هپاتيت، ارمغان لنزهاي کرايه‌اي
پنجشنبه 4 آذر 1395 - 9:46:41 AM
چه خبر -

چشم جزو اعضاي حساس بدن است و نياز به توجه ويژه‌ براي مراقبت دارد، زيرا حتي يک صدمه کوچک مي‌تواند سلامت آن را تهديد کند. بنابراين کسب آگاهي درباره نحوه مراقبت از آن براي اين که هميشه امکان ديدن خود و اطرافمان را داشته باشيم و نيز شناخت عوامل تهديدکننده بينايي چشم، بسيار مهم و ضروري است.

لنزهاي کرايه‌اي، ناقل بيماري

با وجود اطلاع‌رساني مکرر در رسانه‌ها و فضاي مجازي، هنوز افراد زيادي هستند که راه انتقال هپاتيت را تزريق خون يا رابطه جنسي مي‌دانند در حالي که به گفته متخصصان، ويروس هپاتيت از طريق مسواک، حوله و ريش‌تراش مشترک نيز قابل انتقال است. گفت‌و‌گو با دکتر رحيمي، يکي ديگر از راه‌هاي انتقال هپاتيت را نيز آشکار کرد.

اين فوق‌تخصص قرنيه خطاب به مصرف‌کنندگان لنزهاي زيبايي مي‌گويد: متاسفانه بسياري از افراد لنزهاي زيبايي را از آرايشگاه‌ها، فروشندگان لوازم آرايش يا از مراکز غيرمجاز تهيه مي‌کنند. بهتر است، مصرف کنندگان آنها را از مراکز پزشکي تهيه کنند.

وي خاطرنشان مي‌کند: برخي آرايشگاه‌ها لنز کرايه مي‌دهند که اين کار، ريسک انتقال هپاتيت را به مصرف‌کنندگان لنزهاي مشترک افزايش مي‌دهد.

مالش چشم ها با دست ها متهم اول بيماري هاي چشم

دکتر رحيمي در پايان اظهارات خود، مهم‌ترين راه انتقال عفونت به چشم را دست‌ها عنوان مي‌کند و مي‌گويد: احتمال عفونت چشم از طريق هوا بسيار کمتر از دست يا لوازم آرايش است.90 درصد عفونت‌هاي ملتحمه چشمي، از طريق دست به چشم منتقل مي‌شود .افراد بايد عادت کنند از مالش چشم با دستان آلوده خودداري کنند و در صورت ضرورت، استفاده از پشت دست بهتر از کف دست است.

ديابت، دشمن بينايي

ديابت، پرهزينه‌ترين بيماري غدد جهان شناخته شده و طبق آمار جهاني، بيش از 346 ميليون نفر از جمعيت جهان به اين بيماري پرعارضه مبتلا هستند. نکته تأسفبارتر آن که 50 درصد مبتلايان از بيماري خود مطلع نيستند و شايد همين مساله باعث مي‌شود آنها مراقبت از خود را ديرآغاز کنند.

افرادي هستند که با وجود آگاهي از ابتلاي خود به ديابت، ضرورت مراقبت از عوارض آن را ناديده مي‌گيرند و عطاي نور ديده را برلقايش مي‌بخشند. بررسي‌ها نشان مي‌دهد 2 درصد مبتلايان بعد از 15 سال نابينا و 10 درصد نيز دچار عوارض شديد چشمي مي‌شوند.

با وجود اين، به گفته دکتر فيروزه رحيمي، فوق‌تخصص قرنيه و استاد دانشگاه علوم پزشکي تهران، در ميان مبتلايان اين بيماري افرادي هستند که به دليل مراقبت خوب و مناسبي که در کنترل قند خون خود داشته‌اند، بعد از 30 سال ديابت نتوانسته سلامت چشمان آنها را دچار عارضه کند.

اين فوق‌تخصص قرنيه در گفت‌وگو با جام‌جم تأکيد مي‌کند: چشم از جمله قسمت‌هايي است که مي‌توان آن را از عوارض ديابت مصون نگه‌داشت. هرچه فرد در سال‌هاي اول ابتلا به ديابت بتواند قند خون خود را کنترل کند، سال‌هاي بيشتري از ابتلا به عوارض آن درامان خواهد ماند. بالا بودن قند خون در تشديد خشکي چشم، تسريع در پيشرفت آب مرواريد و بروز مشکلات شبکيه نقش مهمي دارد. به همين دليل کنترل ديابت در 10 سال اول ابتلا بسيار مهم است.

دکتر رحيمي در پاسخ اين پرسش که آيا همه ديابتي‌ها به عوارض چشمي آن مبتلا مي‌شوند، مي‌گويد: اين تصور اشتباهي است. افراد زيادي هستند که به دليل کنترل مناسب و دقيق قند خون مانع آسيب چشمان خود شده‌اند. معمولا افرادي که دچار نوسان قند خون هستند يا قند خود را کنترل نمي‌کنند، بعد از 10 تا 15 سال دچار عارضه مي‌شوند.

به گفته اين استاد دانشگاه علوم پزشکي تهران، اکثر بيماران مبتلا به ديابت اين موضوع را کم اهميت تلقي مي‌کنند و کنترل قند خون مخصوصا از سنين پايين جدي گرفته نمي‌شود.

دکتر رحيمي، بررسي دوره‌اي متناسب با سن ميزان سلامت چشم را مهم مي‌داند و مي‌گويد: بچه‌اي که هيچ‌گونه عيب کاهش ديد و انکسار ندارد، هر دو سه سال بايد معاينه شود، اما بچه‌اي که نزديک‌بيني دارد، برحسب شدت نزديک‌بيني هر شش ماه تا يک سال بايد به پزشک مراجعه کند. بزرگسالان سالم هردو سال يکبار و بيماران نيز به تناسب نوع بيماري و تشخيص پزشک بايد هر شش ماه تا يک سال مراجعه کنند. در بيماران ديابتي، مراجعات طبق شرايط و شدت بيماري تعيين مي‌شود.

استاد دانشگاه علوم پزشکي تهران درباره مهم‌ترين نشانه‌هاي بروز عوارض ديابت بر بينايي مي‌گويد: کاهش ديد جزوشايع‌ترين علائم است، اما گاهي فرد اين علامت را ندارد و پزشک در معاينات شبکيه، علائم کاهش بينايي را مشاهده مي‌کند. بيمار نبايد منتظر علائم بماند و بايد معاينات مرتب و دوره‌اي داشته باشد.

شست‌و‌شوي صورت، مانع آلرژي چشمي

استفاده از اشک مصنوعي و شست‌و‌شوي صورت بعد از ورود به خانه، مانع ابتلاي چشم به حساسيت و آلرژي فصلي و خشکي چشم مي‌شود. تعداد دفعات شست‌و‌شو يا مصرف اشک مصنوعي به تشخيص خود فرد بستگي دارد. قطره اشک مصنوعي جزو داروهايي است که در تمام دنيا بدون نسخه پزشک از طريق داروخانه‌ها در اختيار افراد قرار مي‌گيرد و بنا به ضرورت در صورت مشاهده خارش چشم به عنوان يکي از علائم خشکي يا آلرژي مورد استفاده قرار مي‌گيرد. افرادي که با علائم شديدتري مواجه هستند، بايد به پزشک مراجعه کنند تا با تجويز دارو، دوران آلرژي را راحت‌تر سپري کنند.

استفاده از عينک آفتابي در مواقع توفاني

ورود شن ريز به داخل چشم و خراشيدگي سطح قرنيه، يکي از عوارض توفان‌هاي ناگهاني است يا زماني پيش مي‌آيد که عابر پياده‌اي در حال عبور از کنار ساختمان‌هاي در حال ساخت است. استفاده از عينک آفتابي و طبي در چنين شرايطي نقش موثري براي محافظت از سلامت چشم دارد. در صورتي که به هر علت شن ريزه وارد چشمتان شد، با توجه به خراشي که مي‌تواند روي سطح قرنيه ايجاد کند، به چشم پزشک مراجعه کرده و براي خارج کردن آن به شست‌و‌شوي چشم با آب يا اشک مصنوعي اکتفا نکنيد.




منبع: jamejamonline.ir


http://www.CheKhabar.ir/News/47336/هپاتيت، ارمغان لنزهاي کرايه‌اي
بستن   چاپ