سه اقدام چشم‌گير دولت روحاني
يکشنبه 28 آذر 1395 - 3:38:50 PM
چه خبر - هنرنمايي دولت روحاني خيلي ها گفتند، اگر دولت روحاني بتواند اقتصاد ايران را به سال 90 يعني پيش از اجراي تحريم ها برساند،هنر کرده؛حالا اين هنرنمايي اتفاق افتاده است،آنهم قبل از پايان 4 سال فعاليت قانوني دولت. بانک مرکزي در شرايطي خبر از رشد اقتصادي 7.4 درصدي مي دهد،که ابتداي تشکيل دولت يازدهم،رشد اقتصادي ايران منفي 6.8 درصد بود.عددي که اقتصاددان را نگران و حتي نوميد کرده بود که اين اقتصاد رو به ورشکستگي است.خيلي ها گفتند،دولت اگر بتواند شاخص هاي اقتصادي را به سال 90 يعني پيش از شروع تحريم هاي بين المللي برگرداند،کار خارق العاده اي کرده،اما حال بعد از گذشت 3 سال و نيم فعاليت،رشد اقتصادي نه تنها مثبت شده،بلکه به رقم بي سابقه 7.4 درصدي رسيده است.رشدي که اقتصاد ايران در 37 سال بعد از پيروزي انقلاب اسلامي براي اولين بار آن را تجربه مي کند.رشدي که نشان مي دهد نسخه هاي دولتمردان يازدهم به خوبي بيماري را تشخيص داده و بيمار اقتصاد ايران در حال مداواست.

تشخيص اين بيماري ابتدا با درمان تورم 40 درصدي آغازشد؛دولت يازدهم وارث تورم 40 درصدي بود با انبوهي از بدهي ها که هنوز هم معضل بزرگ اقتصاد ايران است.با اين حال،سياست هاي پولي و مالي به گونه اي پيش رفت که علي رغم افزايش حجم بدهي هاي دولت و نقدينگي که از هزارهزارميليارد تومان گذشته،نرخ تورم تک رقمي شده است.

سه معجزه اقتصادي

شش ماه نخست سال 95 در تاريخ ثبت تحولات اقتصادي ايران خواهد شد. سه دستاورد مهم در اين شش ماه اقتصاد ايران را به ريل گذاري برنامه هاي توسعه اي و سند چشم انداز هدايت کرده است.توليد نفت در شش ماه نخست امسال در آستانه 4 ميليون بشکه قرار گرفت.رقمي که با وجود چانه زني هاي وزير نفت و تدابير او منجر به حاکميت نظر ايران در اوپک شد.دولت روحاني در شرايطي اقتصاد ايران را در مرداد 92 از محمود احمدي نژاد تحويل گرفت که توليد نفت زير يک ميليون بشکه بود.

عددي که خيلي ها نسبت به بازگشت به ظرفيت هاي قبل از تحريم ها هم ترديد داشتند،اما اين دستاورد حاصل شد.دومين دستاورد دولت، نرخ تورم تک رقمي بود.تورم در شهريور 95 به رقم بي سابقه 8.8 درصد رسيد.دستاوردي که اقتصاد ايران در سه دهه گذشته هرگز بدست نياورده است.

سومين معجزه دولت،رشد اقتصادي 7.4 درصدي است.هرچند اين عدد در سايه افزايش توليد نفت اتفاق افتاده اما واکاوي اين اتفاق نشان مي دهد که اقتصاد ايران از ظرفيت هاي خالي که در 10 سال گذشته ايجاد شده،به خوبي بهره گرفته است. شکي نيست که اين سه دستاورد به تنهايي نشان نمي دهد که اقتصاد ايران از رکود خارج شده ،با اين حال اقتصاددانان معتقدند اين ميزان رشد مقدمه خروج اقتصاد از رکود است.

مردم چه زماني رشد را احساس مي کنند؟

حتما بعد از اعلام خبر رشد اقتصادي 7.4 درصدي براي خيلي ها اين سئوال پيش آمده که اگر اين آمار واقعي است چرا در زندگي مردم ملموس نيست؟ پاسخ به اين سئوال را بايد در علم اقتصاد جستجو کرد.آثار رشد اقتصادي معمولا با تاخير در زندگي مردم احساس مي شود.در واقع رشداقتصادي يک کشور مجموعه اي از شاخص هايي است که در حوزه توليد يا درآمد سرانه ملي رخ مي دهد. اگر توليد كالاها يا خدمات به هر وسيله ممكن در يك كشور افزايش پيدا كند، مي‌توان گفت كه در آن كشور، رشد اقتصادي اتفاق افتاده است. در سطح كلان، افزايش توليد ناخالص ملي (gnp) يا توليد ناخالص داخلي (gdp) در يکسال به نسبت مقدار آن در يك سال پايه، رشد اقتصادي محسوب مي‌شود.

با اين حساب مي توان گفت آنچه سبب رشد مثبت اقتصادي شده،پرشدن ظرفيت هاي خالي توليد نفت بوده است اما در کنار اين حرکت، توليد محصولات و مشتقات نفت هم افزايش يافته است.از آنجا که صنعت نفت و گاز نيروي محرک اقتصاد ايران-چه به لحاظ درآمدي و چه به لحاظ تامين کننده مواد اوليه کارخانجات محسوب مي شود-افزايش توليد اين محصول مترادف با حرکت ساير صنايع است.

ترديدي نيست که مهم‌ترين تاثير رشد اقتصادي در زندگي مردم در حوزه اشتغال است.اشتغال هم زماني ايجاد مي شود که در اقتصاد ظرفيت جديد ايجاد شود.حال آنکه در رشد 7.4 درصدي ظرفيت جديدي ايجاد نشده،بلکه از ظرفيت هاي موجود بيشترين بهره گرفته شده است.اگر اين حرکت ادامه يابد،ظرفيت هاي جديد، حتما شغل هاي جديدي ايجاد خواهد کرد.اتفاقي که بايد در سالهاي آينده منتظر وقوع آن باشيم.



منبع: خبرآنلاين


http://www.CheKhabar.ir/News/49003/سه اقدام چشم‌گير دولت روحاني
بستن   چاپ