حالت تهوع را چگونه فوري درمان کنيم؟
دوشنبه 22 آذر 1395 - 8:47:13 AM
چه خبر - راه‌هايي براي درمان فوري حالت تهوع از اين قرارند:دستشويي:

اگر حالت تهوع داريد قبل از مصرف هر دارويي به دست‌شويي برويد. گاهي اوقات دليل حالت تهوع و درد دل در افراد مختلف، نياز به اجابت مزاج است.

آب و مايعات:

اغلب اوقات حالت تهوع با استفراغ همراه است. استفراغ باعث از دست رفتن آب بدن مي‌شود. وقتي بدن دچار کم‌آبي شود، حالت تهوع شديدتر مي‌شود. نوشيدن نعناع، بابونه و يا چاي زنجبيل با عسل اثر مثبتي در کم شدن حالت تهوع دارند.

غذاي مقوي:

بدن براي حفظ انرژي نياز به مواد مقوي دارد، خوردن غذايي شيرين و مطلوب به حفظ انرژي کمک مي‌کند. البته غذا بايد هضم آساني داشته باشد. غذاهاي تند، چرب يا بسيار شيرين، مناسب نيستند. در حالت تهوع از خوردن لبنيات هم پرهيز کنيد چرا که لبنيات باکتري‌هايي طبيعي دارند که ممکن است با معده سازگار نباشند.غذاهايي که بوي تند و شديدي دارند يا زياد چرب هستند، حالت تهوع را بدتر مي‌کند. غذاهايي مانند سيب زميني له شده، پلوي سفيد مخصوصا کته(خوردن پلوي کته با برنجي که خوب شسته شده و نيم ساعت خيس خورده است، مفيد است.) يا رشته فرنگي به آرام کردن معده و درمان حالت تهوع کمک مي‌کنند.

نوشيدني کولا:

نوشيدني کولا يا نوشابه به بهبود حالت تهوع کمک مي کند. زماني که نوشيدني کولا در دسترس نيست و فرد بيمار تمايلي به خوردن غذا نيز ندارد، خود نوشابه مي‌تواند مفيد باشد. نوشابه قند بالايي دارد اما هر بار پيش از نوشيدن بايد آن را تکان داد که گازش خارج شود.

جوش شيرين:

جوش شيرين به درمان تهوع کمک مي کند. جوش شيرين را بايد در يک ليوان آب ولرم حل کرد و نوشيد.

سرکه سيب:

نوشيدن سرکه سيب به درمان حالت تهوع کمک مي کند. دو قاشق سرکه سيب را بايد با يک ليوان آب ولرم مخلوط کرد و نوشيد.

چاي نعنا:

چاي نعناع در تسکين فوري تهوع بسيار مؤثر است. يک قاشق کامل برگ خشک نعناع را در آب جوش ريخته شود و بعد از نيم ساعت مي‌توان آن را صاف کرد و خوردن برگ‌هاي نعناع همراه با چاي نيز کمک امدادي به درمان تهوع است.

زنجبيل:

خوردن زنجبيل براي کاهش تهوع خوب است. براي کنترل تهوع بين يک تا چهار گرم زنجبيل در روز مي‌تواند خورده شود ولي در دوران بارداري مصرف زنجبيل هيچ‌گاه نبايد از يک گرم در روز بيشتر شود. زنجبيل را مي‌تواند با چاي يا دمنوش نيز مصرف کرد.

ليموترش تازه:

استنشاق بوي ليمو ترش تازه و يا سايز مرکبات در تسکين حالت تهوع مفيد است. خوردن ليمو ترش خصوصاً به شکل يخ‌زده نيز خوب است.

کمپرس سرد:

قرار دادن کمپرس سرد پشت گردن در حالت درازکش، باعث بهتر شدن حالت تهوع مي‌گردد.

استراحت:

بدن براي مبارزه با باکتري يا ويروس موجود در معده به انرژي نياز دارد بنابراين استراحت لازم است. فردي که دچار حالت تهوع است بهتر است دراز بکشد و از انجام ورزش و حرکت زياد خودداري کند.خواب مفيد است. فرد بيمار ممکن است بعد از بيدار شدن از خواب احساس بهتري داشته باشد يا همچنان حالت تهوع ادامه داشته باشد اما حداقل در اين بين رنج نکشيده است.

داروي ضد تهوع:

جلوي استفراغ را نگيريد، استفراغ راه بيرون آمدن باکتري يا ويروس از معده است و پاکسازي است. اگرچه استفراغ ممکن است ناراحت کننده باشد ولي به بهبود بيماري کمک مي‌کند. براي حفظ آرامش هنگام خواب، ميتوان يک سطل را در دسترس فرد بيمار قرار داد. اگر حالت تهوع خيلي شديد و ناراحت کننده باشد، مي‌توان از داروهاي ضد تهوع استفاده کرد.

چوب شور نمکي:

اگر فردي صبح از خواب بيدار شد و حالت تهوع داشت، مي‌تواند مقداري نوشابه را کم کم بنوشد يا چوب شور خشک، غلات خشک، نان تست خشک را کم کم بخورد. خوردن اين خوراکي‌ها در طول روز، حالت تهوع را کنترل کرده و به درمان کمک مي‌کنند.

بيسکوييت:

در هنگام حالت تهوع بايد خوراکي‌هاي سبک و ساده خورده شود. بيسکوئيت از جمله اين خوراکي‌هاست اما نبايد در خوردن آن زياده‌روي کرد.

غذاهاي ساده با فيبر بالا:

خوردن اين مواد غذايي مي‌تواند مواد شيميايي که محرک حالت تهوع هستند را از بدن خارج کنند. خوردن سبزيجات و ميوه‌هاي خام مانند سيب و هويج مي‌تواند انتخاب مناسبي باشد.

آجيل:

خوردن مواد کم حجم و سرشار از پروتئين مانند گردو و بادام زميني انرژي از دست رفته را به بدن فرد بيمار باز مي‌گرداند و حالت تهوع را کمرنگ‌تر مي‌کند.

موز:

موز علاوه بر فيبر بالا حاوي پتاسيم است که علائم تهوع را بهبود مي‌بخشد.

فلفل قرمز يا چيلي:

اگرچه غذاهاي تند و ادويه‌دار حالت تهوع را شديدتر مي‌کند ولي در مورد فلفل قرمز استثنا وجود دارد، چيلي حاوي ماده‌اي است به نام کپسايسين که درست همانند داروي ضد تهوع عمل مي‌کند. غذاهايي که حاوي فلفل قرمز تند هستند مي‌توانند به فردي که دچار تهوع شده کمک کنند.

پياده روي آرام:

اگر حالت تهوع خفيف باشد، پياده روي در هواي آزاد مي‌تواند به بهبود آن کمک کند.

سوپ داغ:

سوپ ساده سبزيجات، داغ خورده شود. عرق کردن هنگام خوردن سوپ داغ، نشانه خوبي براي بهبودي است.

استفاده از دهانشويه:

دهانشويه قبل از غذا و بعد از آن باعث از بين بردن طعم و مزه بد در دهان مي‌شود و در درمان و بهبود حالت تهوع بي اثر نيست.

غذاهاي فرآوري شده و فست فودي:

هنگام داشتن حالت تهوع از خوردن غذاهاي فرآوري شده همانند چيبس، همبرگر، شيريني، دونات، کنسرو، نان سفيد، غذاهاي سرخ شده يا غذاهاي چرب و شور خودداري کرد.

مواد مخدر، الکل و کافئين:

استفاده از مواد مخدر، الکل و کافئين باعث تحريک بيشتر معده شده و حالت تهوع را بدتر مي کند.

محيط گرم:

فردي که دچار احساس تهوع شده است بايد از قرار گرفتن در محيط‌هاي گرم، دم کرده پرهيز کند. بودن در هواي خنک و تازه احتمال شديدتر شدن حالت تهوع را کاهش مي‌دهد.

وعده هاي غذايي کوچک:

وعده‌هاي غذايي بايد حجم کم داشته باشند. 6 تا هشت وعده کوچک در روز و يک ميان وعده پيش از خواب، مفيد است.

رعايت فاصله غذا خوردن و خوابيدن:

بين هر وعده غذايي و خواب بايد حداقل يک ساعت فاصله باشد.

علت‌هاي اصلي حالت تهوع:حساسيت غذايي:

حالت تهوع مي‌تواند در اثر حساسيت به بعضي مواد غذايي ايجاد شود. بهتر است هر بار که حالت تهوع به شما دست مي‌دهد تمام غذاهايي که در 12 ساعت گذشته خورده شده، روي کاغذ ليست شود تا بعد از مدتي بتوانبد با پيدا کردن موارد مشترک، مواد غذايي حساسيت زا را مشخص کنيد.

حساسيت شديد به لاکتوز:

برخي افراد نمي‌توانند مواد لبني را به خوبي هضم کنند يا بعد از مصرف حالت تهوع پيدا مي‌کنند. در اين حالت يعني حساسيت به لاکتوز وجود دارد. داروهايي هستند که با مصرف قبل از غذا، به هضم بهتر لاکتوز کمک مي‌کنند. همچنين مي‌توان مواد لبني بدون لاکتوز مصرف کرد.

حالت تهوع در اثر حرکت:

بعضي افراد هنگام حرکت و تکان‌هاي طولاني مدت در هواپيما، قطار، سفرهاي دريايي يا حتي خودرو، دچار حالت تهوع مي شوند. براي جلوگيري از اين موضوع مي‌توان به داروخانه مراجعه کرد و داروي ضد تهوع تهيه کرد. يکي از اين داروهاي مؤثر، "درامامين" (dramamine) است.

استرس و اضطراب:

همانطور که در فرهنگ ما دلشوره خوانده مي شود، باعث حالت تهوع و اسهال مي‌شود که با استفاده از تکنيک‌هاي آرام‌سازي ذهن قابل درمان است.

تهوع دوره‌ بارداري:

حالت تهوع در ماه‌هاي اول بارداري امري رايج است. در اين دوره مصرف داروهاي صنعتي يا حتي گياهان دارويي نيز بايد تحت نظر و با مشورت پزشک معالج همراه باشد.

پيشگيري از تهوع و استفراغ در کودکان:

- کودک نبايد هم‌زمان هم غذا بخورد، هم بازي کند.

- براي پيشگيري از تهوع ناشي از حرکت، کودک بايد طوري در ماشين بنشيند که طرف صورت وي رو به شيشه جلو باشد. نگاه کردن از شيشه‌هاي کناري باعث بدتر شدن تهوع مي‌شود.

- خواندن و يا بازي با گيم‌هاي کامپيوتري در ماشين باعث بدتر شدن بيماري حرکتي و در نتيجه تهوع مي‌شود.

نکته: بايد توجه داشت که اگر حالت تهوع بي هيچ دليل مشخصي به وجود آمد و ادامه‌دار شد، حتما به پزشک مراجعه شود. اگر حالت تهوع با تب همراه باشد نيز بايد سريع به پزشک مراجعه شود.




منبع:jamejamonline.ir


http://www.CheKhabar.ir/News/48574/حالت تهوع را چگونه فوري درمان کنيم؟
بستن   چاپ