ناگفته هايي مهم در نگهداري از مواد غذايي در يخچال و فريزر
پنجشنبه 6 آبان 1395 - 11:43:22 AM
چه خبر -

به همين دليل بايد به مقدار لازم و به اندازه غذا تهيه کنيد تا در نگهداري آن دچار مشکل نشويد. ما در اينجا نکاتي به شما آموزش مي‌دهيم که تا حد زيادي از آلودگي مواد غذايي و کاهش ارزش غذايي جلوگيري خواهد کرد.

چه غذاهايي را مي‌توان در يخچال يا فريزر نگهداري کرد؟

معمولا بجز موادي که نسبت به رطوبت حساس هستند، همه نوع مواد غذايي را مي‌توان براي مدت مشخصي در يخچال يا فريزر نگهداري کرد. به‌عنوان مثال موادي که شکل آردي دارند بهتر است در يخچال نگهداري نشوند، زيرا به‌راحتي رطوبت را به خود جذب مي‌کنند و خراب مي‌شوند مگر اين‌که بسته‌بندي يا ظرف آنها طوري باشد که مانع نفوذ رطوبت به داخل آن شود. فريز کردن هم در مورد همه مواد غذايي توصيه نمي‌شود، زيرا انجماد مي‌تواند بافت برخي مواد مانند پنير، سوسيس و کالباس، سس مايونز، برخي سبزي‌ها مانند کاهو، جوانه‌ها و... را به هم بريزد يا ارزش غذايي آنها را بشدت کاهش دهد، اما بجز مواردي که ذکر شد تقريبا بيشتر مواد غذايي را مي‌توان با در نظر گرفتن شرايطي در يخچال يا فريزر نگهداري کرد.

چطور مواد غذايي را از حالت انجماد خارج کنيم؟

ديفراست يا خارج شدن از انجماد مواد غذايي بايد به‌صورت تدريجي انجام شود، زيرا تغيير ناگهاني درجه حرارت باعث کاهش ارزش غذايي و افزايش بار ميکروبي غذا خواهد شد، بنابراين 24 ساعت قبل از مصرف، ماده غذايي را از فريزر خارج و در يخچال بگذاريد و از قرار دادن ماده منجمد شده در محيط بپرهيزيد.

_ به هيچ‌وجه غذاهاي منجمد را در آب گرم يا زير شير آب قرار ندهيد.

_ يخ‌زدايي با ماکروويو نبايد باعث نيم‌پز شدن ماده غذايي شود.

_ هرگز غذايي را که از حالت انجماد خارج شده است دوباره منجمد نکنيد.

چه ظروفي براي نگهداري مواد غذايي مناسب‌ترند؟

با اين‌که امروزه ظرف‌هاي زيادي در دسترسمان قرار دارد، اما از همه آنها نمي‌توان براي نگهداري مواد غذايي استفاده کرد. بهترين ظرف‌‌ها براي نگهداري مواد غذايي ظروف پيرکس هستند. ظروف پيرکس از نظر شيميايي خنثي هستند و باعث تغيير در طعم و بافت غذا نمي‌شوند.

بهتر است ظروفي که براي نگهداري مواد غذايي در يخچال يا فريزر استفاده مي‌کنيد گرد يا مدور باشند، زيرا نحوه ورود سرما به غذاهايي که در ظروف مدور ريخته شده‌اند يکنواخت‌تر و سريع‌تر از ظرف‌هاي مستطيلي يا مربعي‌شکل است.

ظروف نگهداري غذا بايد حتما در‌دار باشند. در ظرف باعث مي‌شود غذا بوي مواد غذايي داخل يخچال را به خود نگيرد. اين مساله در مورد مواد غذايي چرب که به سرعت بوي غذاهاي ديگر را به خود جذب مي‌کنند از اهميت بيشتري برخوردار است.

چه مدت مي‌توان غذاها را نگهداري کرد؟

بهترين زمان براي نگهداري غذاها در داخل يخچال با رعايت شرايط نگهداري 24 تا 48 ساعت است. اين مدت در مورد فريزر بيشتر است و مي‌توان غذاهاي پخته را حداکثر تا يک ماه نگهداري کرد، اما زمان طولاني‌تر از يک ماه براي نگهداري مواد غذايي پخته‌شده در فريزر توصيه نمي‌شود. توجه داشته باشيد دماي يخچال بايد حداکثر روي 5 درجه سانتي‌گراد بالاي صفر و دماي فريزر روي 18 درجه سانتي‌گراد زير صفر تنظيم شود تا به مواد غذايي مختلف آسيبي وارد نشود. لازم به ذکر است برخي ميکروارگانيزم‌ها سرمادوست هستند و در يخچال شروع به فعاليت مي‌کنند بنابراين نمي‌توان مواد غذايي را بيش از آنچه گفت در يخچال نگهداري کرد.

شرايط نگهداري غذا در يخچال و فريزر چگونه بايد باشد؟

تا جايي که امکان دارد غذا به اندازه تهيه کنيد تا مجبور نباشيد باقيمانده آن را دور بريزيد يا در يخچال يا فريزر بگذاريد. غذا هرچه تازه‌تر مصرف شود ارزش غذايي بالاتري دارد و مي‌تواند براي سلول‌ها و بافت‌هاي بدن مناسب‌تر باشد.

اگر مجبور شديد غذايي را در يخچال بگذاريد يا فريز کنيد حتما آن را در ظرف‌هاي کوچک‌تر بريزيد تا مجبور نباشيد هنگام مصرف، همه غذا را از حالت انجماد خارج کنيد. از طرفي وقتي غذاها را به اندازه‌هاي کوچک‌تر تقسيم مي‌کنيد، حجم غذا کاهش‌يافته و سريع‌تر خنک مي‌شود. در حالي که اگر حجم غذاي داخل ظرف زياد باشد مرحله خنک شدن آن زمان زيادي مي‌برد و در اين زمان، چون غذا بايد خارج از يخچال خنک شود بار ميکروبي‌اش افزايش پيدا مي‌کند.

هيچ‌گاه غذاي داغ را داخل يخچال يا فريزر نگذاريد زيرا حرارت غذا، دماي محيط پيرامونش را افزايش مي‌دهد و از سرماي داخل يخچال يا فريزر مي‌کاهد. اين مساله مي‌تواند به ساير مواد غذايي آسيب بزند.

هر غذايي را فقط يک‌بار گرم کنيد. گرم کردن دوباره يا چندباره غذاها کار درستي نيست و ارزش غذايي آنها را کاهش مي‌دهد.

هيچ‌گاه غذاهاي مختلف را با يکديگر ترکيب نکنيد. مثلا پلو و خورش را با هم مخلوط نکنيد، زيرا ميزان رطوبت غذا افزايش مي‌يابد و عاملي براي رشد بهتر ميکروب‌ها مي‌شود.

غذاها را طوري در يخچال قرار دهيد که مواد غذايي خام بالاتر از مواد غذايي پخته يا در تماس نزديک با هم قرار نگيرند تا آلودگي آنها وارد غذاهاي پخته نشود. اين مساله در مورد گوشت، ماهي و مرغ خام که احتمال چکه کردن خونابه آنها به ظروف پايين‌تر وجود دارد، از اهميت بيشتري برخوردار است.

براي نگهداري تخم‌مرغ‌ها هم توصيه مي‌شود آنها را از شانه مقوايي‌شان خارج و در ظروف مناسب‌تري قرار دهيد و سپس در يخچال بگذاريد، زيرا بيشتر شانه‌هاي مقوايي از مواد بازيافتي تهيه شده‌اند و قرار دادن آنها در يخچال کار درستي نيست. امروزه متخصصان بهداشت مواد غذايي معتقدند تغييرات زياد درجه حرارت در يخچال به‌دليل باز و بسته شدن مستمر آن، مکان مناسبي براي نگهداري تخم‌مرغ‌ها نيست و بهتر است تخم‌مرغ‌ها در طبقات مياني يخچال قرار داده شوند.

نکته ديگري که بسياري از افراد آن را رعايت نمي‌کنند اين است که نوک تيز تخم‌مرغ‌ بايد پايين و نوک پهنش بالا باشد. اين‌کار باعث مي‌شود کيفيت تخم‌مرغ‌ها بيشتر حفظ شود و زرده و سفيده با هم مخلوط نشوند.



منبع : jamejamonline.ir/sara

http://www.CheKhabar.ir/News/45032/ناگفته هايي مهم در نگهداري از مواد غذايي در يخچال و فريزر
بستن   چاپ