تاثيرات جالب دينداري برروي مغز انسان
دوشنبه 15 آذر 1395 - 8:46:51 AM
چه خبر - اثر دين برروي مغز افراد

اسکن مغز بر روي مورمون ها نشان مي دهد که دين اثر مشابه با مصرف دارو دارد. نتايج مطالعه علوم اعصاب، يک بينش جالب در مورد نقش مهم دين در خلق و خوي انساني و تصميم گيري ها ارائه داده است.
يک مطالعه کوچک شواهدي يافته است که تجربيات معنوي و مذهبي باعث فعال شدن مدارهاي پاداش در مغز مي شوند، اثر اين تجربيات مشابه اثر عشق، مواد مخدر و موسيقي بر روي مغز است.

اين مطالعه بر روي 19 فرد مورمون انجام شد و از آن ها خواسته شد که روح را احساس کنند، در اين حالت مغز آن ها بسيار مشابه با زماني که به آهنگ گوش مي دهند فعاليت مي کند.
مورمون ها گروهي مذهبي و فرهنگي هستند که با شاخه اصلي جنبش قديسان آخرالزمان مسيحيت مرتبط است.

براي روشن شدن اين قضيه، يک مطالعه علوم اعصاب بسيار کوچک که شامل 19 نفر از مورمون هاي جوان است انجام شد، بنابراين نمي توان خيلي به اين نتايج تکيه کرد، چرا که هنوز مطالعه مشابهي بر روي اين گونه افراد انجام نشده است، بنابراين شواهد کافي براي اين ادعا وجود ندارد که مغز شما خداي شماست.

ولي با توجه به نتايج اوليه، اين مطالعه نشان داده است که مغز چگونه مي تواند در پاسخ به مفهوم خدا واکنش نشان دهد، و همچنين اين نتايج يک بينش جالب در مورد نقش مهم دين در خلق و خوي انساني و تصميم گيري ها ارائه داده است.
گروه پژوهشي تازه اينکه مغز افراد شرکت کننده در تجربياتي که افراد معنوي آن را روحاني، الهي يا متعالي تفسير مي کنند را درک کرده اند.

در چند سال گذشته، فناوري هاي تصويربرداري مغز به طريقي به پژوهشگران اجازه مي دهد که به پرسش هاي اين چنيني نزديک شوند، پرسش هايي که براي صدها سال مطرح بوده اند.
مهم نيست که اعتقادات مذهبي داشته باشيد يا نه، اما اين مورد غير قابل انکار است که در طول اعصار دين يک نيروي شکل دهنده عمده بر جوامع بشري داشته است. بنابراين کشف اينکه دين چه احساسي را در افراد ايجاد مي کند، مي تواند درک درستي از تاثير آن بر روي انسان فراهم کند ارائه بدهد.

براي رسيدن به اهداف پژوهشي، اين تيم 19 نفر از اعضاي کليساي مورمون زير 40 سال را در مطالعه وارد کردند، از جمله 7 زن و 12 مرد که همه آن ها به عنوان افرادي مومن شناخته مي شد و يا يکي دوسال به صورت تمام وقت به عنوان مبلغ مذهبي کار کرده اند.

پژوهشگران از fmri استفاده کردند تا بتوانند محتواي احساس معنوي که مهمترين جنبه ديني است و به احساس آرامش و نزديکي با خدا در خود و ديگران اشاره دارد را به نمايش درآورند. اين احساسات همان چيزي است که مومون ها اکثر تصميم گيري هاي خود را براساس آن ها انجام مي دهند.

آزمايش يک ساعته fmri شامل موارد زير بود:

6 دقيقه استراحت
6 دقيقه تماشاي يک ويدئو شامل جزئياتي از آمار عضويت کليساي مورمون

8 دقيقه نسبت دادن نقل قول هاي دروغ به مورمون ها و رهبران ديني
8 دقيقه خواندن مطالب آشنا از کتاب مورمون

12 دقيقه تماشاي فيلم توليد شده توسط کليسا شامل خانواده و کتاب مقدس
8 دقيقه ارائه نقل قول ها.

در طول آزمايش از شرکت کنندگان خواسته شد که به توصيف آنچه تجربه کرده اند بپردازند.
تقريبا همه شرکت کنندگان به سرويس عبادت پاسخ هاي مشابه اي دادند، عبادت شامل احساس صلح و احساست گرم جسمي گزارش شده است.

مغز شرکت کنندگان اسکن شد و نتايج از يک الگوي جالب خبر داد. مناطقي از مغز که روشن شد، مدار پاداش مغز بود که دانشمندان مي دانستند اين مدار از چيزهايي مانند مواد مخدر و دارو، مواد غذايي لذيذ فست فود و موسيقي تحريک مي شود.
اين قسمت از مغز به عنوان نوکلئوس اکومبنس شناخته مي شد و به مرکز پاداش اشاره دارد. چرا که اين بخش مي تواند احساسات اعتياد را کنترل کند و نقش مهمي در انتشار هورمون دوپامين احساس خوب داشته باشد.

به منظور بررسي بيشتر، اين تيم از شرکت کنندگان خواست که زماني که احساس معنوي در آنها اوج مي گيرد، دکمه اي را فشار دهند. اسکن هاي مغز نشان مي دهد که حدود 1 تا 3 ثانيه قبل از فشردن دکمه فعاليت هاي عصبي اوج مي گيرد.

در آن زمان ضربان قلب نيز سرعت مي گيرد و تنفس عميق تر مي شود.
در اين مطالعه، زماني که شرکت کنندگان در مورد ناجي بودن، همراه بودن با خانواده هاي خود تا ابد و پاداش هاي آسماني فکر مي کردند، مغز و بدنشان از نظر جسمي پاسخ مي داد.

قسمت ديگري از مغز که روشن مي شدند، قشر جلوي مغز مياني بود که با وظايفي مرتبط با ارزيابي، قضاوت و استدلال اخلاقي مرتبط بود، همچنين قسمت هايي از مغز که با توجه متمرکز در ارتباط بود نيز تحريک مي شد.
توجه داشته باشيد که اين مطالعه يک پؤوهش کوچک در يک دين خاص است و هنوز شواهدي که مغز همه اديان به اين شيوه عمل کند مشاهده نشده است.

اما اولين مطالعه از نوع مطالعات علوم اعصاب با نگاه به شيوه هاي معنوي بود و فقط تحت عنوان يک پروژه دانشگاهي در دانشگاه يوتا انجام گرفت.
در آينده مي توان اميد داشت که اطلاعات بيشتري در مورد چگونگي تاثير دين بر روي مغز انسان کشف کرد.
شايد بتوان گفت که تجربيات ديني و معنوي، تاثيرگذارترين عامل در تصميم گيري هاست و خوب يا بد درک آنچه در مغز اتفاق مي افتد مي تواند به افراد در تصميم گيري هايشان کمک کند.




منبع: click.ir

http://www.CheKhabar.ir/News/48050/تاثيرات جالب دينداري برروي مغز انسان
بستن   چاپ