چه کساني نبايد خون اهدا کنند؟
پنجشنبه 4 آذر 1395 - 11:47:49 AM
چه خبر -

يک نفر از هر چهار نفري که وارد بيمارستان مي شود به خون احتياج پيدا مي کند. مثلا يک مجروح حادثه رانندگي ممکن است به بيش از 50 واحد خون يا يک بيمار سرطاني به بيش از 8 واحد پلاکت در هر هفته نياز پيدا کند. در نتيجه اهداي خون و تزريق به موقع آن به بيماران و مصدومان بسيار حيات بخش خواهد بود اما نبايد از ياد برد که در ميان اهدا کنندگان افرادي هم هستند که به دليل داشتن بيماري هاي زمينه اي يا عفوني، خونشان براي اهدا مناسب نيست.

اين افراد مجاز به اهداي خون نيستند:

بيماران داراي سابقه قلبي و عروقي، ريوي شديد مانند آسم، سکته مغزي، تشنج و قندي وابسته به انسولين

افراد با سابقه ابتلا به بيماري هاي عفوني مانند هپاتيت بي، هپاتيت سي و يا ايدز

افرادي که حتي براي يک بار به خود مواد مخدر تزريق کرده اند

مبتلايان به بيماري هموفيلي يا هرگونه فاکتور انعقادي ديگر

کساني که هرگونه فعاليت جنسي مشکوک داشته اند

افرادي که تزريق خون، پيوند اعضاء يا بافت داشته اند تا يکسال مجاز به اهداي خون نيستند

کساني که خالکوبي يا حجامت کرده يا گوش يا قسمت ديگري از بدن خود را بتازگي سوراخ کرده اند

افرادي که در معرض حوادث شغلي (حرفه پزشکي و دندانپزشکي) مانند فرورفتن سوزن در بدن قرار گرفته اند

فردي که الکتروليز کرده يا درمان طب سوزني انجام داده است

مبتلايان به بيماري مقاربتي يا کساني که تحت درمان قرار گرفته اند و يا بيشتر از 72 ساعت در بازداشتگاه بوده اند نبايد خون اهدا کنند .

افراد مشکوک به بيماري‌هاي خطرناک

به دليل آنکه سازمان انتقال خون به صورت رايگان برخي از آزمايش‌هاي عفوني مربوط به بيماري هاي ايدز، هپاتيت ‌b و هپاتيت c را بر روي خون اهداکنندگان انجام مي دهد، برخي افراد در زمان احساس بيماري يا مشکوک شدن به آن با اهداي خون خود قصد انجام اين نوع ازمايشات را به صورت رايگان دارند. اما بايد بدانيد اين آزمايش ها به خصوص آزمايشات مربوط به بيماري ايدز در مراکز تعيين شده اي در سطح شهر به صورت رايگان در اختيار افراد قرار مي گيرد. در نتيجه خواهشمنديم با يک اقدام خودخواهانه جان يکسري افراد را به خطر نيندازيد.

اين را هم بدانيد اگر پس از يک ارتباط جنسي مشکوک يا دريافت خون در طي يک تا سه ماه، دچار يکي از علائم و نشانه هاي ايدز همچون تب و تعرق شبانه، کاهش وزن بدون دليل، سرفه، اسهال، تورم غدد لنفاوي، لکه هاي سفيد رنگ روي سطح زبان يا لکه هاي برجسته روي پوست بدن شديد از اقدام به اهداي خون جدا اجتناب کنيد زيرا احتمالا در وضعيتي موسوم به «دوره پنجره» بيماري قرار داريد.

کساني که در دوره پنجره بيماري قرار دارند

اگر افراد در دوره پنجره، خون خود را اهدا کنند آزمايش‌هاي کنوني نمي‌تواند آن را تشخيص دهد. در تشخيص اغلب بيماري هاي عفوني، مبناي آزمايش هاي رايج طبي پيدا کردن آنتي بادي ضد عوامل بيماري زا در خون هاي آزمايش شده است و نه پيدا کردن خود اين عوامل.

از زمان ورود عامل بيماري زا به بدن فرد آلوده تا ساخته شدن آنتي بادي ضد آن ممکن است هفته ها يا حتي ماه ها طول بکشد. در واقع دربيماري هايي مانند هپاتيت b، c و ايدز که با خون سرايت مي يابند، از زماني که ويروس بيماري زا وارد بدن مي شود تا زماني که بيماري توسط آزمايش خون قابل شناسايي شود، مدت زماني طول مي کشد. اين زمان را «دوره پنجره» مي نامند.

در اين دوره گرچه در خون افراد ويروس وجود دارد ولي نتيجه آزمايش آن ها منفي است. چنانچه اين خون به فردي تزريق شود مي تواند سبب انتقال بيماري به فرد دريافت کننده خون شود.




منبع: salamatonline.ir


http://www.CheKhabar.ir/News/47346/چه کساني نبايد خون اهدا کنند؟
بستن   چاپ