برد تاريخي ايران در نشست اوپک
جمعه 12 آذر 1395 - 5:38:30 PM
چه خبر - خبرگزاري ايرنا: استاد دانشگاه شهيد بهشتي گفت: توافق به دست آمده، پيروزي بزرگي براي ايران و عربستان بود و همين مساله مي تواند الگويي براي اصلاح ساير مناسبات دو کشور به ويژه مساله حج و عادي سازي آن باشد.

«سعيد ليلاز» با اشاره به موفقيت ايران در نشست اخير اوپک افزود: آشکار است که اين مهم بردي تاريخي براي جمهوري اسلامي ايران بود، اما از اينکه آن را شکستي براي عربستان سعودي تلقي کنيم، به شدت مخالفم.

به گفته اين استاد دانشگاه، اين دستاورد نشان داد تهران و رياض از همکاري متقابل سود بيشتري مي برند تا اينکه بخواهند دشمني داشته باشند و بر اين اساس بايد به عنوان الگويي براي توسعه مناسبات فيمابين قلمداد شود. وي تصريح کرد: هرچند عربستان در اين توافق تاريخي با کاهش پنج درصدي توليد نفت خود موافقت کرد، اما همين مساله افزايش 10 درصدي قيمت جهاني نفت را به دنبال داشت که در نتيجه عربستان نيز به اندازه پنج درصد منتفع مي شود و سود پنج درصدي عربستان در اين قضيه، افزايش درآمد روزانه حداقل 25 ميليون دلاري براي اين کشور در شرايط کنوني را به دنبال دارد. ليلاز تاکيد کرد: اگر روابط تهران و رياض از حالت خصومت فعلي به سمت تلاش براي عادي سازي پيش برود، دو کشور در اين شرايط بحراني منطقه اي نفع بيشتري خواهند داشت. وي بيان داشت: امروز ايران نيازمند تنش زدايي در روابط خارجي خود به ويژه با ترکيه و عربستان است و اين موضوع در خصوص سعودي ها با توجه به مرتبط نبودن آن چناني روابط اقتصادي دو طرف و حتي رقابت در برخي زمينه ها، سخت تر بوده و نيازمند تلاش بيشتري است. اين کارشناس ارشد مسائل اقتصادي ادامه داد: در شرايط کنوني، روي کار آمدن دونالد ترامپ در آمريکا و سردرگمي سياست خارجي واشنگتن که دستکم چهار تا پنج ماه به طول خواهد انجاميد، تهران و رياض مي توانند با انجام مذاکره هاي دو جانبه و حتي سه جانبه به توافق هايي بر سر مساله يمن، سوريه و حتي ساماندهي روابط ژئوپوليتيک فيمابين برسند. استاد دانشگاه شهيد بهشتي با يادآوري اينکه هر يک دلار افزايش قيمت نفت مي تواند بين يک تا 1.2 ميليارد دلار افزايش درآمد ارزي براي کشور داشته باشد، اضافه کرد: اين درآمدها يبش از مجموع يارانه ماهيانه اي است که دولت به مردم پرداخت مي کند و بر اين اساس بطور قطع مي تواند آثار مثبتي بر روي رفاه مردم داشته باشد. وي خاطرنشان کرد: فراموش نمي کنيم گروه هايي در ايران وجود دارند که منافعشان در گرو ايجاد تنش و تشنج است و اين موضوع را به دفعات در حوادثي همچون آتش زدن سفارت عربستان، ايجاد درگيري هاي مختلف با آمريکا و ... شاهد بوديم؛ اما توده مردم، دولت و شخص مقام معظم رهبري اين گونه نمي انديشند. ليلاز با تاکيد بر اينکه بايد توافق اخير را مبنايي براي تنش زدايي و عادي سازي روابط با عربستان قرار دهيم، تصريح کرد: نبايد اجازه دهيم رسانه هاي جناح راست کشور، اين موضوع را شکستي براي سعودي ها قلمداد کنند. وي گفت: اين توافق تاريخي منجر به يک هم افزايي با سعودي ها شده و ما مي توانيم در گام بعدي به دنبال عادي سازي مناسبات حج با اين کشور، شروع مذاکرات و همکاري هاي فيمابين بر سر مساله سوريه، يمن و خاورميانه باشيم و يادمان نرود حال که تندروها در آمريکا بر سر کار آمده اند، تنش زدايي در روابط دو کشور به سود طرفين خواهد بود.




منبع: ايرنا


http://www.CheKhabar.ir/News/47869/برد تاريخي ايران در نشست اوپک
بستن   چاپ