته ظاهرا علت مرگ سکته مغزي اعلام شده است. با اينکه کري فيشر و دبي رينولدز سال‌ها با هم رابطه نداشتند اما در سال‌هاي آخر عمر بسيار به هم نزديک شده بودند. احتمالا ما هم در طول زندگي شاهد مواردي بوده‌ايم که زن و شهري پس از سال‌هاي سال زندگي در کنار هم به فاصله کمي از هم به ديار باقي بشتابند، اما آيا واقعا از نظر علمي دلشکستگي مي‌توان باعث مرگ شود؟


دو سال پيش تحقيقي منتشر شد که نشان مي‌داد، با اينکه مرگ بر اثر دلشکستگي اتفاقي نادر است اما کساني که يک ماه بعد از مرگ يکي از عزيزانشان به دليل سکته قلبي يا مغزي مي‌ميرند، دو برابر کساني است که به همين عارضه دچار شده اما عزادار مرگ عزيزي نبوده‌اند.

اگر شما هم به تازگي عزيزي را از دست داده ايد و متاسفانه نتوانسته ايد با درگذشت آن کنار بياييد و اين روزها بيشتر از هميشه ناراحت و غمگين هستيد اين مطلب را بخوانيد :

دکتر سونيل شاه يکي از پژوهشگران اين تحقيق از دانشگاه سنت جورج لندن به بي‌بي‌سي گفت: "ما اغلب از واژه `دل شکسته` استفاده مي‌‍‌کنيم تا درد از دست دادن عزيزي را برجسته کنيم اما تحقيق ما نشان داد که سوگ عزيزان مي‌تواند تاثير مستقيمي بر قلب داشته باشد."

برخي حتي از "سندرم دلشکستگي" صحبت مي‌کنند که در اصلاح پزشکي به آن کارديوميوپاتي ناشي از استرس يا کارديوميوپاتي تيکوتسوبو مي گويند. بيشتر کساني که دچار اين عارضه مي شوند خوب مي‌شوند، استرس کاهش پيدا مي کند و قلب به حال عادي بر مي‌گردد. اما در افراد سالمند يا کساني که بيماري قلبي دارند تغيير شکل بطن چپ ممکن است به سکته قلبي و در نهايت به مرگ منجر شود. نام اين بيماري، تيکوتسوبو نامي ژاپني است براي ظرفي به شکل کوزه که براي شکار هشت‌پا از آن استفاده مي شده است. علت نامگذاري اين است که قلب در کارديوميوپاتي تيکوتسوبو شکلي شبيه ظرف کوزه مانند شکار هشت پا مي‌شود.

اما در مورد سکته مغزي چه؟ سکته مغزي دو علت اصلي دارد، يا خون‌ريزي يکي از رگ‌هاي مغز يا گرفتگي يکي از رگ‌هاي مغز. در بسياري از موارد اين گرفتگي ناشي از لخته‌اي است که اختلال عملکرد عضله قلب باعث آن شده و لخته وارد يکي از رگ‌هاي مغز شده و آن را مسدود کرده است.

علاوه بر اين، شواهدي هم وجود دارند که از افزايش خطر مرگ پس از بستري شدن شريک زندگي در بيمارستان حکايت مي‌کنند. تحقيقي در اين باره در سال 2011 منتشر شد و تحقيق ديگري هم که در سال 2006 انجام شد نشان داد احتمال درگذشت همسر تا شش ماه بعد از مرگ شريک زندگي‌اش افزايش پيدا مي‌کند. اين محققان به اين نکته اشاره کردند که رابطه زناشويي که هر دو طرف حامي يکديگر باشند نوعي ضربه‌گير در قبال استرس است. در چنين رابطه‌اي، دو طرف همديگر را تشويق به رفتارهاي سالم مي‌کنند. داروهاي روزانه را به هم يادآوري مي‌کنند و مواظبند که ديگري مثلا سيگار نکشد يا در کار ديگري افراط نکند.

با اينکه درگذشت مثلا پدر يا مادر به فاصله کمي از همديگر براي فرزندان و ديگر وابستگان نزديک سخت است اما شايد روي بهتر سکه اين باشد که آنها از رنج زندگي بدون وجود ديگري رها شده و شايد اينکه دو نفري در تمام عمر ياور يکديگر بوده و با فاصله کمي از دنيا رفته‌اند، کمي تسلاي خاطر باشد.

دلشکستگي فقط در موارد نادري ممکن است باعث مرگ شود اما کارديوميوپاتي تاکوتسوبو حداقل اين را نشان مي‌دهد که وقتي جاي کسي در قلب ما است يعني چه.

منبع: بي بي سي

http://www.CheKhabar.ir/News/50175/بررسي يک پديده‌ دردناک اجتماعي که خيلي‌ها ديده‌اند
بستن   چاپ