بازار طلاي سرخ به نام ايران به کام ديگران
دوشنبه 13 دي 1395 - 9:39:24 AM
چه خبر - زعفران را ايران توليد ميکند اما ... با وجود آنکه توليد زعفران به صورت انحصاري در اختيار ايران است و کشور ما 94 درصد معادل 150 تا 160 تن از طلاي سرخ مورد نياز جهان را تامين مي‌کند، اما در تجارت جهاني، در آن جايگاهي که بايد قرار داشته باشيم، نداريم و کشورهاي ديگر در اين ميان از توليد ايراني سود سرشاري مي‌کنند. در همين زمينه رئيس شوراي ملي زعفران ايران با بيان اينکه در حال حاضر اروپا مديريت بازار جهاني زعفران را در دست دارد، گفت: اين بازار متعلق به ايران است و بايد در اختيار ما باشد.

غلامحسين شافعي تصريح کرد: هم اکنون مديريت بر بازار زعفران و رابطه مستقيم توزيع کننده با مصرف کننده نهايي دست ما نيست.

رئيس شوراي ملي زعفران ايران با بيان اينکه در حال حاضر اروپا مديريت بازار جهاني زعفران را در دست دارد، اظهارداشت: اصول کار اين است که ما شيوه‌اي را دنبال کنيم تا بتوانيم رابطه مستقيم با مصرف کننده جهاني به‌وجود آوريم.

34درصد زعفران ايران به کام کشورهاي ديگر

در همين زمينه نايب رئيس شوراي ملي زعفران نيز با تاييد اين مساله که سهم ايران در تجارت جهاني طلاي سرخ، آنچه که بايد باشد، نيست، در گفتگو با مهر با بيان اينکه ايران بين 150 تا 160 تن از زعفران مورد نياز جهان را تامين مي‌کند، اظهارداشت: ايران تامين کننده 94 درصد زعفران دنياست و حدود 6 درصد اين محصول نيز توسط کشورهاي ديگر از جمله يونان، افغانستان، کشمير هند و اسپانيا تامين مي‌شود.

غلامرضا ميري افزود: البته بايد گفت با وجود آنکه ايران 94 درصد زعفران دنيا را تامين مي‌کند اما سهم ما در تجارت جهاني اين محصول کمتر است چرا که به عنوان مثال کشوري مانند اسپانيا محصول ايران را خريداري و به نام خود صادر مي‌کند بنابراين سهم کشورهاي ديگر در اين ميان افزايش پيدا مي‌کند.

نايب رئيس شوراي ملي زعفران اضافه کرد: دوبي نيز يکي از کشورهايي است که محصول ايران را خريداري و مجددا صادر مي‌کند. البته اسپانيا چون خود توليد کننده زعفران است، طلاي سرخ ايران را به نام خود صادر مي‌کند اما دوبي چون توليدي در اين زمينه ندارد، نمي‌تواند چنين کاري انجام دهد و زعفران ما را به نام زعفران ايران مجددا به کشورهايي مانند چين، آفريقا، کشورهاي حاشيه خليج فارس، هندوستان، اروپا و آمريکا صادر مي‌کند.

ميري ادامه داد: بنابراين سهم ايران در تجارت جهاني زعفران به حدود 60 درصد و ديگر کشورها به حدود 40 درصد مي‌رسد.

بر اين اساس مي توان نتيجه گرفت که حدود 34 درصدي از زعفراني که ايراني ها روانه بازارهاي جهاني مي کنند، به کام کشورهاي ديگر و به نام آنها بدست مصرف کننده نهايي مي‌رسد.

گردش مالي2هزار و 500 ميليارد توماني زعفران در بازار داخلي

ميري تصريح کرد: اين ضعف ماست که چنين اتفاقي براي محصول توليدي‌مان رخ مي‌دهد که دليل آن هم عدم حمايت دولت از صادرکنندگان و توليدکنندگان اين محصول است.

نايب رئيس شوراي ملي زعفران با اشاره به اينکه گفته مي‌شود گردش مالي زعفران در ايران سالانه 3 هزار ميليارد تومان است، گفت: به اعتقاد ما اين عدد حدود 2 هزار و 500 ميليارد تومان است.

براساس اين گزارش، اخيرا توسعه کشت طلاي سرخ در کشورهاي همسايه از جمله افغانستان که با قاچاق پياز اين محصول از ايران، انجام مي‌شود؛ نيز يکي ديگر از مشکلات و نگراني‌هايي است که بر توليد اين محصول با ارزش سايه انداخته است.

ميري دراين زمينه به مهر گفت: قاچاق پياز زعفران به افغانستان حدود 10 سال قبل آغاز شد و افغان‌ها هم زماني که ديدند سازمان ملل متحد و کشورهايي مانند آمريکا، آلمان، فرانسه و هلند در زمينه کشت طلاي سرخ از آنان حمايت مي‌کنند، تشويق به ادامه کار شدند.

نايب رئيس شوراي ملي زعفران اضافه کرد: آنها به تدريج براي خود بازارهايي به دست آوردند و متوجه شدند فروش اين محصول سود خوبي دارد.

جنگ تعرفه عليه زعفران ايراني

وي با اشاره به اينکه آمريکا اعلام کرده حاضر است يک بازار 40 تني را به منظور صادرات زعفران در اختيار افغانستان قرار دهد، گفت: حتي همين الان هم کشوري مانند هندوستان تعرفه ورود زغفران را براي افغاني‌ها برداشته است اما اگر يک ايراني بخواهد زغفران به هند ببرد، بايد 38 درصد عوارض پرداخت کند.

ميري با بيان اينکه کشور افغانستان مي‌تواند در دراز مدت به عنوان يک تهديد براي ما مطرح باشد، گفت: درحال حاضر که بيش از 90 درصد توليد دنيا در اختيار ماست نمي‌توانيم تجارت آن را کاملا در دست داشته باشيم اگر انحصار توليد هم از بين برود قطعا شرايط بدتر هم خواهد شد.

هشدار افغان‌ها به قاچاق زعفران!

نکته قابل توجه در اين ميان، عزم کشور افغانستان براي افزايش توليد و صادرات زعفران است که نشان مي‌دهد نگراني‌هاي کارشناسان در اين زمينه چندان بي مورد نيست؛ چندي قبل سخنگوي وزارت کشاورزي افغانستان با بيان اينکه زعفران افغانستان به صورت رسمي به چين صادر مي‌شود، از کشت آن در 34 ولايت خبر داد و خواستار جلوگيري از قاچاق زعفران شد!

لطف‌الله راشد همچنين از ايجاد آزمايشگاه کنترل کيفيت زعفران خبر داد و افزود: در تلاش هستيم تا 5 سال آينده ميزان توليد زعفران را از 3.4 تن به 14 تن افزايش دهيم.

بي توجهي به مراحل بعد از توليد زعفران و صادرات اصولي و صحيح آن سبب شده تا طلاي سرخ ايران توسط بيگانگان به يغما برده و به نام آنان فروخته شود و به موازات آن، با قاچاق پياز زغفران، توليد اين محصول در کشورهاي همسايه پاگرفته و روبه رشد باشد؛ درحالي‌که اين ارز و سود مي‌تواند به راحتي نصيب کشور و توليدکنندگان داخلي شود. قطعا ادامه روند فعلي کشور راطي ساليان آينده در صادرات و به دنبال آن در توليد طلاي سرخ دچار مشکلات جدي خواهد کرد.



منبع: مهر



http://www.CheKhabar.ir/News/50068/بازار طلاي سرخ به نام ايران به کام ديگران
بستن   چاپ