دانستن اين نکات در مورد نحوه مصرف جگر الزامي است
شنبه 22 آبان 1395 - 3:44:24 AM
چه خبر -

در اين که جگر يکي از پرطرفدارترين خوراکي ها بين مردم است، شکي نيست، اما اين ماده غذايي به همان اندازه که لذيذ و دلچسب است و بعضي از ويتامين هاي ضروري بدن را تامين مي کند، همان قدر هم مي تواند مهلک باشد و ناقل انواع بيماري ها. بهتر است در وهله اول بدانيم نقش جگر در يک سيستم زنده چيست؟

دکتر امير منصور علوي، متخصص تغذيه و عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشکي اصفهان با اشاره به اين که جگر حيوان نقش مهمي در سم زدايي و اعمال آنزيمي دارد، مي گويد: جگر سرشار از ويتامين a است و مردم هم از جگر گوسفند استفاده مي کنند و هم از جگر مرغ. اما از نظر ما جگر گوسفند از سلامت بيشتري برخوردار است. زيرا جگر مرغ حاوي آنتي بيوتيک است و مي تواند مشکلاتي ايجاد کند. از سوي ديگر چون ويتامين a محلول در چربي است، مصرف بيش از حد آن چه به صورت قرص چه به صورت ماده غذايي، سمي بوده و بسيار خطرناک است. جگر سفيد يا همان ريه گوسفند نيز تا حدي ويتامين a دارد، اما نه به اندازه جگر سياه.

جگر را کباب کنيم يا آبدار بخوريم؟

سليقه مردم در خوردن جگر متفاوت است. بعضي کباب شده اش را ترجيح مي دهند، عده اي ديگر دوست دارند خام خواري کنند و يک عده هم مي خواهند جگر به صورت آبدار پخته شود. اما کدام روش پخت بهتر است؟ اين متخصص تغذيه مي گويد: بهترين روش پخت، کباب کردن يا آب پز کردن است. جگر به دليل بافت لطيفي که دارد، اگر کمي بيشتر از حد معمول روي آتش نگه داشته شود، مي سوزد و ويتامين هايش تا حدي از بين مي رود. ولي نسبت به زماني که آبدار پخته مي شود، بهتر است.

به هيچ وجه جگر خام نخوريد

بعضي دوست دارند جگر را همان طور خام به نيش بکشند و از طمعش لذت ببرند. اما آن طور که دکتر علوي توضيح مي دهد، مصرف هر ماده غذايي به شکل خام آن اشتباه است. او در ادامه مي گويد: به هيچ وجه نبايد جگر را خام مصرف کرد. چون آنزيمي به نام تياميناز در گوشت وجود دارد که در اثر پختن از بين مي رود. اما در حالت خام، اين آنزيم اجازه نمي دهد ويتامين هاي موجود در جگر جذب بدن شود. در مورد ساير مواد غذايي هم همين طور است و حتي غذاهايي که در يخچال نگهداري مي شوند نيز دوباره بايد گرم شوند تا ميکروب هاي شان از بين برود.

شما حق نداريد جگر بخوريد

طبق آنچه که اين متخصص تغذيه توضيح مي دهد، کساني که کلسترول خون بالايي دارند، بيماران قلبي و عروقي هستند، يا اين که در ژنتيک شان وجود بيماري هاي قلبي تاييد شده است، نبايد جگر بخورند. به گفته او چنين افرادي بهتر است نيازشان به آهن را از طريق مصرف لوبيا، عدس و به طور کلي حبوبات و مغزها تامين کنند.

در اين بين مردان که از طرفداران پر و پا قرص جگر به شمار مي روند، بايد دست به عصا و با احتياط از جگر استفاده کنند. اما چرا؟ به گفته دکتر علوي، مردان بيش از زنان دچار سکته هاي قلبي مي شوند و به همين علت بهتر است در طول يک ماه، فقط يک بار از اين ماده غذايي استفاده کنند.

عده اي هم هيچ مشکل يا بيماري خاصي ندارند و بدون هيچ منع پزشکي مي توانند جگر بخورند. اين عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشکي اصفهان در اين باره مي گويد: دختراني که در سنين باروري هستند يا مشکل کم خوني دارند، ماهي دو بار مي توانند از اين ماده غذايي مفيد استفاده کنند. به طور کلي اگر فردي کم خوني ندارد، لزومي ندارد جگر استفاده کند. زيرا نيازش به ويتامين آ از طريق مصرف منابعي مثل حبوبات يا سويا تامين مي شود.

جگر براي زنان باردار مفيد است؟

زنان در زمان بارداري به شدت روي تغذيه خود حساس مي شوند و گاهي همه چيز خواري مي کنند، اما شايد از اين نکته آگاه نباشند که مصرف هر نوع غذايي از جمله جگر ممکن است به جنين آسيب برساند. دکتر شيرين نيرومنش، متخصص زنان و زايمان و عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشکي تهران در اين باره مي گويد: مردم اغلب جگر را به صورت نيم پخته مصرف مي کنند که در اين حالت مغز پخت نمي شود و ممکن است منشا ايجاد انگل، کيست هيداتيک و يا بيماري هاي عفوني شود.

به گفته اين متخصص، در مادراني که از مشکل کم خوني رنج مي برند مصرف چنين غذاهايي کم خوني را برطرف نمي کند و هر چند مي توانند از حبوباتي همچون عدس و يا سويا استفاده کنند، اما کم خوني برطرف نمي شود. ما براي مادراني که از کم خوني شديد رنج مي برند، از پنج ماهگي به بعد قرص آهن تجويز مي کنيم.

آهن جگر با خوردن چاي از بين مي رود؟

بنا بر آنچه که دکتر علوي توضيح مي دهد، آهن موجود در جگر از نوع آهن هِم است و به دليل محافظي که دور آن وجود دارد به راحتي از بين نمي رود. به گفته او برخلاف آن چه که مردم تصور مي کنند، پس از خوردن جگر حتي اگر چاي بنوشند، باز هم آهن مفيد آن از بين نمي رود.

اين متخصص تغذيه در مورد نشانه هاي ناسالم بودن جگر توضيح مي دهد: در صورتي که حيوان سالم باشد، طبعا جگر آن نيز سالم خواهد بود. اگر مي خواهيد بدانيد ظاهر جگر سالم است يا خير روي آن را خوب نگاه کنيد. اگر ناسالم باشد کيست هاي پوستي آبداري روي آن مي بينيد که کاملا شفاف است. اما از آنجا که دامپزشکان به طور مرتب سلامت دام ها را بررسي مي کنند، مي توانيم بگوييم که جگرهاي موجود در بازار، اغلب سالم و قابل مصرف هستند.




منبع:salamatonline.ir



http://www.CheKhabar.ir/News/46420/دانستن اين نکات در مورد نحوه مصرف جگر الزامي است
بستن   چاپ