با رژيم غذايي محبوب وگان آشنا شويد
سه شنبه 18 آبان 1395 - 9:55:53 AM
چه خبر -

بنظر مي رسد رژيم غذايي وگان به يک رژيم بسيار متداول تبديل شده است. يک اينفوگرافيک که در سال 2014 که توسط TopRNtoBSN.com گرداوري شد، دريافت که تعداد وگانها از سال 2009 دو برابر شده است. کمي بيش از 69 درصد از 8000 آمريکايي که مورد بررسي قرار گرفتند، وگان بودند. جاي تعجب ندارد چون PETA ( بزرگترين سازمان حقوق حيوانات در جهان، با بيش از 5 ميليون اعضا و هواداران )، بزرگترين حامي اين رژيم غذايي است.

اما وقتي يک نفر مي گويد که وگان است، اين دقيقا به چه معناست؟ و مهمتر اينکه وگان چه تفاوتي با گياهخواري ساده دارد؟ در اينجا ما درباره هر رژيم غذايي، مزايا و معايب آنها و اينکه چگونه هر کدام مي توانند براي شما مفيد باشند، توضيح مي دهيم.

رژيم غذايي وگان چيست؟

U.S.News & World Report، رژيم غذايي وگان را در رتبه شماره 19 ليست بهترين رژيم هاي غذايي اش قرار داده است. همچنين جزء 10 رژيم برتر رژيم هاي کاهش وزن، بهترين رژيم هاي دوستدار قلب و بهترين رژيم هاي ديابت قرار دارد. وگان ها در واقع، تمام فراورده هاي حيواني و لبني (همچنين تخم مرغ) را از رژيم غذايي شان حذف مي کنند. U.S.News مي گويد: اين شامل هر چيز ساخته شده با ژلاتين که از استخوانها و سم هاي حيوان بدست مي آيد، مي باشد. افراد رژيمي غذايي وگان در عوض، مقدار زيادي ميوه، سبزيجات، سبزيجات برگ دار، غلات کامل، آجيل، دانه ها و حبوبات مصرف مي کنند.

از آنجا که محصولات حيواني، راحت ترين منابع پروتئين و آهن هستند، وگان ها بسختي مي توانند همان مقدار پروتئين و آهن را از منابع غيرحيواني دريافت کنند، اما اين کار غير ممکن نيست. PETA مي گويد که يک فنجان عدس پخته و يک فنجان لوبياي سياه، هر کدام حاوي 18 گرم پروتئين هستند. يک برگر گياهي، 13 گرم پروتئين دارد، در حاليکه 400 گرم توفوي سفت، 11 گرم پروتئين دارد. لوبياي سياه، ملاس سياه، (يک شيرين کننده است که ادعا مي شود بسيار سالم تر از قند است) عدس، لوبيا و برگ چغندر سوئيسي، همگي سرشار از مواد معدني هستند. PETA مي افزايد جذب آهن هنگامي افزايش مي يابد که مواد غذايي غني از آهن با مواد غذايي غني از ويتامين C مانند سبزيجات برگ دار و مرکبات جفت شوند.

يک مطالعه که در BMJ Open منتشر شد، اعلام کرد که يک رژيم وگان کم کربوهيدرات، سطوح کلسترول و خطر ابتلا به بيماري قلبي را کاهش مي دهد. عمدتاً گياهخوار بودن، با يک زندگي جنسي بهتر نيز مرتبط دانسته شده است. اما علاوه بر اين موارد و در کنار بحث محافظت از حيوانات، جاذبه عمده وگانيسم بخاطر تاثيري است که روي محيط زيست مي گذارد يا بلکه نمي گذارد.

واشنگتن پست گزارش داد که توليد سالانه گاز گلخانه اي متان توسط يک گاو، معادل انتشار گاز توليد شده توسط ماشيني است که 235 گالون گازوئيل مي سوزاند. و هنگاميکه محققان محاسبه کردند، دريافتند که 2700 گرم علوفه باعث توليد 450 گرم گوشت گاو، يا 1800 گرم علوفه براي 450 گرم گوشت خوک يا 900 گرم علوفه براي 450 گرم گوشت مرغ مي شود.

از سوي ديگر وگان ها به اندازه همتايان گوشت خوارشان، گاز گلخانه اي منتشر نمي کنند. Slate محاسبه کرد که تفاوت بين اين دو رژيم معادل حدود 5٫1 تن دي اکسيد کربن (CO2) در سال است. CO2 مانند متان، گرما را به دام مي اندازد و دماي زمين و بنابراين گرم شدن جهاني را افزايش مي دهد. Mother Nature Network در سال 2013 گزارش داد که 84 درصد از تمام گازهاي گلخانه اي، توسط انسان منتشر مي شود.

رژيم غذايي گياهخواري

گياهخواران نيز محصولات حيواني را حذف مي کنند اما در صورتيکه رژيم گيرنده بخواهد، لبنيات مي تواند باقي بماند. U.S.News به رژيم گياهخواري، رتبه شماره 11 در واقع 8 پله بالاتر از رژيم وگان را در ليست بهترين رژيم هاي غذايي اش داده و همچنين جزء 10 رژيم برتر براي بهترين رژيم هاي دوستدار قلب، بهترين رژيم هاي ديابت و بهترين رژيم هاي گياهي قرار دارد.

گياهخواران مانند وگان ها، مقدار زيادي ميوه، سبزيجات، سبزيجات برگ دار، غلات کامل، آجيل، دانه ها و حبوبات مي خورند. انجمن قلب آمريکا مي گويد برخلاف وگان ها، هيچ الگوي واحدي براي گياهخواري وجود ندارد.

يک گياهخوار لاکتو ( کساني هستند که از خوردن تخم مرغ صرف نظر ميکنند اما از فراورده هاي لبني استفاده ميکنند. بسياري از گياهخواران هندو از اين شيوه غذايي پيروي ميکنند. آنها به دلايل مذهبي از خوردن تخم مرغ پرهيز ميکنند، اما همچنان به خوردن فراورده هاي لبني ادامه ميدهند)، غذاهاي گياهي، پنير و لبنيات مي خورد، در حاليکه يک گياهخوار لاکتو اوو ( لاکتو اوو يعني کسي که گوشت گاو، گوشت خوک، مرغ، ماهي، حلزون صدف دار يا گوشت حيواني از هر نوع را نميخورد، اما از تخم مرغ و فراورده هاي لبني استفاده ميکنند. (لاکتو در زبان لاتين به معناي شير و اوو نيز به معناي تخم مرغ است.) لاکتو اوو شايع ترين نوع گياهخواري در شمال آمريکاست) تمام موارد بالا بعلاوه تخم مرغ را مصرف مي کند. همچنين افراد نيمه گياهخوار نيز وجود دارند، يعني کساني که گوشت قرمز نمي خورند، اما به همراه غذاهاي گياهي، لبنيات و تخم مرغ از مرغ و ماهي نيز استفاده مي کنند. U.S.News مي گويد که اکثر گياهخواران، لاکتو اوو هستند.

گياهخواران براي مدتهاي مديدي، بعنوان سالم ترين غذاخورها مورد ستايش قرار مي گرفتند. مطالعه اي که در خلاصه گزارش نشست انجمن قلب آمريکا منتشر شد، دريافت افرادي که غالبا به يک رژيم گياهخواري حرفه اي (70 درصد از مواد غذايي مصرفي از گياهان مشتق مي شود) پايبند بودند، کمتر احتمال داشت که بخاطر بيماري قلبي عروقي فوت کنند. و گروهي از تحقيقات ديگر، اين رژيم غذايي خاص را با کاهش خطر ابتلا به انواع خاصي از سرطان، فشار خون بالا و مرگ زودرس مرتبط دانسته اند. و باز هم مانند وگان ها، داشتن يک رژيم عمدتا گياهي براي محيط زيست، مفيد (سودمند) است.

محققان از برنامه Martin آکسفورد درباره آينده غذا و مرکز بنياد قلب بريتانيا در بيانيه اي گفتند: انتشار گازهاي گلخانه اي مربوط به رژيم غذايي، در گوشت خواران حدوداً دو برابر اين مقدار در وگان هاست. اين احتمال وجود دارد که کاهش مصرف گوشت به کاهش انتشار گازهاي گلخانه اي مربوط به رژيم غذايي منجر شود. محققان افزودند که 70 درصد از جنگل باراني آمازون در آمريکاي لاتين، بمنظور ايجاد فضاي بيشتر براي پرورش دام، نابود شده است.

بايدها و نبايدهاي رژيم غذايي

PETA و علم هم نظرند که رژيم هاي وگان و گياهخواري براي انسانها، حيوانات و محيط زيست مفيد هستند. آنها همچنين از نظر مواد مغذي نيز کامل (بي نقص) مي باشند. خوردن ميوه ها و سبزيجات بيشتر و همچنين غلات کامل و حبوبات، دوز دريافتي روزانه فرد از ويتامين هاي سالم، پروتئين و فيبر را به مقدار زيادي افزايش مي دهد.

هنگام فکر کردن در مورد هريک از اين رژيم هاي غذايي، چيزهاي زيادي وجود دارد که بايد در نظر بگيريد. بعنوان مثال وگانيسم، بسيار محدود سازنده است. در حاليکه پروتئين و آهن مي توانند از منابع ديگر تامين شوند، اما دريافت ويتامين B12 (ويتامين ديگري که در محصولات حيواني وجود دارد) دشوارتر است. Health گزارش داد که مکمل هاي B12، سلولهاي خون و عصب بدن را سالم نگه مي دارند، DNA مي سازند و بنابراين کمبود آن مي تواند به خستگي، ضعف، مشکلات عصبي و افسردگي منجر شود.

همچنين کساني که گوشت نمي خورند، تمايل دارند اين خلاء را با غذاهاي فرآوري شده پر کنند. ممکن است واضح باشد اما Health مي افزايد که اين گزينه ها از نظر مواد مغذي، سالم نيستند و مي توانند باعث شوند شخص گرسنه تر و بداخلاق تر شود.

و يک تحقيق که در شوراي پژوهش انساني(HRC) منتشر شد، دريافت 10 درصد از وگان ها و گياهخواران، رژيم غذايي شان را رها مي کنند. گياهخواران سابق به HRC گفتند به اين دليل رژيم شان را دوست نداشتند که باعث مي شد در جمع، متفاوت و غير عادي بنظر برسند، مانع تعامل آنها با ديگران مي شد و با رژيم معمول خودشان، بسيار متفاوت بود.

ترفندي که متخصصاني مانند مارک بيتمن به شما مي گويند اين است که به يکباره، کاملاً وگان يا کاملاً گياهخوار نشويد. گوشت را بتدريج از رژيم غذايي تان خارج کنيد و در عين حال، گزينه هاي بيشتري که سازگار با وگان و گياهخواري هستند، اضافه کنيد. نخوردن گوشت يک روز در هفته، يک راه عالي براي انجام اين کار است. همچنين فراموش نکنيد به ويتامينها و مواد مغذي که براي بدست آوردن شان بدون گوشت، بايد کمي سخت تر تلاش کنيد، توجه داشته باشيد.




منبع:fitnessmagazine.ir



http://www.CheKhabar.ir/News/45899/با رژيم غذايي محبوب وگان آشنا شويد
بستن   چاپ