چطور با استخوان‌هايتان مهربان باشيد؟/راهکارهاي کاربردي
جمعه 30 مهر 1395 - 1:37:00 PM
چه خبر -

ايده اصلي روز جهاني پوکي استخوان براي اولين بار با کمپيني توسط انجمن ملي پوکي استخوان انگليس در سال 1997 ميلادي آغاز شد و کميسيون اروپا با حمايت از اين کمپين روز 20 اکتبر را روز جهاني پوکي استخوان نامگذاري کرد.
شعار 2016 روز جهاني پوکي استخوان، `استخوان هايتان رو دوست بداريد تا آينده را تضمين کنيد` انتخاب شده است و تمرکز آن پيشگيري از اين بيماري با ورزش منظم، رژيم غذايي سالم و ترک عادات زيان بار براي سلامتي است. کمپين روز جهاني پوکي استخوان امسال از عموم مردم خواسته است گام هاي اوليه را براي حفاظت از استخوان ها و عضلات بردارند تا دوران سالمندي مستقل و باکيفيتي داشته باشند. اطلاع رساني و افزايش آگاهي در زمينه سلامت استخوان ها، عضلات و مفاصل از طريق رسانه هاي عمومي، نهادهاي سياست گذاري، متخصصان بهداشت و عموم مردم در دستور کار کمپين پوکي استخوان قرار دارد. اولويت هاي کمپين روز جهاني پوکي استخوان 2016 به قرار زير است :
-ترويج آگاهي در سراسر جهان در مورد پوکي استخوان و تلفات سنگين آن، در صورت عدم پيشگيري و درمان
-آموزش آحاد افراد جامعه در مورد عوامل خطر
-تشويق افراد مبتلا به درمان و پيشگيري از پيشرفت بيماري


پوکي استخوان بيماري مربوط به استخوان هاست. در اين بيماري اصطلاحا استخوان ها متخلخل مي شوند. ساختار ميکروسکوپي استخوان ها به صورت لانه زنبوري است. منافذ و خانه هاي استخوان پوک بسيار بزرگتر از استخوان سالم است. در اين حالت استخوان ها به تدريج جرم و چگالي خود را از دست مي دهند و بسيار حساس و شکننده مي شوند.
متاسفانه اين بيماري هيچ علامت اوليه اي ندارد و زماني بروز مي کند که يکي از استخوان ها ( معمولا استخوان لگن و مچ) مي شکند؛ به همين دليل به آن بيماري خاموش گفته مي شود.


استخوان ها از فيبرهاي کلاژن و مواد معدني تشکيل شده اند. از بدو تولد تا اوايل 20 سالگي، سلول هاي استخواني با جذب مواد مغذي و معدني رشد مي کنند و متراکم مي شوند. معمولا اوج تراکم استخوان ها در 20 سالگي است.
رشد و توسعه استخوان ها تا حدود 25 سالگي ادامه دارد و پس از آن به ندرت کاهش مي يابد. پس از 45 سالگي و با افزايش سن، تراکم استخوان ها به تدريج کاهش مي يابد و کلسيم لازم براي بدن از ذخيره استخوان ها تامين مي شود.
کاهش تراکم استخوان ها با افزايش سن کاملا طبيعي است ولي برخي عوامل اين فرآيند را تسريع مي کند.
برخي از اين علل عبارتند از :
-کم تحرکي
-عدم استفاده از مواد حاوي کلسيم
-کاهش ويتامين D در بدن
-ابتلا به بيماري هاي خاص مانند سرطان
-استفاده از داروهاي استروئيدي
-يائسگي زودرس (کمتر از 45 سال)
-استعمال دخانيات
-کاهش استروژن در بدن

-افرادي که در خانواده خود بيمار مبتلا به پوکي استخوان دارند
-افرادي با استخوان بندي متوسط و کوچک
-افرادي با نژاد آسيايي
-افرادي که سابقه زمين خوردن و شکستگي استخوان دارند
- افرادي که براي مدت زمان بيشتر از 3 ماه از داروهاي استروئيدي (کورتون) استفاده کرده اند


گرچه علايم مختلفي در پيشرفت بيماري پوکي استخوان موثر هستند ولي مي توان پيشرفت اين بيماري را با چند راهکار ساده متوقف کرد. برخي از مهمترين روش هاي پيشگيري و توقف بيماري خاموش عبارتند از :
1-تغذيه مناسب و استفاده از مواد حاوي کلسيم و ويتامين D
2-ورزش، حداقل 30 دقيقه پياده روي تند در روز توصيه شده است
3-استفاده از نور خورشيد، اين مورد بايد با رعايت اصول يعني استفاده از کلاه و دستکش و کرم ضد آفتاب انجام شود
4-هورمن درماني در زنان يائسه زير نظر پزشک
5-استفاده از مکمل هاي ويتامين D و کلسيم
*** نقش تغذيه در پيشگيري از پوکي استخوان
استخوان ها حداقل به هزار تا هزار و دويست ميلي گرم کلسيم در روز نياز دارند. اين ميزان با افزايش سن و در زنان يائسه افزايش پيدا مي کند. يک ليوان شير ، 50 گرم پنير و يک کاسه ماست تقريبا معادل تمام نياز بدن به کلسيم در روز است. سويا، بادام، اسفناج، انواع کلم، برگه زردآلو و انجير خشک، منبع کلسيم هستند.
بدن براي جذب کلسيم به ويتامين D نياز دارد. ويتامين D مورد نياز از طريق خورشيد، مواد غذايي حاوي ويتامين D و مکمل ها تامين مي شود. شير، حبوبات، ماهي و روغن ماهي، تخم مرغ، آب پرتقال، قارچ، انواع پنير و خاويار حاوي ويتامين D هستند.

5454







http://www.CheKhabar.ir/News/44482/چطور با استخوان‌هايتان مهربان باشيد؟-راهکارهاي کاربردي
بستن   چاپ